Türkgün Anne Çocuk Her 1000 bebekten 15’inde kalp sorunu! Erken tanı hayat kurtarıyor!

Her 1000 bebekten 15’inde kalp sorunu! Erken tanı hayat kurtarıyor!

Her yıl doğuştan kalp hastalığı ile doğan 15.000 bebeğin hayatta kalma şansı, erken tanı ile büyük ölçüde artmaktadır. Uzmanlar, bu hastalıkların zamanında teşhis edilmesinin ve tedavi edilmesinin, bebeklerin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguluyor.

MUHABİR: Ayşe Akyürek

Her yıl 7-14 Şubat tarihleri arasında farkındalık haftası olarak kabul edilen Doğumsal Kalp Hastalıkları Haftası, doğuştan kalp rahatsızlıkları bulunan bebeklerin erken teşhis ve tedavi süreçlerinin önemini vurgulamaktadır. Erken teşhisin hayat kurtarıcı etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Vedide Tavlı, ailelerin bilinçlenmesi ve tanı sürecinin hızlandırılmasının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Her 1000 Bebekten 15’inde Kalp Sorunu! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedide Tavlı, doğumsal kalp hastalıklarının her yıl yaklaşık 15.000-20.000 bebekte görüldüğünü ifade ederek şu bilgileri paylaştı:

"Bu rahatsızlıklar bazen doğumdan sonraki ilk günlerde belirti vermeyebilir ancak ilerleyen zamanlarda fark edilebilir. Kadın doğum uzmanları ve yeni doğan hekimlerinin dikkatli incelemeleri ve erken tarama işlemleri hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle, hastalıkların yarısının bir yaşından önce erken teşhis ve tedavi gerektirdiğini biliyoruz."

Prof. Dr. Tavlı, hastanede izleme süreçlerinde puls oksimetre ile sürekli düşük oksijen seviyelerinin uzman bir çocuk kardiyologu tarafından incelenmesi gerektiğini ifade etti. Böyle bir durumda, bebek mutlaka bir uzman kardiyolog tarafından gözden geçirilmelidir. Erken müdahale, hayat kurtarıcı olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Kritik görev değişiklikleri Resmi Gazete'de! Hangi isim hangi göreve atandı?

Kritik görev değişiklikleri Resmi Gazete'de! Hangi isim hangi göreve atandı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararlarına göre bazı bakanlıklarda ve kamu kurumlarında önemli atamalar ve görevden almalar gerçekleşti. Aile ve Sosyal Hizmetler, Çevre, Kültür, Sağlık ve Adli Tıp Kurumu gibi pek çok alanda yeni isimler göreve getirildi.

KAYNAK: AA

Bazı bakanlık ve kamu kurumlarına ilişkin atama ve görevden alma kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Amasya İl Müdürü Veysel Topkaya görevden alınırken, yerine Niğde İl Müdürü Hilal Ünal getirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında açık bulunan Kayseri İl Müdürlüğüne Arzu Çıngır, Tunceli İl Müdürlüğüne Hüseyin Okan getirilirken, Bakanlıkta açık bulunan Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığına da Orhan Karaaslan atandı.

3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. maddesi gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Hidayet Uysal görevden alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe, müfettiş Hakan Küçükbalcı getirilirken, Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker ile Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin görevden alındı.

Sağlık Bakanlığında açık bulunan Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığına Cihan Kudu atandı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde açık bulunan Genel Müdür Yardımcılığına ise Fulya Kahraman Aydoğan'ın ataması yapıldı.

Adli Tıp Kurumu

Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Altıncı İhtisas Kurulu Başkanlığına Uzm. Dr. Hasan Ağrıtmış, Adli Tıp Birinci İhtisas Kurulu Tıbbi Patoloji Üyeliğine Doç. Dr. Ferah Karayel ve Adli Tıp Dokuzuncu İhtisas Kurulu Adli Tıp Üyeliğine Uzm. Dr. Ebubekir Çetin atandı.

Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Birinci İhtisas Kurulu Başkanlığına İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Üzün, Adli Tıp Beşinci İhtisas Kurulu Başkanlığına İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, Adli Tıp Yedinci İhtisas Kurulu Nöroloji Üyeliğine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Adli Tip Birinci İhtisas Kurulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Üyeliğine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Karbuz, Adli Tıp Sekizinci İhtisas Kurulu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Üyeliğine ise İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Teker getirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *