19 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
KAPALI
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Başyazı İran’ın sinsi politikaları değişecek mi?

İran’ın sinsi politikaları değişecek mi?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İran’ın sinsi politikaları değişecek mi?
KAYNAK: Haber Merkezi

İran devleti biliyorsunuz bugüne kadar Türkiye’ye bir dost gibi davranmadı maalesef… Türkiye’nin her milli davasında ve meselesinde de her zaman Türkiye’nin düşmanlarıyla el sıkıştı. Hep arka kapıda farklı, ön kapıda farklı davrandı.

Oysa din kardeşliği, komşuluk hukuku, tarihi bağlarımıza ek olarak bünyesinde milyonlarca Türk’ü barındırmasından katıksız Türkiye dostu olmalarını gerektirirken onlar gün geldi Ermeni’den, gün geldi PKK’dan yana olmayı tercih etti. Aksine Türkiye’nin dostluğundan bir zarar gelmeyeceğini, aksine bu dostluğun kendilerine fayda sağlayacağını da çok iyi biliyorlar. Artık bu fıtratlarından mı yoksa İran derin devletinin kemikleşmiş bölge politikalarından mı kaynaklanıyor bunu bilemiyoruz ama görünen profilleri gerçekten güvenilmez ve sinsilik barındırmakta...

Düşünün terör örgütü PKK’ya; Hristiyan-Yahudi Amerika’da silah, mühimmat veriyor, Müslüman bildiğimiz İran’da… Ermenistan’ı Amerika’da destekliyor, İran’da… Ne anladık biz bu işten? Hani bunlar kanlı bıçaklı idi? ABD, ne zaman terör örgütü PKK’yı İran üzerine salarsa PKK ile sert mücadele ediyor. Bu tehdit İran üzerinden kalkar kalmaz, hemen PKK’yı kendi menfaatleri için bölgesinde kullanmaya başlıyor. 

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in geçtiğimiz aylardaki "İranlı dostlarımızla konuşuyoruz 'Bak kardeşim şu noktadan karşıya geçtiler, şuraya gittiler takip ediyoruz. İHA'dan, SİHA'dan bakıyoruz. İranlı dostlarımız cevap veriyor 'Biz oraya baktık orada hiç kimse yok'. Bu hoş bir yaklaşım değil. Tabii ki rahatsızız" şeklindeki sözleri de bu durumun farkında olmanın sitemini yansıtıyordu. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin en son gerçekleşen MHP grup toplantısındaki “Irak’ın Süleymaniye kenti PKK üssüne dönüştürülmektedir. ABD haydi neyse de, İran’ın PKK’ya dron ve füze sevkiyatı yaptığıyla ilgili kaygı verici iddialar gündeme yansımaktadır.” sözleri de İran’ın dost olmadığı şüphelerini güçlendirmektedir. İran, Ermenistan’ın Karabağ’ı işgal etme sürecinde ve Azerbaycan’ın Türkiye’nin yardımıyla Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtarma sürecinde hep Ermenistan’ın yanında olması dünyanın bildiği bir konudur.

Türkiye- İran ilişkileri bu profilde ilerlerken, şüpheli bir helikopter kazasıyla ölen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’den sonra yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “Evde çocuklarımla Farsça konuşmam, her zaman Türkçe konuşurum. Ben Türk’üm. Anam da atam da Türk. Azerbaycan’da dünyaya geldim. Türklüğümle iftihar ediyorum.” diyen Mesud Pezeşkiyan isimli reformcu kimliğiyle bilinen birinin seçilmesi, Türkiye- İran ilişkisini ne yönde etkileyecek bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz. İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın seçim galibiyetini “Türk'ün kolu bükülmezTürk'ün gücü tükenmez” marşıyla kutlaması da her Türk için sıcak bir mesajdır. Fakat İran’ın temel politikalarını esas alarak temkinli davranmakta yarar var. İran’ın Azerbaycan ilişkileri ve terör örgütü PKK’ya yönelik bakışı, bundan sonra Mesut Pezeşkiyan’ın gelişinin ne yönde olacağına dair merakımızı ortadan kaldıracaktır. “Azerbaycan Türk’ü” olduğunu söyleyen birisi herhalde Ermeni’den yana olan İran politikasını sürdürmeyecektir diye umuyoruz.

Türkiye’nin Suriye ve İran ilişkisi bölgede normalleşir ve tekrar dostluk, iş birliği, dayanışmaya dönüşürse kaybeden emperyalist güçler olacaktır. Bunu en başta İran ve Suriye idrak etmelidir.

YILDIRAY ÇİÇEK / TÜRKGÜN

 

 

Yorumlar
A
Ahmet Faruk Çarıkcıoğlu 2 ay önce
İran İslam aleminin içindeki kanserli bir hücredir.
begenme BEĞENME
0
cevapla CEVAPLA
TBMM'de 15 Temmuz'da anma töreni düzenlenecek

TBMM'de 15 Temmuz'da anma töreni düzenlenecek