18 Ocak 2025
weather
4°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Bayram Namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Bayram Namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazları ikişer rekâttır ve kılınışları aynıdır. Bayram namazları cemaatle kılınır. Evde tek başına kılınmaz. İşte Bayram Namazının bütün detayları…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bayram Namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Bayram namazı vakti girince imam, Ramazan veya Kurban bayramı namazını kıldırmaya cemaat ise aynı şekilde niyet eder. Bayram namazına niyet şu şekilde olur: “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan (Kurban) Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” Genelde camilerde imamlar, cemaate nasıl niyet edecekleri konusunda ve namazın kılınışı ile ilgili hatırlatmalarda bulunur.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR? BAYRAM NAMAZI KILINIŞI:

Kılınacak olan Bayram namazına niyet ettikten sonra imamın tekbir almasıyla birlikte tekbir alınır ve imama uyularak eller bağlanır.

1. Rekat

Önce imam ve cemaat sessizce Sübhaneke duasını okur, imam hemen sonra Allah-û Ekber diyerek elleri kulak memesi hizasına kaldırılarak tekbir alır, eller yana salınır. Bu tam 3 kere tekrarlanır. 3. tekbirden sonra eller göbek hizasında bağlanır. İmam; gizlice “Euzü besmele” çektikten sonra sesli bir şekilde "Fatiha suresi" ile birlikte bir tane zammı sure okur, cemaat ise dinler. Sure bitince imamla birlikte rükû ve secde yapılır ve 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; yine gizlice “Besmele” çeker, sesli bir şekilde "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yana salınır, sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır. Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve hemen imamla birlikte rükûya gidilir.

Rükû ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd’ cümlesini söylemeye ‘teşrik tekbiri’ deniyor.

Teşrik tekbirinin anlamı şöyledir: “Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur” anlamına gelir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Erdoğan-Destici görüşmesi başladı

Erdoğan-Destici görüşmesi başladı