Türkgün Beslenme ve Diyet Günde kaç bardak kahve içilmeli?

Günde kaç bardak kahve içilmeli?

Dünyanın en lezzetli içeceklerinden biri olan kahve günün her anında bize eşlik ediyor. Fakat sık sık tüketilen kahvenin vücutta belirli zararlara yol açtığı söyleniyor. Peki, günde kaç bardak kahve içilmeli?

MUHABİR: Burhan Tural

Günde içilmesi önerilen kahve miktarı, genellikle sağlık bireylere göre değişse de, pek çok uzman günde 2 ila 3 fincan kahvenin uygun olduğu konusunda hem fikir. Bu, yaklaşık olarak 200-300 mg kafeine denk gelir ve birçok insan için güvenli kabul edilir. Ancak bireysel farklılıklar bu miktarı etkileyebilir.

Günde kaç bardak kahve içilmeli? 

Özetleyecek olursak günlük 2-3 fincan çoğu insan için enerji sağlar ve odaklanmayı artırır. Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu da bazı araştırmalarla desteklenmiştir. Amerikan FDA’ya göre, günlük 400 mg kafein (yaklaşık 4 fincan kahve) sağlıklı yetişkinler için güvenlidir.

Fazla Kahvenin Yan Etkileri

Fazla kahve tüketimi; uykusuzluk, baş ağrısı, anksiyete, mide rahatsızlıkları gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle uyku düzenini etkilememesi adına kahve tüketimini öğleden sonraya bırakmamak iyi bir fikir olabilir.

Kimler Kahve Miktarını Sınırlamalı?

Hamileler ve emziren anneler: Günlük 200 mg kafein önerilir.

Kalp hastaları ve tansiyon problemi olanlar: Kahve miktarını sınırlamak gerekebilir.

Kafein hassasiyeti olanlar: Bazı insanlar kafeini daha zor tolere eder; bu durumda günlük 1 fincan yeterli olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Mehmet Şimşek'ten enflasyon mesajı: Düşmeye devam edecek

Mehmet Şimşek'ten enflasyon mesajı: Düşmeye devam edecek

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Akabinde ilk değerlendirmesini yapan Mehmet Şimşek, "Hayat pahalılığıyla mücadele en önemli gündem maddemiz. Geçen yıl enflasyon yaklaşık yüzde 44’e geriledi. Bu yılki hedefimiz ise 20'li rakamlar" dedi.

KAYNAK: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisan ayında yüzde 3 olurken yıllık bazda yüzde 37,86'ya gerilemiş oldu.

Böylelikle bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,86 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 48,73 artış olarak gerçekleşti.

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten de ilk değerlendirme geldi.

TGRT ekranlarında canlı yayına katılan Bakan Şimşek, enflasyonun kalıcı şekilde düşmeye devam edeceğini söyledi.

Bakan Şimşek devam eden açıklamasında şöyle dedi:

"ENFLASYONDA BU YILKİ HEDEFİMİZ 20'Lİ RAKAMLAR"

Geçen yıl enflasyon yaklaşık yüzde 44’e geriledi. Bu yılki hedefimiz ise “yirmili rakamlar.” Tahmin aralığımız yüzde 19 ile 29 arasında. Bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Şu anda yıllık enflasyon yaklaşık yüzde 37,9 civarında. Temel mallarda enflasyon ciddi şekilde düştü. Gıda enflasyonu yüzde 36 civarında. Mal enflasyonuna baktığımızda yüzde 31 seviyelerine inmiş durumdayız.

"HAYAT PAHALILIĞI İLE MÜCADELE EN ÖNEMLİ GÜNDEMİMİZ"

Hayat pahalılığıyla mücadele en önemli gündemimiz. Amacımız, enflasyonu planlı bir şekilde aşağı çekmek. Bu programa başlarken bir yıllık bir plan öngörmüştük. Buna para politikasının yeniden inşası da dahildi.

Yıllık enflasyon aşağı yönlü seyrediyor. Son dönemde yaşanan iç ve dış şoklara rağmen bu düşüşün devam etmesi olumlu. Bundan sonraki süreçte de enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyoruz.

"ARZ YÖNLÜ GELİŞMELERİMİZ SÜRÜYOR"

Bunun ilk nedeni, para politikasının gecikmeli etkisinin artık net bir şekilde görülmeye başlamasıdır. Bu yıl, hem maliye politikası hem gelirler politikası daha gerçekçi bir çerçeveye oturacak. Arz yönlü gelişmelerimiz de sürüyor. Sadece para ve maliye politikalarıyla değil, aynı zamanda arz yönlü dezenflasyonist çabalarla da süreci destekliyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *