Türkgün Beslenme ve Diyet Kalori saymadan kilo vermenin yeni formülü: 4:3 diyeti

Kalori saymadan kilo vermenin yeni formülü: 4:3 diyeti

Amerika'da yapılan kapsamlı bir araştırma, haftada yalnızca üç gün oruç tutarak uygulanan 4:3 aralıklı oruç (IMF) diyetinin, geleneksel kalori kısıtlamalı diyetlerden daha etkili olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre bu yöntem, daha fazla kilo verdirirken aynı zamanda uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliğiyle dikkat çekiyor.

MUHABİR: Ayşe Akyürek

Kilo vermek isteyen bireyler için mevcut onlarca diyet programı arasında en etkili olanını seçmek her zaman kolay olmuyor. Ancak ABD’de yapılan son bilimsel bir araştırma, karmaşık kalori hesaplarına gerek kalmadan da sağlıklı kilo verilebileceğini gösteriyor.

Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, “4:3 aralıklı oruç” yöntemi öne çıktı. Bu yöntem, haftanın üç günü kalori alımını ciddi şekilde sınırlarken, kalan dört gün boyunca bireylerin normal beslenme düzenine devam etmelerine izin veriyor.

12 ay boyunca süren araştırmaya, 18 ila 60 yaşları arasındaki 165 fazla kilolu veya obez birey katıldı. Katılımcılar iki gruba ayrıldı:

IMF Grubu (Aralıklı Oruç): Haftada 3 gün boyunca kalori alımını %80 oranında azalttı.

DRC Grubu (Günlük Kalori Kısıtlaması): Her gün kalori alımını %34 oranında kısıtladı.

Her iki gruba da düzenli fiziksel aktivite yapmaları önerildi. Ayrıca, tüm katılımcılar sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirildi.

IMF Diyeti Daha Fazla Kilo Verdiriyor

Araştırma sonunda dikkat çekici veriler elde edildi:

IMF grubunda ortalama kilo kaybı: 7,7 kilogram

DRC grubunda ortalama kilo kaybı: 4,8 kilogram

Bu fark, yalnızca rakamsal değil; sürdürülebilirlik ve diyet uyumu açısından da anlamlıydı. IMF grubunun, diyetlerini uygulamada daha kararlı oldukları ve bu nedenle daha başarılı sonuçlar elde ettikleri gözlemlendi.

“Beklediğimizden Daha Etkili”

Araştırmanın başındaki isimlerden biri olan Colorado Üniversitesi’nden Endokrinolog Dr. Victoria Catenacci, “Bu sonuçlar benim için hem şaşırtıcı hem de umut verici. Kalori saymakta zorlanan bireyler için 4:3 yöntemi daha uygulanabilir bir seçenek sunuyor” dedi.

Dikkat! Her Diyet Herkes İçin Uygun Değil

Araştırmacılar, elde edilen sonuçların umut verici olduğunu vurgulasa da, bu diyetin herkes için uygun olmayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle kronik hastalıkları olanların, oruç günlerinde metabolik dengesizlik yaşayabileceği ve bu diyeti doktor kontrolü olmadan uygulamaması gerektiği belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Tarım ve gıda sektörlerinde ihracat 7,1 milyar dolar oldu

Tarım ve gıda sektörlerinde ihracat 7,1 milyar dolar oldu

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü, 2023'ün ilk çeyreğinde ihracatını 7,1 milyar dolara düşürerek %1,5 azaldı. İthalat ise %19,5 artışla 5,8 milyar dolara yükseldi. Mart ayındaki ihracat ise %2,6 artışla 2,42 milyar dolara ulaştı.

KAYNAK: AA

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 gerileyerek 7,1 milyar dolar oldu.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Dış Ticaret Verilerini temel alınarak hazırladığı TGDF Dijital Veri Paneli'nin mart ayı sonuçlarını açıkladı.

Buna göre tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ocak-mart döneminde yüzde 1,46 azalışla 7,1 milyar dolara düşerken ithalatı yüzde 19,48 artışla 5,8 milyar dolara yükseldi.

Sektör ilk çeyrekte 1,29 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verirken birim ihracat değeri yüzde 2,26 artışla ton başına 1266 dolara ulaştı.

Mart ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,62 yükselişle 2,42 milyar dolara çıktı.

En çok ihracat ve ithalat gerçekleştiren sektörler

İlk çeyrekte en fazla ihracat 804 milyon dolarla şeker ve şekerli mamuller sektöründe yapılırken onu 688 milyon dolarla sert kabuklu meyveler, 636 milyon dolarla yaş meyve, 545 milyon dolarla bitkisel yağ, 428 milyon dolarla balıkçılık ve su ürünleri sektörü izledi.

İthalatta başı 1,35 milyar dolarla hayvan yemi sektörü çekerken onu 1,07 milyar dolarla bitkisel yağ, 646 milyon dolarla kakao ve çikolata, 545 milyon dolarla canlı hayvan, 253 milyon dolarla kahve, çay ve baharat sektörü takip etti.

En çok fındık içi ihraç edildi

Ocak-mart döneminde ihracatta öne çıkan ürünler sıralamasında ilk sırada 395,6 milyon dolarla fındık içi yer aldı. Onu 269,8 milyon dolarla ayçiçeği yağı rafine ihracatı, 233,5 milyon dolarla buğday unu izledi. İhracat fındık içinde yüzde 9,32, ayçiçeği yağında yüzde 24,18 artarken buğday ununda yüzde 39,74 düştü.

En çok ithalatı yapılan ürünler ise 531,4 milyon dolarla sığır, 466,7 milyon dolarla soya fasulyesi, 389,8 milyon dolarla kakao olarak sıralandı.

İhracatta başı 850 milyon dolarla Irak çekti

Tarım, gıda ve içecek sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında zirvede 850 milyon dolarla Irak yer aldı. Onu 519,1 milyon dolarla Almanya, 458,1 milyon dolarla ABD izledi. İhracat Irak'ta yüzde 7,34 azalırken Almanya'da yüzde 1,48, ABD'de yüzde 9,63 arttı.

En çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında ise başı 720,6 milyon dolarla Rusya çekti. Onu 538,5 milyon dolarla Brezilya, 523,5 milyon dolarla ABD takip etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *