Muz, yüksek magnezyum, potasyum ve lif içeriği ile dengeli bir beslenme planında yer alması tavsiye edilen gıdalardan biridir.
Olgunlaşan muzun kabuğu ve içi renk değiştirerek kararır, ancak birçok kişi bu muzun bozulmuş olduğunu düşünüp atar.
Peki, aşırı olgunlaşmış, kararmış muzları yemenin vücuda faydalarını duydunuz mu?
Evet, kararmış muzlar aslında düşündüğümüzden çok daha faydalıdır.
Bu tür muzlar, stres ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olan triptofan içerir. Ayrıca, olgunlaşmış muzlar güçlü antioksidanlarla doludur. Antioksidanlar bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Horticulturae dergisinin 2024 Nisan sayısında yayınlanan "Cavendish Muzları, Pei Chiao’nun Olgunlaşma Sırasında Besin İçeriği ve Fizikokimyasal Özelliklerindeki Değişimler" başlıklı çalışmada, olgunlaşan muzlarda C vitamini seviyesinin belirgin bir şekilde azaldığı ancak diğer vitamin ve minerallerin büyük bir değişim göstermediği belirtilmiştir.
Muz Neden Kararır?
Muzda bulunan bitki hormonu etilen, muz hasat edildikten sonra da salgılanmaya devam eder, bu da muzu olgunlaştırmaya yardımcı olur.
Muzlar olgunlaştıkça kabuklarının rengi değişir, koyulaşır ve hatta kararmaya başlar, daha yumuşak ve tatlı hale gelirler.
Özetle, muzun kabuğunun ve içinin renginin zamanla koyulaşmasının nedeni, muzda bulunan bitki hormonunun sürekli olarak salgılanmaya devam etmesidir.
Muzlar olgunlaştıkça etilen gazı üretir ve bu gazı serbest bırakır, bu da meyve kabuğundaki sarı pigmentin bozulmasına ve kahverengiye dönüşmesine yol açar.
Kararmış Muz Yenir Mi?
Kabuğu kararmış olan muz, içi aşırı yumuşamış ve süngerimsi bir dokuya sahipse, bozulmuş ve kötü bir koku yayıyorsa tüketilmemeli ve atılmalıdır.
Fakat, kabuğu kararmış ama içi taze kalan ya da kahverengi renkte olup bozulmuş izlenimi vermeyen muzlar ise yenebilir.