21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı drone üretti

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı drone üretti

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, yerli ve milli imkanlarla bir drone geliştirdi. Türk mitolojisindeki kanatlı at figüründen esinlenilerek "Tulpar" adı verilen drone, depremlerde telekominikasyon hatlarının zarar görmesi halinde kullanılmak üzere tasarlandı. Üzerine kamera yerleştirilebilecek Tulpar, eklenecek aparat ile "taşıma drone"u olarak da kullanılabilecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı drone üretti

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, yerli ve milli imkanlarla "Tulpar" adı verilen bir drone geliştirdi. Alınan bilgiye göre, vakfın uzman ekibi, ilk adım olarak milli imkanlarla 3 boyutlu yazıcı üretti. Yapılan 3 boyutlu yazıcıdan da "drone"un parçaları üretildi. Drone'a Türk mitolojisindeki kanatlı at figüründen esinlenerek, "Tulpar" ismi verildi. Kendine özgü bir kasa tasarımına sahip olan drone, modüle edilebilir özelliğe sahip ve 1 kilogram taşıma kapasitesi bulunuyor. Drone'u tasarlayan ekip, pervanelerin sabitlenmesini sağlayan ters somunu, 3 boyutlu yazıcıdan üretti. Bu somunları sıkmak için gereken aparat da 3 boyutlu yazıcıyla elde edildi.

ENKAZ ALTINDA KALANLARLA İLETİŞİM İÇİN PLANLANDI

Projenin, depremlerin hemen ardından telekomünikasyon hatlarının sekteye uğraması ve depremzedelerin telefon irtibatının kesilmesi nedeniyle gündeme getirildiğine işaret eden vakıf yetkilileri, Elazığ'da yaşanan deprem sonrasında hem MHP hem de Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfının bölgede incelemelerde bulunduğunu aktardı.

Yetkililer, Elazığ depreminden sonra incelenen kayıtlarda göçük altında kalan birçok kişinin yanlarında telefon bulunduğunu ancak bunun sadece ışığının kullanıldığını aktararak, "Neden şebeke olarak kullanamıyorlar? Basit bir cevabı var, şebeke çöküyor. Geliştirdiğimiz drone şu özelliğe sahip, üzerinde bulunan Wi-Fi ağı ile göçük binanın üzerine giderek hattı aktif hale getirebiliyor. Enkaz altındaki insanlar da telefonlarıyla Wi-Fi kullanarak bir arayüze aktarılıyor. Oradan da kurtarma ekipleriyle iletişim kurulabiliyor."

"Tulpar drone"un mevcutlara oranla 7-8 kat daha düşük maliyette üretildiğini belirten vakıf yetkilileri, ürünün gelişime açık olduğunu ancak şu an hedefin sadece enkaz altında bulunanların kurtarılması için ağ oluşturmak olduğunu belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Resmen duyurdular! Üst düzey komutanları Şam'da öldürüldü

Resmen duyurdular! Üst düzey komutanları Şam'da öldürüldü