22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya 2023 dünya ekonomisinde fırtınalı bir yıl oldu

2023 dünya ekonomisinde fırtınalı bir yıl oldu

2023 yılı ekonomide ABD'nin fırtına çekim merkezi bir yıl olarak geride kaldı. Ülke beklentilerin aksine resesyona girmezken banka iflaslarına sahne oldu, diğer tarafta ise bu kıl payı geçiş borsayı uçurdu. İşte ülkeden dünya finansını etkileyen majör olaylar...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2023 dünya ekonomisinde fırtınalı bir yıl oldu

2023 başlarken herkesin aklını meşgul eden en büyük soru ABD'nin bu yıl resesyona girip girmeyeceğiydi. Fed, politikaları doğrultusunda ülkeyi resesyona sokmamayı başarabildi ancak banka iflaslarını önleyemedi.

Diğer tarafta ise borsa rekorları görüldü. Enflasyon düşerken ABD'de meydana gelenler dünya ekonomisini yakından etkiledi.

PİYASALARI ÇALKALAYAN 12 GELİŞME

19 Ocak: ABD, Kongre tarafından belirlenen 31,4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaştı ve Hazine Bakanlığı'nı, hükümetin faturalarını ödemesini sağlamak için olağanüstü önlemler almaya zorladı. Piyasalar düşüşe geçti ancak hızlı bir toparlanma kaydetti.

Mart başı: Silicon Valley Bank ve Signature Bank, banka iflaslarının ve sermaye krizinin ABD tarihinde bir finans kurumunun ikinci ve üçüncü en büyük başarısızlığına yol açtı. 48 saatte iki banka çöktü. ABD bankaları 2020'den bu yana en kötü performanslarını sergiliyor ve bölgesel bir bankacılık krizi ortaya çıkıyordu. UBS, Credit Suisse'i satın alarak 2008'den bu yana en büyük banka kurtarma işlemini gerçekleştirdi.

1 Mayıs: JPMorgan, ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflası haline gelen First Republic bankasını satın aldı. Silicon Valley Bank artık üçüncü, Signature'ı ise dördüncü büyük iflastı.

Haziran Başı: Kongre, ülkenin borç limitini 1 Ocak 2025'e kadar başarıyla askıya alarak ABD'nin son tarihten sadece birkaç gün önce ilk kez temerrüde düşmesini önledi.

8 Haziran: S&P 500 12 Ekim 2022'de ulaştığı en son düşük seviyesinden bu yana yüzde 20'lik bir yükselişe geçti ve ralli günün boğa piyasasında tamamlanmasını getirdi. Bu, Ocak 2022'de başlayan ayı piyasasının sona ermesini sağladı.

14 Haziran: Fed, faiz oranlarını art arda 10 kez artırdıktan sonra enflasyonla mücadele etmek için tarihi faiz artırım kampanyasına ara verdi. Piyasalar kararı coşkuyla karşıladı.

2 Ağustos: Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings , "yönetim standartlarındaki istikrarlı bozulmayı" gerekçe göstererek ABD'nin borç notunu en yüksek AAA notundan AA+'ya düşürdü. ABD piyasaları bu haber üzerine satış yaptı. Nasdaq bugünde son beş ayın en kötü gününü yaşayacaktı.

14 Eylül: Halka arz pazarında neredeyse iki yıllık bir kuraklığın ardından, İngiltere merkezli çip tasarımcısı Arm, yılın en büyük halka arzıyla Nasdaq'ta başarılı bir çıkış gerçekleştirdi . Arm günü yüzde 25 yükselişle tamamladı.

7 Ekim: Hamas ile İsrail arasındaki gerilim halen devam eden bir çatışmayı tetikledi. Saldırılar piyasalarda odak oluşturmadı.

19 Ekim: Gösterge niteliğindeki ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, güçlü ekonomik büyüme ve yüksek enflasyonun getirileri yükseltmesiyle 2007'den bu yana ilk kez yüzde 5'e ulaştı .

13 Aralık: Fed, üst üste üçüncü toplantısında faiz oranlarını sabit tuttu ve gelecek yıl üç faiz indiriminin beklendiğini belirtti. Piyasalar bu kararı da rekorlarla karşılayacaktı.

20 Aralık: Dow Jones üst üste beşinci rekorunu kırdı ve S&P 500'ün Ocak 2022 rekorunu kırmasına sadece birkaç puan kaldı.

Kaynak: CNN International

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Işıkhan'dan ödeme tarihi açıklaması! Çalışan emeklilere 5000 TL ne zaman yatacak?

Bakan Işıkhan'dan ödeme tarihi açıklaması! Çalışan emeklilere 5000 TL ne zaman yatacak?