27 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya 21 günlük ateşkes çağrısı İsrail ve Lübnan'da farklı yankılar uyandırdı

21 günlük ateşkes çağrısı İsrail ve Lübnan'da farklı yankılar uyandırdı

ABD ve Fransa’nın öncülüğünde AB ve 8 ülkenin destek verdiği İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısı Lübnan'da memnuniyetle karşılandı. Netanyahu'nun çağrıya olumlu baktığı öne sürülürken İsrail'de koalisyon ortaklarından ve muhalefetten sert tepkiler geldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
21 günlük ateşkes çağrısı İsrail ve Lübnan'da farklı yankılar uyandırdı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

ABD ve Fransa’nın öncülüğünde yapılan, Avrupa Birliği (AB) ve 8 ülkenin daha destek verdiği 21 günlük ateşkes çağrısı, İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimi düşürmeyi ve diplomasiye alan açmayı hedefliyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmaların büyük bir bölgesel krize yol açabileceği vurgulanarak, acil bir diplomatik çözümün gerekliliği ifade edildi. Bu çağrıya, AB'nin yanı sıra Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de katıldı.

Ateşkesin Amacı ve Diplomasi İçin Önemi

Ortak açıklamada, sivillerin evlerine dönebilmeleri ve diplomatik çabaların başarılı olabilmesi için çatışmaların 21 günlük süreyle durdurulması gerektiği belirtildi. Açıklamada, "Bu durum kimsenin çıkarına değildir, ne İsrail ne de Lübnan halkının" ifadelerine yer verildi. İsrail ve Lübnan’a, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararıyla uyumlu bir şekilde bu geçici ateşkese destek verme çağrısı yapıldı.

Lübnan Ateşkes Çağrısını Memnuniyetle Karşıladı

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, uluslararası toplumun ateşkes çağrısını olumlu bulduğunu belirterek, ateşkesin Lübnan halkı için büyük bir adım olduğunu vurguladı. Mikati, en önemli konunun İsrail’in bu çağrıya vereceği yanıt olduğunu ve Tel Aviv’in ateşkese bağlı kalmasının kritik bir unsur olduğunu ifade etti.

Diplomasiye Verilen Destek

Mikati, ateşkesin sadece bir ara adım olduğunu, kalıcı bir çözüm için diplomatik sürecin önem taşıdığını belirtti. İsrail’in uluslararası kararlara uyması gerektiğini vurgulayan Lübnan Başbakanı, bu adımın bölgesel istikrarın sağlanması için bir fırsat sunduğunu söyledi.

İsrail'de Ateşkese Karşı Farklı Görüşler

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ABD ve Fransa’nın öncülüğünde yapılan ateşkes çağrısını görüşmeye olumlu baktığı ve müzakereleri yürütmek üzere Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’ı görevlendirdiği iddia edildi. Ancak İsrail’de bu çağrıya koalisyon ortaklarından ve muhalefetten sert tepkiler geldi.

Koalisyonun Tepkisi

Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon ortakları, ateşkesin Hizbullah’a toparlanma fırsatı vereceğini savunarak, İsrail’in operasyonları durdurmaması gerektiğini öne sürdü. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, kuzeydeki operasyonların Hizbullah’ın tamamen ezilmesiyle sonuçlanması gerektiğini belirtti.

Muhalefet de İtiraz Etti

Ana muhalefet Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid, ateşkesin sadece 7 günle sınırlandırılması gerektiğini ve Hizbullah’ın silahsızlanmadan sınırdan çekilmesine razı olunmaması gerektiğini dile getirdi. Eski Başbakan Naftali Bennett ise ateşkesin Hizbullah’a yeniden yapılanma şansı vereceğini savundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akaryakıta zam!

Akaryakıta zam!