AB Komisyonu ve Filistin Yönetimi arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda acil durum mali desteği ve ekonomik toparlanma programı ilkeleri üzerinde anlaşmaya varıldı.
Acil Destek Planının Amaçları
Filistin Yönetimi'nin ekonomisinin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından kaynaklanan zararlarını gidermek, reformları desteklemek ve mali sürdürülebilirliği sağlamak hedefleniyor.
Kısa Vadeli Mali Destek
Plan çerçevesinde, Filistin Yönetimi'nin acil ihtiyaçlarını karşılamak ve reformları desteklemek amacıyla kısa vadeli acil mali destek sağlanacak.
Toplam 400 Milyon Avroluk Destek
Filistin Yönetimi'ne hibe ve kredilerden oluşan toplam 400 milyon avroluk destek, reformların uygulanmasındaki ilerlemeye bağlı olarak temmuz-eylül döneminde 3 taksitte verilecek.
Filistin Bağış Koordinasyon Platformu
Diğer bağışçılardan da finansman sağlanması amacıyla 2024 sonbaharından 2026'nın sonuna kadar faaliyet gösterecek "Filistin Bağış Koordinasyon Platformu" kurulması planlanıyor.
Uzun Vadeli Destek Programı
2026'ya kadar Filistin Yönetimi'nin bütçe dengesine ulaşmasını ve uzun vadeli mali sürdürülebilirliği sağlamasını amaçlayan çok yıllı destek programı, sonbaharda başlayacak ve 2026'nın sonuna kadar devam edecek.
Ekonomik ve Mali İlişkilerin İyileştirilmesi
Plan kapsamında, Filistin Yönetimi'ne gümrük vergisi gelirlerinin düzenli ödenmesi ve İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki ekonomik ilişkilerin iyileştirilmesine katkı sağlanacak.
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den Açıklama
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "İki devletli çözüm, barış, güvenlik ve istikrarı sağlamanın en iyi yoludur. Filistin Yönetimi'nin reform çabalarını destekliyoruz." dedi.
Yeniden İnşa Çalışmaları ve Ateşkes
von der Leyen işbirliğinin Batı Şeria ve Gazze'nin yeniden inşasını hedeflediğini belirtirken, acil ve kalıcı bir ateşkese ihtiyaç olduğunu vurguladı.