Türkgün Dünya AB, Filistin'e 400 milyon avro mali destek sağlayacak

AB, Filistin'e 400 milyon avro mali destek sağlayacak

Avrupa Birliği (AB), Filistin Yönetimi'ne, ekonomisini yeniden yapılandırması ve mali sürdürülebilirliğe destek olmak için 400 milyon avroluk mali destek sağlayacak.

KAYNAK: AA

AB Komisyonu ve Filistin Yönetimi arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda acil durum mali desteği ve ekonomik toparlanma programı ilkeleri üzerinde anlaşmaya varıldı.

Acil Destek Planının Amaçları

Filistin Yönetimi'nin ekonomisinin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından kaynaklanan zararlarını gidermek, reformları desteklemek ve mali sürdürülebilirliği sağlamak hedefleniyor.

Kısa Vadeli Mali Destek

Plan çerçevesinde, Filistin Yönetimi'nin acil ihtiyaçlarını karşılamak ve reformları desteklemek amacıyla kısa vadeli acil mali destek sağlanacak.

Toplam 400 Milyon Avroluk Destek

Filistin Yönetimi'ne hibe ve kredilerden oluşan toplam 400 milyon avroluk destek, reformların uygulanmasındaki ilerlemeye bağlı olarak temmuz-eylül döneminde 3 taksitte verilecek.

Filistin Bağış Koordinasyon Platformu

Diğer bağışçılardan da finansman sağlanması amacıyla 2024 sonbaharından 2026'nın sonuna kadar faaliyet gösterecek "Filistin Bağış Koordinasyon Platformu" kurulması planlanıyor.

Uzun Vadeli Destek Programı

2026'ya kadar Filistin Yönetimi'nin bütçe dengesine ulaşmasını ve uzun vadeli mali sürdürülebilirliği sağlamasını amaçlayan çok yıllı destek programı, sonbaharda başlayacak ve 2026'nın sonuna kadar devam edecek.

Ekonomik ve Mali İlişkilerin İyileştirilmesi

Plan kapsamında, Filistin Yönetimi'ne gümrük vergisi gelirlerinin düzenli ödenmesi ve İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki ekonomik ilişkilerin iyileştirilmesine katkı sağlanacak.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den Açıklama

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "İki devletli çözüm, barış, güvenlik ve istikrarı sağlamanın en iyi yoludur. Filistin Yönetimi'nin reform çabalarını destekliyoruz." dedi.

Yeniden İnşa Çalışmaları ve Ateşkes

von der Leyen işbirliğinin Batı Şeria ve Gazze'nin yeniden inşasını hedeflediğini belirtirken, acil ve kalıcı bir ateşkese ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya AP, "yolsuzluk"la mücadele için lobicileri merceğe aldı

AP, "yolsuzluk"la mücadele için lobicileri merceğe aldı

Avrupa Parlamentosu (AP), defalarca tekrarlanan yolsuzluk skandallarının ardından, bu olaylara imkan veren unsurlardan "lobicilik" sistemine yeni kurallar getirdi.

KAYNAK: AA

Fransız siyasetçi Marine Le Pen'in 31 Mart'ta AP'nin fonlarını zimmetine geçirmekten hüküm giymesi, yolsuzluk skandallarını kısa süre önce bir kez daha akıllara getirdi.

Bu olayların en sarsıcısı, Aralık 2022'de ortaya çıkarılan AP Başkan Yardımcısı Yunan milletvekili Eva Kaili'nin karıştığı skandaldı.

Aradan geçen 2,5 yılda AP'nin yolsuzluğa imkan tanıyan unsurlardan "lobicilik" sistemi kaynaklı açıkları kapatmak için yapısal bir reforma gitmemesi dikkati çekiyordu.

Aksine, Avrupa'nın "demokrasi evi", başka yolsuzluklarla da gündeme geldi.

1 Mayıs itibarıyla lobicileri merceğe alan yeni kurallar getirildi.

AB kurumlarında lobicilik faaliyetleri yürütmek, Birliğin karar alma sürecinin bir parçası olarak görülüyor.

Temsil ettikleri grubun veya kuruluşun çıkarlarını korumak amacıyla karar vericileri etkilemek için çalışmalar yürüten lobiciler, AP'nin "şeffaflık kaydı" ismi verilen sistemine akredite olarak giriş kartları elde ediyor, bunları kapıda göstererek içeri girebiliyordu.

Ancak bu kişilerin içeride kiminle görüştüğü, ne maksatla girdiği takip edilemiyordu.

Geçen ay ise söz konusu karta sahip olan tüm lobicilere bir e-posta gönderilerek, AP binalarının girişlerine birer kart okuyucu yerleştirileceği bildirildi.

Lobiciler, binalara her giriş çıkışlarında güvenlik görevlilerine ziyaret amaçlarını iletecek, bu bilgiler kartlarına işlenecek ve ekranlarda görünecek.

Böylece herhangi bir soruşturma patlak verdiğinde belirli bir lobicinin hangi gün, hangi etkinliğe katılmak, hangi milletvekili veya AP personeliyle görüşmek için binaya girdiği net olarak bilinecek.

Bilgiler gizli olacak ve yalnızca güvenlik departmanı tarafından saklanacak.

Bir AP sözcüsü, "Bu değişiklikler, AP'nin milletvekillerinin özgür yetkilerini korurken, bütünlüğünü, bağımsızlığını ve hesap verebilirliğini güçlendirmek amacıyla son yıllarda benimsediği kapsamlı reform paketinin bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Daha önce gün yüzüne çıkarılmış yolsuzluklar

1999'dan ülkesinin AB'den çıktığı 2020'ye kadar AP milletvekilliği yapan İngiliz aşırı sağcı siyasetçi Nigel Farage'ın AP ile ilgili olmayan konularda çalıştırmak üzere asistan işe aldığı ortaya çıktı, AP 2016'da Farage'ın partisinden usulsüz kullanılan on binlerce avroyu iade etmesini istedi.

AP'nin ilk yasama döneminden 2019'a kadar milletvekilliği yapan Alman Hristiyan Demokrat siyasetçi Elmar Brok'un Brüksel'deki ofisine gelen ziyaretçi gruplarından ödemeler topladığı öğrenildi. Brok'un, Nisan 2019'da geçirdiği denetimde paranın geri ödendiği ortaya çıkmıştı.

Bu olayların en sarsıcısı ise AP Başkan Yardımcısı Yunan milletvekili Kaili'nin karıştığı yolsuzluk skandalı oldu. Aralık 2022'de Belçikalı makamların yürüttüğü soruşturma kapsamında çok sayıda noktada yapılan aramalarda 1,5 milyon avro ele geçirildi. Başkan Yardımcılığı görevi sona erdirilen Kaili ve AP'de asistan olarak çalışan partneri Francesco Giorgi ile beraberindeki bazı isimler gözaltına alındı. Bu kişilerin, AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere bir Körfez ülkesinden rüşvet aldığı öne sürüldü. Zaman içinde tüm tutuklular şartlı tahliye edildi.

Aşırı sağcı Alman AfD mensubu milletvekili Maximilian Krah'ın asistanı Jian G, geçen yıl Çin adına casusluk yaptığı suçlamasıyla gözaltına alındı, Almanya Başsavcılığının talebiyle 7 Mayıs'ta da Krah'ın Brüksel'de AP'de bulunan ofisinde arama yapıldı. Krah, eski çalışanına yönelik şüpheler hakkında hiçbir bilgisi olmadığını beyan etti.

13 Mart'ta Belçika Federal Polisi, AP'de Çinli teknoloji şirketi Huawei adına lobi faaliyeti yürütme kisvesi altında rüşvet, sahtecilik ve kara para aklama suçundan dört kişi hakkında tutuklama kararı verdi.

Son olarak aşırı sağcı siyasetçi Le Pen, 31 Mart'ta Fransız mahkemesi tarafından AP milletvekilli olduğu 2004-2017 yıllarında parlamentonun fonlarını zimmetine geçirdiği gerekçesiyle görülen davada suçlu bulundu.

Reform gecikti

AP Başkan Yardımcısı Kaili'nin karıştığı yolsuzluk skandalı, AB içinde büyük yankı uyandırdı, AB kurumlarının güvenilirliği sorgulanmaya başlandı.

Bunun üzerine AB'nin gündemi yolsuzlukla mücadele ve reforma odaklandı.

AP, milletvekillerinin mali deklarasyonlarının incelenmesi, parlamentonun ifşacıları koruma sisteminin güçlendirilmesi, resmi olmayan tüm dostluk gruplarının yasaklanması, parlamentoya kimlerin girebileceğinin yeniden değerlendirilmesi gibi bir dizi önlemi 2023'te kabul etti.

AP Başkanı Roberta Metsola'nın sözcüsü Jüri Laas, mevcut çabalara rağmen zimmete para geçirme vakalarının ortaya çıkarılmaya devam etmesiyle ilgili fikrinin sorulması üzerine, "bu vakaların söz konusu önlemler sayesinde gün ışığına kavuşturulduğunu" belirtmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *