Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin füzeler ve kamikaze drone'larla dünyanın en tehlikeli su yoluna haline getirdiği Kızıldeniz'de, gece yarısı birçok patlama meydana geldi.Kızıldeniz'de seyreden bir geminin iskelesinde patlama kaydedilirken, saldırı konumu olarak Yemen'in en büyük limanı Hudeyde'nin yaklaşık 90 kilometre güneybatısı verildi.Saldırıdan saatler önce ise, Maersk Hangzhou'ya ait bir yük gemisi Yemen'den ateşlenen bir füzeyle vuruldu. Geminin vurulması, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun Kızıldeniz'de devriye gezmeye başlamasından bu yana Husiler adına ilk başarılı saldırı olarak görünüyor.
Danimarkalı bir şirkete ait Singapur bayraklı Maersk gemisi, Mısır'ın Port Said limanına doğru ilerliyordu. Saldırı, Danimarka'nın Kızıldeniz'deki uluslararası koalisyona katıldığını duyurmasından bir gün sonra gerçekleşti.
İKİNCİ AÇIKLAMA GELDİ
ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), yardım çağrısına yanıt verildiğini açıkladı, Husilerin ateşlediği iki balistik füzenin ise USS Gravely ve USS Labboon savaş gemileri tarafından düşürüldüğünü bildirdi.
CENTCOM, bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada ise Husilere ait üç deniz aracının batırıldığını duyurdu.Açıklamaya göre, Husilerin Kızıldeniz'in güneyindeki bir ticari gemiye saldırması üzerine Amerikan helikopterleri kalkış yaptı.Uçak gemisi USS Eisenhower ve savaş gemisi USS Gravely'den havalanan helikopterle, Husilere ait dört tekneden üçünü vurarak batırdı. CENTCOM, vurulan üç teknede kurtulan olmadığını, dördüncü teknenin ise kaçmayı başardığını aktardı. Açıklamaya göre, Maersk Hangzhou'dan gelen yardım çağrısı üzerine helikopterler bölgeye gönderildi.
Bu sabah yerel saatle 06.30'da Maersk Hangzhou'nun ikinci bir yardım çağrısı yaptığını kaydeden CENTCOM, Husi teknelerinin gemiye 20 metre kadar yaklaştığını ve ateş açtıkları Maersk Hanzhou'ya çıkmaya çalıştığını belirtti.
CENTCOM, ABD helikopterlerinin olay yerine ulaşması üzerine Husilerin helikopterlere de ateş açtığını ve ardından çatışma çıktığını bildirdi.
AFP: EN AZ 10 ÖLÜ VAR
Saldırıya dair Yemen'den ilk bilgiler geldi, ülkenin en büyük limanı Hudeyde'den iki kaynak uluslararası haber ajansı AFP'ye konuştu.
AFP'ye verilen bilgiye göre, Amerikan helikopterlerinin saldırısında en az 10 Husi üyesi öldü, iki milis yaralandı. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, dört Husi üyesinin hayatta kaldığı bilgisini de verdi.
DÜNYANIN EN TEHLİKELİ SU YOLU
Hint Okyanusu'nu Avrupa ve ABD'ye en kısa rotadan bağlayan Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz rotası, Aralık ayı başından bu yana neredeyse her gün patlamalarla sarsılıyor. Umman Denizi ile Kızıldeniz arasındaki Babülmendep Boğazı, Husi saldırılarının çoğunun gerçekleştiği nokta oldu.
Dünyanın en büyük nakliye firmalarından biri olan Maersk, Husi saldırılarının ardından Kızıldeniz rotasını iptal edip Afrika Kıtası'nı en güneyden dolaşmaya karar verdi. ABD'nin başını çektiği koalisyonun hayata geçmesi üzerine gemilerini yeniden Kızıldeniz'e döndürdü.
AP haber ajansına konuşan ABD ordusundan koramiral Brad Cooper, Refah Muhafızı Operasyonu adı verilen uluslararası görev gücünün duyurulmasından bu yana bu yana 1200 ticari geminin Babülmendep Boğazı'ndan geçtiğini söyledi.
Gazze'deki savaşın başlamasından haftalar sonra İsrail'in en güneyindeki şehri Eilat'a balistik füzeler ateşleyip kamikaze drone gönderen İran destekli Husiler, ardından İsrail'e ait gemilere Kızıldeniz'de el koymaya ya da saldırmaya başladı. Husiler Aralık ayı başından yalnızca İsrail'e ait değil İsrail limanlarına uğrayacak tüm gemileri hedef alacaklarını duyurdu. Böylece Kızıldeniz bir anda dünyanın kilitlendiği su yoluna dönüştü.