Türkgün Dünya ABD ve İsrailli yetkililer "Refah" konusunda uzlaştı

ABD ve İsrailli yetkililer "Refah" konusunda uzlaştı

ABD ile İsrailli yetkililer, "Refah'ta Hamas'ın yenilmesi" konusunda uzlaşırken, İsrail tarafının Refah'a saldırı planlarında "ABD'nin dile getirdiği endişeleri" göz önünde bulunduracağı aktarıldı.

KAYNAK: AA

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD'nin ve İsrail'in ulusal güvenlik yetkilileri, çevrim içi toplantıda hem İran'ın İsrail'e son saldırılarını hem de İsrail'in Refah'a yönelik olası saldırı planlarını ele aldı.

Açıklamada, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Amerika tarafına, İsrail tarafına ise Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi'nin başkanlık ettiği kaydedildi.

İran'ın İsrail'e yönelik son saldırılarının geniş şekilde ele alındığı belirtilen açıklamada ABD'nin bu konuda İsrail'e desteğinin tam olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Refah'la ilgili tarafların karşılıklı olarak görüşlerini ortaya koyduğu aktarılarak "İki taraf, Hamas'ın Refah'ta yenildiğini görme amacı konusunda uzlaştı." ifadesine yer verildi.

Öte yandan ABD tarafının, İsrail'in Refah'a yönelik olası saldırı planlarıyla ilgili endişelerini gündeme getirdiği ve İsrail tarafının da söz konusu endişeleri göz önünde bulunduracağı belirtildi.

Tarafların daha kapsamlı görüşmeler için yakın zamanda yeniden toplantı yapacağı kaydedildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD ile İsrailli yetkililer arasında Gazze'deki Refah kentinin durumunun ve İsrail’in olası askeri operasyonunun tartışılmaya devam ettiğini açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ise Gazze'nin güneyindeki Refah kentine girmek için tarih belirlediği belirtilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Karşılıklı yetkili görevlendirildi: Türkiye ile Asya devi arasında işbirliği sinyali

Karşılıklı yetkili görevlendirildi: Türkiye ile Asya devi arasında işbirliği sinyali

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin Ulaştırma Bakanı Liu Vey ile bir araya geldi. Görüşme hakkında açıklama yapan Liu, son yıllarda uluslararası alanda yeşil nakliye dönüşümü konusunda bir mutabakatın oluştuğunu, bu konuda hem Çin hem de Türkiye'nin aktif girişimlerde bulunduğunu dile getirerek, yakın zamanda yeşil taşımacılık alanında bir işbirliği protokolü imzalama ve iki ülkenin kilit limanları ile nakliye şirketlerini bu girişime dahil etme çağrısında bulundu. Bakanlar, görüşmenin sonunda, teknik düzeyde daha ileri temasların koordinasyonu ve yürütülmesi için heyetlerinden birer yetkiliyi görevlendirdi.

KAYNAK: AA

Çin'i ziyaretinde başkent Pekin'de temaslarda bulunan Bakan Uraloğlu, Çinli mevkidaşı Liu ile görüştü.

Uraloğlu, görüşmede tarihi İpek Yolu'nun başlangıcı ve Avrupa'nın giriş kapısı konumundaki Türkiye'nin Çin ile ilişkilerinin ulaştırma açısından önemine işaret etti.

Türkiye'nin Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasında önemli bir geçiş noktası olduğunu, bölgesindeki çatışma ve krizlerde daima istikrarını koruduğunu vurgulayan Uraloğlu, iki ülke arasında ulaştırma alanında işbirliğinin daha fazla geliştirebileceğini belirtti.

Uraloğlu, Türkiye'nin Orta Koridor Girişimi ile Asya ve Avrupa arasındaki ulaştırma köprüsü olmayı hedeflediğini, bu bağlamda iki ülke arasında demiryolu ve kargo taşımacılığı alanındaki işbirliğinin daha ileri götürülebileceğini aktardı.

Havayolu taşımacılığında iki ülke arasındaki 21 havayolu frekansının kısa süre önce imzalanan protokolle 49'a çıkarıldığını hatırlatan Uraloğlu, denizcilik konusunda da Çin tarafının önerdiği işbirliği protokolünü sonuçlandırmaya hazır olduklarını kaydetti.

ULAŞTIRMA BAĞLANTILARI VE YEŞİL NAKLİYE DÖNÜŞÜMÜ

Çinli Bakan Liu de, ziyareti için Uraloğlu'na teşekkür ederek Türkiye ile son yıllarda ulaştırma alanındaki verimli işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Çinli taşıyıcı firmaların son yıllarda Çin-Avrupa ve Trans-Hazar Demiryolu Ekpresi'nin yanı sıra karayolu bağlantılarıyla Türkiye üzerinden taşımacılık yaptıklarını ifade eden Liu, bu yolla lityum-iyon bataryalar gibi kritik ihraç ürünlerinin nakliyatının sağlandığını belirtti.

Liu, son yıllarda uluslararası alanda yeşil nakliye dönüşümü konusunda bir mutabakatın oluştuğunu, bu konuda hem Çin hem de Türkiye'nin aktif girişimlerde bulunduğunu dile getirerek, yakın zamanda yeşil taşımacılık alanında bir işbirliği protokolü imzalama ve iki ülkenin kilit limanları ile nakliye şirketlerini bu girişime dahil etme çağrısında bulundu.

Bakanlar, görüşmenin sonunda, teknik düzeyde daha ileri temasların koordinasyonu ve yürütülmesi için heyetlerinden birer yetkiliyi görevlendirdi.

 "ORTA KORİDOR" VE "DEMİR İPEK YOLU"

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, 20-23 Mayıs tarihlerinde Çin'i ziyaret etti.

Başkent Pekin'in yanı sıra Şian ve Şıncın şehirlerinde de temaslarda bulunan Uraloğlu, ziyaretini AA ve TRT'ye değerlendirdi.

Türkiye ve Çin'in, tarihi İpek Yolu'nun ve bugün onun modern hali olan "Demir İpek Yolu"nun ve bu doğrultudaki ulaştırma koridorlarının iki önemli noktası olduğunu vurgulayan Uraloğlu, özellikle Orta Koridor Girişimi bağlamında işbirliği potansiyelini, taşımacılık, ticaret ve üretim alanlarında işbirliği olanaklarını ele aldıklarını belirtti.

Uraloğlu, ziyaretinin ilk gününde Çin'in kuzeyindeki Şian şehrinde düzenlenen 9. İpek Yolu Uluslararası Fuarı'na katıldığını, açılışta konuşma yaptığını, ayrıca Şaanşi Eyaleti Valisi ve Şian Belediye Komitesi Sekreteri ile görüştüğünü aktardı.

Şian'ın İpek Yolu'nun başlangıç noktası ve önemli bir lojistik üs olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, Şian'dan Türkiye geçişli olarak Avrupa'ya, Güney'e ve Afrika'nın kuzeyine nasıl taşımacılık yapılabilir, bu alandaki işbirliği nasıl geliştirebilir konusunu değerlendirdiklerini ifade etti.

İLETİŞİM VE HABERLEŞME

Ulaştırma Bakanlığının aynı zamanda iletişim ve haberleşmeden de sorumlu olduğunu hatırlatan Uraloğlu, ziyaretinin ikinci gününde Çin'in güneyindeki Şıncın şehrindeki temaslarının bu alana yoğunlaştığını belirtti.

Uraloğlu, burada Türkiye'de de önemli yatırımları olan, dünya çapındaki iki büyük firmayla görüşmeler yaptıklarını, halihazırda Türkiye'de de iş yapan bu firmaların GSM altyapısı dışında, otonom sürüş sistemleri dahil teknolojinin farklı alanında ciddi ilerlemeler sağlamış olduğuna dikkati çekti.

Bu şirketlerin Türkiye'yi yalnızca bir pazar olarak değil aynı zamanda üretim açısından değerlendirmesini istediklerini ifade eden Uraloğlu, belli üretimlerin burada yapılması ve ARGE merkezlerinin kurulmasını önerdiklerini, şirketlerin birinin halihazırda bunu kurduğunu ve devamıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.

Uraloğlu, Türkiye'nin de bulunduğu coğrafyada bir lojistik ve dağıtım merkezi olduğunu, Çinli firmaların bu potansiyelden yararlanması adına projeler geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını aktardı.

TAŞIMACILIK

Ziyaretinin son gününde Pekin'de mevkidaşı Liu ile, ulaştırmanın 4 modu olan karayolu, demiryolu, havayolu ve deniz taşımacılığı konularını ele aldıklarını ifade eden Uraloğlu, "İşbirliğinde kat ettiğimiz bir mesafe var. Ama bunlar hem ülkemizin büyüklüğü hem Çin'in büyüklüğü göz önüne alındığında yeterli değil. Dolayısıyla bu taşımacılığı, bu ticareti nasıl geliştirebiliriz, heyetlerimizle beraber bunu ele aldık." dedi.

Uraloğlu görüşmede karayolu işbirliğini ele aldıklarını, burada gümrük geçişlerinde yaşanan problemleri konuşarak çözüm iradesi beyan ettiklerini dile getirdi.

Ayrıca demiryolu blok tren işletilmesi konusu ele aldıklarını kaydeden Uraloğlu, heyetlerinde Türkiye'de bu alanda çalışan özel sektör temsilcilerinin yer aldığını ve onları Çinli yetkililerle irtibatlandırmaya çalıştıklarını aktardı.

Uraloğlu, ziyaretin en önemli çıktısının, her iki tarafın doğrudan iletişimi ve koordinasyonu sağlayacak birer yetkiliyi görevlendirmesi olduğunu belirtti.

Bakan Uraloğlu, sonraki aşamada problemleri teknik düzeyde de görüşüp çözme imkanına sahip olacaklarını ve bu sayede her iki bakanlığın ilişkileri geliştirmek için üzerine düşen görevleri hızlıca yerine getirebileceğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *