21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya ABD, Türkiye üzerinden o ülkeyi tehdit etti

ABD, Türkiye üzerinden o ülkeyi tehdit etti

Hindistan'ı Rusya'nın S-400 hava savunma sistemlerini satın almayı yeniden düşünmeye çağıran ABD Dışişleri Bakanlığı, aksi halde Amerikan yaptırımlarının gazabıyla karşı karşıya kalacakları tehdidinde bulundu. Hindistan'a yaptırım tehdidi, "Türkiye iyi bir örnek" mesajı üzerinden verildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ABD, Türkiye üzerinden o ülkeyi tehdit etti

Rusya ve Hindistan, ABD'nin yaptırım tehditlerine karşın S-400 tedarik anlaşmasını imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hindistan ziyaretinde gerçekleşen 5.4 milyar dolarlık tedarik planı çerçevesinde Hindistan beş adet S-400 bataryası edinecek.

Türkiye'nin S-400 alımı anlaşmasından çekilmemesiyle F-35 programını askıya alan ABD, Hindistan'ı da sistemler üzerinden yine yaptırımlarla tehdit ediyor.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Çarşamba günü yaptığı basın toplantısında Hindistan'ın S-400 tedariki hakkındaki soruya, "Bu ülkeyi ABD yaptırımlarına karşı koruyan özel bir konumu yok" şeklinde cevap verdi.

"Feragat etmeyeceğiz"
Bu konuda kimseye ABD'nin duruşundan feraget etmeyeceğini belirten yetkili, ne Kongre'nin de yönetimin böyle bir şeyi önceden tasarlamadığını söyledi. Ancak Hintli yetkililerin yaptırım uygulama riskiyle karşı karşıya olduklarını bildiklerini söyledi.

Hindistan'da yaptırımlar için bir feragatin söz konusu olmadığını belirten yetkili, bu yaptırımların duruma göre uygulanabileceğini belirtti.

Türkiye üzerinden tehdit
Hindistan gibi herhangi bir devletle bu sistemler konusunda yaşanan sıkıntıların sebebinin, "ABD sistemlerini riske atabilir, bu teknolojilerin bir düşman tarafından bilinmesini istemiyoruz" şeklinde ifade eden yetkili, "Bu yüzden bu sistemlerin satın alınması konusunda basit konuştuk. Türkiye ile olan mesele mükemmel bir örnek" dedi.

ABD aynı gerekçelerle Çin’i yaptırımla tehdit etti ve Türkiye'ye 5. nesil F-35 savaş uçaklarının teslimatını geçici olarak durdurdu.

Ülkelerin egemenliğine aykırı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'nin S-400 konusundaki baskılarına, "S-400 üç Patriot'a bedel. Eğer şartlar, S-400 ile eşit bile olsa biz Patriot alırız ama eşit olmazsa biz de menfaatimizi düşüneceğiz" şeklinde yanıt verdi.

Hindistan da benzer bir şekilde ulusal savunma için yapılan alımların diğer ülkelerin etkisinde kalmasına izin vermeyeceğini açıkladı. ABD'nin yaptırımlar konusunda tutumu, müttefik ya da rakip olan birçok ülke tarafından egemenlik hakkına aykırı olarak kabul ediliyor.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 savunma sistemlerinin birincisi, nisan ayında hazır hale gelecek. İkinci sistemin gelişi ile ilgili henüz kesin tarih verilmedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Orman'a ibra şoku!

Orman'a ibra şoku!