Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Direktörü Jean Kaseya, maymun çiçeği salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaseya, "Maymun çiçeği hastalığını Kıta Güvenliği Halk Sağlığı Acil Durumu olarak ilan etmek keyfi bir durum değil, sorumluluktur." ifadelerini kullandı.
Africa CDC ve Afrika Hükümetleri İş Birliği İçin Çağrıda Bulunuyor
Kaseya, Afrika'daki hükümetleri maymun çiçeği hastalığının yayılmasını önlemek için Africa CDC ile çalışmaya çağırırken, salgına karşı kıtaya aşı getirme taahhüdünde bulundu. Ayrıca, vaka ve ölüm sayıları hakkında düzenli haftalık toplantılar yapılacağını belirtti.
Maymun Çiçeği Salgınında Gelişmeler
Africa CDC'nin 9 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre, ocaktan 8 Ağustos'a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi virüse yakalanırken, 14 bin 719 şüpheli vaka kaydedildi. Virüs nedeniyle 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) olmak üzere 517 kişi hayatını kaybetti.
Maymun Çiçeği Virüsünün Bulaşma Yolları
Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Virüs, vücut döküntülerine dokunmak, bulaşıcı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek gibi yollarla bulaşmaktadır.
Belirtiler ve Tedavi
Maymun çiçeği virüsü kaptıktan sonra ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde görülmektedir. Hastalık yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte kabarcıklar gibi belirtilerle kendini gösterebilmektedir. Şu ana kadar özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılmaktadır. Çoğu vakada hastalık hafif seyretmekte ve birkaç hafta içinde hastaların sağlığına kavuşmaktadır.