Polonyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, Mısır'ın güneyindeki antik Thebes şehrinde bulunan ve "Gizemli Kadın" olarak adlandırılan bir mumyanın yüzünü yeniden canlandırdı. Yaklaşık 2 bin yıl önce hamileliğinin 28. haftasında ölen genç kadının kemikleri ve kafatası kullanılarak elde edilen görüntüler, MÖ 1. yüzyılda hayattayken nasıl göründüğünü gösteriyor.
KADININ ÖZEL BİR YERİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR
"Gizemli Kadın," Mısır'ın seçkin Theban topluluğuna ait olduğu düşünülen kraliyet mezarlarında bulundu. Mumya, Mısır Krallar Vadisi'nde yapılan keşifler sırasında Aralık 1826'da Mısır'dan Varşova'ya götürüldü. 2016'da açılan mumya, başlangıçta rahip Hor-Jehuti'ye ait olduğu düşünülüyordu, ancak içinde bir cenin bulunması büyük bir sürprizdi.
YAPILANDIRILMIŞ YÜZ VE MUMYANIN ÖZEL YERİ
NTV'de yer alan habere göre; yapılan analizlerle elde edilen yapılandırılmış yüz, kadının genç yaşta ve zengin bir tılsım setiyle birlikte mumyalandığını gösteriyor. Mumyalama işlemi, kişinin öbür dünyada güvende olabilmesi için verilen özenin bir ifadesiydi. Aynı zamanda "Gizemli Kadın," içerdiği fetüs nedeniyle bilinen ilk mumyalanmış örnek olma özelliğini taşıyor.
SERGİLERDE YER ALIYOR
Gizemli Kadın'ın yapılandırılmış yüzü, Polonya'nın güneydoğusundaki Silesia Müzesi'nde sergileniyor. Mumya ise Varşova'daki Ulusal Müze'de ziyaretçilere sunuluyor.