Türkgün Dünya Astronotları Dünya'ya dönüşte meşakkatli bir yolculuk bekliyor

Astronotları Dünya'ya dönüşte meşakkatli bir yolculuk bekliyor

ISS'ye gönderilen uzay araçlarının Dünya'ya dönüşü meşakkatli ve büyük bir hazırlık gerektiriyor. Geri dönüşün hesaplanmasında ve hazırlığında atmosfere girildiğinde yaşanacak sürtünme ile aerodinamik hesaplamaları, güvenli şekilde sürecin tamamlanması için önem arz ediyor.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) dünyaya sürecinde uzay ajansları ve şirketler, öncelikli ve alternatif iniş alanlarına karar veriyor. Piste inebilen uzay araçlarının çoğu denize ya da okyanusa da iniş yapabiliyor. Değerlendirmelerin ardından uzay aracı için temel iniş hedefi belirleniyor.

ISS'den Dünya'ya dönme sürecinde okyanusa iniş yapmak hedeflenirse rüzgar hızı, okyanustaki dalga aralığı ve yüksekliği, yağmur ve şimşek ihtimali gibi konulardaki değerler önem arz ediyor. Bunların uygun düzeyde olmaması halinde Dünya'ya dönüş süreci uzayabiliyor. Gündüz ve gece görüş menzilinin de belli aralıkta olması gerekiyor.

Ayrıca, kurtarma helikopterinin operasyonel kapasitesinin test edilmesi gerekiyor. Helikopter mürettebatı, daha hızlı kıyıya ulaşma ya da acil sağlık müdahalesi gereken durumlar için hazırda bekliyor. Hedeflenen iniş bölgelerine yakın olmak üzere genellikle 2 gemi de bu süreçte görev alıyor.

ISS'den ayrılma sürecine devam edip etmeme konusunda misyon kontrol merkezinden değişiklikler gözlemleniyor. Şartlar uygunsa belirlenen saatte uzay aracının ISS'den ayrılması için hazırlıklar başlıyor.

Astronotlar, ISS'den Dünya'ya dönmek istediklerinde prosedürleri gözden geçirerek hazırlıkları yapıyor. Astronotlar bu yolculuk boyunca basınca dayanıklı kıyafetler giyiyor.

SÜRECİN BAŞLAMASINDA HESAPLAMALAR ÖNEMLİ

Dünya'ya geri dönüşün hesaplanmasında ve hazırlığında atmosfere girildiğinde yaşanacak sürtünme ile aerodinamik hesaplamaları, güvenli şekilde sürecin tamamlanması için önem arz ediyor. Süreçte görev alan mühendisler, uzay aracında bulunan ısı kalkanını gerekli hesaplamalara göre tasarlıyor.

Uzay aracı ile ISS arasında bağlantı sağlayan geçidin kapatılması ve aracın ISS'den uzaklaşmaya başlamasıyla Dünya'ya dönüş süreci başlıyor.

Motorları kapalı olan uzay aracı, ISS'den ayrıldığı an istasyondan farklı yörüngede ilerleeye ve daha sonra yer çekimi nedeniyle Dünya'ya doğru çekilmeye başlıyor. Uzay aracının motoru bir süre çalışıyor ve yanması sonucunda yörüngede alçalarak Dünya atmosferine girilmesi sağlanıyor.

Örneğin atmosfere girerken Rus Soyuz uzay aracı, 3 parçaya ayrılıyor. Yörünge ve hizmet modülü, atmosferin daha yoğun tabakalarındayken yok oluyor, sadece astronotların bulunduğu iniş modülü Dünya'ya dönüyor.

ATMOSFER DOĞAL BİR FREN MEKANİZMASI

Dünya'nın atmosferi uzay aracı için doğal bir frenleme mekanizması vazifesi görüyor ve aracı yavaşlatıyor. İniş modülünün termal koruması sayesinde atmosferle sürtünme sonucu ortaya çıkan ısı absorbe ediliyor, modülün hızı önemli ölçüde düşüyor. Modülün atmosfere girmesiyle açılan paraşüt, kapsülün hızını daha da azaltıyor.

Uzay aracı Dünya atmosferine tekrar girdiğinde, ses hızından daha hızlı hareket ediyor, sıcaklık artıyor ve hava yoğunluğu azalıyor. Örneğin NASA'nın Orion uzay aracı, atmosfere girerken ses hızından 25 kat hızlı hareket ediyor.

Kullanılan uzay aracının boyutu da bu konuda önem arz ediyor. Örneğin, Space Shuttle ve Soyuz arasında en büyük fark tekrar Dünya atmosferine girerken yaşanıyor. Space Shuttle ile daha kolay Dünya atmosferine girilirken Soyuz kapsülünde bu durum neredeyse bir araba kazası olarak tanımlanabiliyor.

ASTRONOTLAR YÜRÜMEKTE ZORLUK ÇEKEBİLİYOR

İnişin güvenli şekilde tamamlanmasının ardından kurtarma ekipleri bölgeye gidiyor. Uzay aracı kapsülü, gemiye alınarak girişi açılıyor ve astronotlar kapsülden çıkarılıyor.

Astronotlar Dünya'ya döndüklerinde özellikle yürümekte zorluk çekebiliyor, hasta hissediyor ve gerekli sağlık kontrolleri yapılıyor. Misyonun ardından dinlenme sürecine giren astronotlar için egzersiz de önem arz ediyor.

Uzay aracıyla Dünya'ya dönme süreci ortalama 4 ile 12 saat arasında değişkenlik gösterebiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Gazze'de açlık savaşı! Lama neredeyse 1 yaşında ama sadece 5 kilogram ağırlığında

Gazze'de açlık savaşı! Lama neredeyse 1 yaşında ama sadece 5 kilogram ağırlığında

İsrail'in Gazze'ye girişine izin verdiği yardım miktarı ihtiyacın çok altında. Kıtlığın eşiğindeki bölgede yaşam zorlu. Yeni doğan bebeklerin payına açlık ve ölüm düşüyor.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

11 aylık Gazzeli Lama hayata gözlerini açtığında İsrail doğduğu topraklara saldırıyordu.

O, neredeyse bir yaşına geldi. Ama sadece 5 kilogram ağırlığında.

Dünya Sağlık örgütü standartlarına göre Lama'nın kilosu, normal gelişimi için gerekenin yarısı kadar.

Hijazi ailesi, Gazze'de 2 milyonu aşkın kişi gibi büyük bir yaşam mücadelesi içinde.

38 yaşındaki Mervat Hijazi'nin eşi, Kasım 2023'te bir yardım kuruluşunun mutfağından ailesi için yemek temin etmek üzere evin ayrılmıştı. Bir daha da dönemedi.

Gazze'nin kuzeyindeki Sabra bölgesinde İsrail bombardımanı sonucu hayatını kaybetti.

Mervat Hijazi de eşinin ölümünün ardından  altı çocuğuyla birlikte evini terk etmek zorunda kaldı.

Önce güneye Deyr el Balat'a gitti. Yerinden edilenlerin kaldığı kampa yerleşti.

Ocak ayındaki ateşkesten sonra Hijazi ailesi evine döndü ama evleri büyük hasar almıştı.

Genç kadın şimdilerde altı çocuğuyla enkazın ortasında kurulmuş bir çadırda yaşıyor. Ekmeğe ulaşmak bile onlar için çok güç. Onlar sadece yeniden başlayan bombardıman nedeniyle değil, açlık sebebiyle de uyuyamıyor.

MERVAT HIJAZI: 

"Tükendik. O kadar yorgunuz ki, ölüm daha onurlu olurdu. Hayat bir trajediye dönüştü. Ölmek daha saygın olurdu; bu bir yaşam değil. Çocuklarım uyanıyor ve yiyecek bir şey istiyor. Geceleri onların ne yiyeceğini, ne içeceğini, günü nasıl geçireceklerini düşünmekten uyuyamıyorum."

Hijazi ailesi, yardım kuruluşlarının mutfakları olmasa boğazlarından lokma geçemeyecek noktada. Gazze'de onlar gibi 2 milyonu aşkın insan var.

Geçtiğimiz hafta İsrail, 2 Mart'tan bu yana ilk kez bölgeye un ve bebek maması da dahil olmak üzere insani yardım girişine onay verdi. Ancak yardımlar yeterli değil.

Birleşmiş Milletler'e göre de 100 tırlık yardım girişi okyanusta bir damla. Yardım görevlileri günlük en az 500 yardım TIR'ına ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

80 GÜNDE 326 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Hükümeti, İsrail’in uyguladığı sistematik aç bırakma politikası nedeniyle 80 günde 326 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ofis, 80 günlük kuşatma sürecinde, 58 kişinin yetersiz beslenmeden, 242 kişinin gıda ve ilaç eksikliğinden, 26 böbrek hastasının sağlık hizmeti yetersizliğinden öldüğünü, 300'den fazla düşük vakasının da kaydedildiğini duyurdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *