Türkgün Dünya Avrupa'yı telaşlandıracak NATO iddiası! Trump yönetimi bunu düşünüyor

Avrupa'yı telaşlandıracak NATO iddiası! Trump yönetimi bunu düşünüyor

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Savunma Bakanlığını (Pentagon) yeniden yapılandırma planları kapsamında yaklaşık 75 yıldır ABD'li generallerin başını çektiği NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) rolünden çekilmeyi değerlendirdiği iddia edildi.

KAYNAK: AA

NBC News'un, eski SACEUR Komutanı James Stavridis ve eski ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Komutanı Ben Hodges'in açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, Pentagon'da yeni yapılandırma planları ele alındı.

Stavridis ve Hodges, Trump yönetiminin, Pentagon'un ordu komutanlıkları ve karargahlarını yeniden yapılandırma planları çerçevesinde SACEUR rolünden çekilmeyi değerlendirdiğini öne sürdü.

2009 ila 2013 yıllarında SACEUR görevini üstlenen emekli amiral Stavridis, Trump yönetiminin böyle bir adım atmasının, Avrupa'da, ABD'nin İttifak'tan uzaklaştığına dair bir işaret olarak görüleceğini vurguladı.

“NATO İÇİNDE MUAZZAM BİR NÜFUZ KAYBEDERİZ”

Stavridis, SACEUR makamının terk edildiği takdirde Avrupa'daki müttefiklerin bu görevi tekrar ABD'ye vermeyeceğinin altını çizerek, "NATO içinde muazzam bir nüfuz kaybederiz. Bu da muhtemelen İttifak'tan tamamen ayrılmanın ilk adımı olarak görülecektir." ifadesini kullandı.

Stavridis ve Hodges, ayrıca yeniden yapılandırma planları arasında ABD'nin 11 komutanlığından 5'inin birleştirilmesinin de değerlendirildiğini kaydetti.

Afrika Komutanlığı (AFRICOM) ve Avrupa Komutanlığının (EUCOM) birleştirilebileceğini ifade eden eski komutanlar, tek bir komutanın böyle büyük bir alana bakmasının, SACEUR makamını terk etmek için gerekçe olarak gösterileceğini söyledi.

Hodges, bu birleşme planlarının askeri bir stratejiden ziyade bütçe kesintisiyle ilişkili olduğunu aktardı.

ABD'nin bu hamleyle Avrupa'daki etkisinin azalabileceğini öngören Hodges, ülkesinin böylece İtalya, Almanya, Polonya ve İspanya'daki gibi önemli hava ve deniz üslerine erişimini "bir miktar" kaybedebileceğini belirtti.

Henüz Pentagon'dan konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

SACEUR görevi yaklaşık 75 yıldır ABD'li generallere veriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: Bu yetki, inancın ve mücadelenin zaferidir

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: Bu yetki, inancın ve mücadelenin zaferidir

Türk Kültür Sanat-Sen'in yetkili sendika olmasının ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 'Türk memurunun sesi, kültür ve sanat camiasındaki temsil gücümüz bu yetkiyle birlikte daha da gür çıkacaktır' açıklamasında bulundu.

MUHABİR: Eylül Şahin

Türk Kültür Sanat-Sen, bu yıl yetkili sendika olma unvanını kazandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Kültür Sanat-Sen’in başarısını kutlayarak, bu önemli başarıyı teşkilatın inancı, kararlılığı ve özverili çalışmasıyla açıklarken, sendikanın kamu çalışanları ve kültür-sanat camiasındaki temsil gücünün daha da artacağını vurguladı.

KÜLTÜR HİZMET KOLUNDA YETKİ TÜRK KÜLTÜR SANAT-SEN'DE

Genel Başkan Önder Kahveci açıklamasında şunlar söyledi:

"Kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerini savunurken, aynı zamanda milletimizin kültür ve sanat değerlerine sahip çıkma bilinciyle hareket eden Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Kültür Sanat-Sen, bu yıl ilk kez yetkili sendika olma başarısını göstermiştir.

Bu gurur verici başarı, özverili bir teşkilat çalışmasının, kararlılığın ve inancın sonucudur. Türk memurunun sesi, kültür ve sanat camiasındaki temsil gücümüz bu yetkiyle birlikte daha da gür çıkacaktır.

Türk Kültür Sanat-Sen’in bu anlamlı başarısında, Genel Başkan Uğur Yıldırım nezdinde tüm yönetim kurulunu tebrik ediyor, emeği geçen teşkilat mensuplarımıza, şube yönetimlerimize ve kıymetli üyelerimize gönülden teşekkür ediyoruz.

Bu yetki; sadece bir rakamın, bir tablonun değil, inancın, sadakatin ve mücadelenin zaferidir.

Türkiye Kamu-Sen olarak, aynı kararlılıkla Türk memurunun yanında olmaya, milletimizin değerlerini yaşatmaya ve yüceltmeye devam edeceğiz.

“Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız” diyen yüreklerle nice başarılara birlikte yürümek dileğiyle..." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *