Türkgün Dünya Batı, Rusya ile Çin'i daha da yakınlaştırdı

Batı, Rusya ile Çin'i daha da yakınlaştırdı

Rusya ile Çin arasındaki ticari ilişkiler, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle giderek derinleşiyor.

KAYNAK: AA

AA muhabirinin, Çin gümrük verilerinden derlediği bilgilere göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 155 milyar dolara ulaştı.

Söz konusu dönemde, Çin'in Rusya'ya ihracatı yüzde 63,2 artarak 71,8 milyar dolara çıkarken, Çin'in Rusya'dan ithalatı yüzde 13,3 artarak 83,3 milyar dolara yükseldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ikili ticaretin 2024'te 200 milyar dolar hacme ulaşması talimatını vermişti. Putin ise şubat ayında yaptığı açıklamada, söz konusu hedefe 2023 sonu itibarıyla ulaşılmasının beklendiğini söylemişti.

Putin ve Şi, Yeni Kalkınma Bankası (NDB) da dahil olmak üzere BRICS üzerinden Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) alternatif finansal kuruluş ve sistemler oluşturma çabalarında da ortaklıklar yürütürken ulusal para birimleriyle ticareti artırmanın yollarını arıyor.

RUSYA'NIN ÇİN'E İHRACATINDA ENERJİNİN PAYI YÜZDE 80

Batı'nın Rusya'ya yönelik artan yaptırım baskısıyla bazı Rus enerji şirketleri bölgedeki varlıkları ve ihracat pazarlarını önemli oranda kaybederken Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatında önemli yer tutan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatları da düzenlenen sabotajların ardından atıl duruma düştü.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin de; büyüyen pazarı, kayda değer nüfusuyla Rusya'nın, özellikle enerji ihracatında, öncelikli güzergahı haline geldi.

Bu yılın ilk 7 ayında Rusya'nın Çin'e petrol sevkiyatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 60,6 milyon tona ulaşırken sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı (LNG) da yüzde 62,7 artarak 4,5 milyon tona çıktı.

Rusya'nın Çin'e "Sibirya'nın Gücü" adlı boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatı 2022'de 15,5 milyar metreküp seviyesinde gerçekleşirken, bu yıl söz konusu hacmin 22 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Yıllık 38 milyar metreküp kapasiteye sahip Sibirya'nın Gücü boru hattıyla doğal gaz sevkiyatına yönelik 30 yılı kapsayan anlaşma, Rusya ile Çin arasında 2014'te imzalanırken hattın 2025 itibarıyla tam kapasiteye ulaşması bekleniyor.

Enerji kaynakları, Rusya’nın Çin’e yönelik toplam ihracatında yüzde 80'lik paya sahip.

ÇİN'İN OTOMOBİLDE ANA İHRACAT PAZARI RUSYA OLDU

Çinli şirketler, Rusya'yı terk eden Batılı şirketlerin yarattığı boşluğu doldurmaya çalışırken, bu alanda otomobil piyasasındaki gelişmeler ön plana çıktı.

Bu yılın ilk 7 ayında Çin'in Rusya'ya otomobil ihracatı 405 bin adetin üzerine çıkarak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 470 artış gösterdi.

Böylelikle Rusya, Çin'in otomobil ihracatında yüzde 14'lük payla ana pazar konumuna yükselirken, Çin'in, Rusya'nın otomobil ithalatındaki payı da yüzde 80'e çıktı.

Çin, başta cep telefonları ve iletişim ekipmanları olmak üzere Rusya'nın aynı zamanda en büyük elektrikli ve elektronik ekipman tedarikçisi konumunda.

İKİLİ TİCARETTE YUAN VE RUBLENİN PAYI ARTIYOR

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı verilerine göre, Çin ile Rusya arasındaki ikili ticarette yuanın payı 2023'ün ilk yarısında yüzde 75 olurken, rublenin payı yüzde 15 seviyesinde.

Rusya ile artan ekonomik işbirliği, Batılı ülkelerin zaman zaman Çin'e yönelik eleştirilerine sebep olurken, Çinli yetkililer, ilişkilerin uluslararası kurallar doğrultusunda geliştiğini ve Çin'in, istediği ülkeyle işbirliği yapma hakkına sahip olduğunu vurguluyor.

G7 ülkelerinin, geçen ay isim vermeden üçüncü taraf ülkelere yönelik, "saldırgan tavırlar içindeki" Rusya'ya her türlü yardımı durdurmaları, aksi takdirde ağır maliyetlerle karşı karşıya kalabileceklerine dair çağrısı, "Çin'e karşı" olarak algılanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Brent petrolün varili 64,46 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 64,46 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,46 dolardan işlem görüyor.

KAYNAK: AA

Dün 66,05 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 64,22 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.15 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,37 artarak 64,46 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 61,49 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki kısmi artışta, ABD ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin piyasalarda oluşturduğu belirsizlik etkili oldu.

İran ile ABD arasındaki nükleer müzakerelere aracılık eden Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi, dün X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran-ABD görüşmelerinin beşinci turunun yarın Roma'da gerçekleşeceğini duyurdu.

Müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi veya yaptırımların hafifletilmesi durumunda, yaptırımlar nedeniyle sınırlı seviyede ihracat yapan İran'ın ham petrol ihracatını artıracağı değerlendiriliyor. Bu durum, bazı OPEC+ ülkelerinin üretimi artırmaya başlamasıyla aynı döneme denk geliyor ve bu da piyasalarda arz fazlası ihtimalini güçlendiriyor.

Ancak müzakere süreci devam ederken Tahran'ın uranyum zenginleştirme konusu, iki ülke arasında temel anlaşmazlık noktası olmaya devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi daha önce, ABD'nin müzakerelerde Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurması talebinin ardından beşinci tur müzakerelere katılıp katılmama konusunda henüz karar vermediklerini söylemişti.

Görüşmelere ilişkin çelişkili sinyaller ve İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası saldırısına dair haberler piyasalarda belirsizliğe yol açıyor.

Öte yandan, ABD ham petrol ve benzin stoklarındaki beklenmedik artış dünyanın en çok petrol tüketen ülkesinde talep endişelerini besleyerek fiyatların yükselişini sınırladı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1 milyon 300 bin varil artış kaydettiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların yaklaşık 1 milyon 850 bin varil azalacağı yönündeydi.

Ülkenin benzin stoklarında da yaklaşık 800 bin varil artış yaşandı.

Brent petrolde teknik olarak 67,23 doların direnç, 59,95 doların ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *