Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile nükleer sorunları çözmek için doğrudan görüşmeler yapmayı istediğini ve diğer tüm seçeneklerin de masada olduğunu belirtti. Leavitt, "Ya Başkan Trump'ın taleplerini kabul edersiniz ya da bunun bedeli ağır olur," diyerek durumu net bir şekilde ifade etti.

ABD’nin İran’a Yönelik Tutumu
Leavitt, ABD ve İran nükleer görüşmeleri konusunda yaptığı açıklamada, yarınki doğrudan görüşmelerin kritik önem taşıdığına dikkat çekti. Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Trump’ın İran'ın nükleer silah elde etmemesi için diplomasiye büyük inanç duyduğunu ve bu amaca ulaşmak için doğrudan görüşmeleri savunduğunu ifade etti.
Leavitt, "Başkan Trump, tüm kamuoyuna, nihai hedefinin İran'ın asla nükleer silah elde etmemesi olduğunu defalarca yineledi. Başkan bu hedefe ulaşmak için diplomasiye, doğrudan görüşmelere, aynı odada doğrudan konuşmaya inanıyor," dedi.
Diplomasi ve Diğer Seçenekler Masada
Leavitt, İran ile nükleer müzakerelerin başarısız olması durumunda ABD'nin farklı seçeneklere başvuracağına dair uyarıda bulundu. Leavitt, ayrıca, "Başkan Trump, İranlılara ve ulusal güvenlik ekibine, tüm seçeneklerin masada olduğunu ve İran’ın bir seçim yapması gerektiğini çok açık şekilde ifade etti," şeklinde konuştu.
Leavitt’ın sözleri, İran’ın nükleer silah elde etme hedeflerinin önlenmesi konusunda ABD'nin ne kadar kararlı olduğunu gözler önüne serdi. Leavitt, bu konuda "Ya Başkan Trump’ın taleplerini kabul edersiniz, ya da bunun bedeli ağır olur," diyerek, ABD’nin taviz vermeyeceğini vurguladı.
Trump ve İran Arasındaki Görüşmeler
2018 yılında İran ile yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD Başkanı Trump, geçen ay İran lideri Ali Hamaney’e gönderdiği mektubunda, İran ile doğrudan nükleer müzakerelere başlamak istediğini belirtmişti. Mektupta, İran’a yönelik tehditler de yer almıştı.
İran, Trump’ın mektubuna karşılık olarak Umman üzerinden cevap verdi. İran, doğrudan müzakere yerine yalnızca dolaylı görüşmelere hazır olduklarını ifade etti. Bunun üzerine ABD Başkanı Trump, 7 Nisan’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmede, 12 Nisan’da ABD-İran doğrudan görüşmeleri yapılacağını duyurdu. Trump, anlaşma sağlanamazsa İran’ın büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
İran ve ABD Arasındaki Dolaylı Görüşmeler
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, 12 Nisan'da yapılacak görüşmelerin Umman’da dolaylı olarak gerçekleştirileceğini bildirdi. Erakçi, doğrudan müzakerelerin sadece baskı altında yapılmayacağını, ancak dolaylı görüşmelere katılmaya hazır olduklarını belirtti.
İran ve ABD arasındaki diplomatik gerilimler, nükleer silah elde etme çabalarının önlenmesi ve bölgesel güvenlik için dünya genelinde büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.