Türkgün Dünya Bilim insanları sonunda Ay'ın içinde ne olduğunu doğruladı

Bilim insanları sonunda Ay'ın içinde ne olduğunu doğruladı

Bilim insanları Ay'ın çekirdeğinin, aslında demirinkine benzer yoğunluğa sahip katı bir top olduğunu belirtti.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Ay'ın iç çekirdeğinin, aslında demirinkine benzer yoğunluğa sahip katı bir top olduğu açıklandı. Araştırmacılar bunun, Ay'ın iç kalbinin katı mı yoksa erimiş mi olduğu konusundaki uzun tartışmanın çözümlenmesine yardımcı olacağını söyledi.

TRT Haber'in Sciencealert'a dayandırdığı habere göre; Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Gökbilimci Arthur Briaud liderliğindeki bir ekip, "Sonuçlarımız, iç çekirdeğin varlığının gösterilmesi sayesinde Ay'ın manyetik alanının evrimini sorguluyor." dedi.

Güneş Sistemindeki nesnelerin iç bileşenini araştırmak en etkili şekilde sismik verilerle gerçekleştiriliyor.

Depremlerin ürettiği akustik dalgaların bir gezegenin veya Ay'ın içindeki materyalden geçme ve yansıma şekli, bilim insanlarının nesnenin iç kısmının ayrıntılı bir haritasını oluşturmasına yardımcı olabiliyor.

AY HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

Apollo misyonu tarafından toplanan Ay sismik verilerine sahibiz, ancak bunların çözünürlüğü iç çekirdeğin durumunu doğru bir şekilde belirlemek için çok düşük.

Akışkan bir dış çekirdeğin olduğunu biliyoruz, ancak bunun neleri kapsadığı hala tartışılıyor.

Bunu kesin olarak anlamak için Briaud ve meslektaşları, çeşitli Ay özelliklerinin profilini derlemek amacıyla uzay görevlerinden ve Ay lazer mesafe deneylerinden veriler topladılar.

Daha sonra, hangisinin gözlemsel verilerle en yakın şekilde eşleştiğini bulmak için çeşitli çekirdek türleriyle modelleme yaptılar.

Birkaç ilginç bulguya ulaştılar.

İlk olarak, Ay hakkında bildiklerimize en çok benzeyen modeller, Ay mantosunun derinliklerindeki aktif devrilmeyi tanımlıyor.

Bu, Ay'ın içindeki daha yoğun malzemenin merkeze doğru alçaldığı ve daha az yoğun olan malzemenin yukarıya doğru yükseldiği anlamına geliyor.

Bu aktivite uzun zamandır Ay'ın volkanik bölgelerindeki belirli elementlerin varlığını açıklamanın bir yolu olarak öne sürülüyordu.

İç çekirdek metreküp başına yaklaşık 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip

Ay çekirdeğinin, dıştaki sıvı tabakası ve katı iç çekirdeğiyle Dünya'nınkine çok benzediğini buldular.

Modellemelerine göre, dış çekirdeğin yarıçapı yaklaşık 362 kilometre, iç çekirdeğin yarıçapı ise yaklaşık 258 kilometre.

Bu, Ay'ın tüm yarıçapının yaklaşık yüzde 15'i kadar.

Ekip, iç çekirdeğin de metreküp başına yaklaşık 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip olduğunu buldu. Bu demirin yoğunluğuna çok yakın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Sosyal medya devi X'te erişim sorunu yaşanıyor

Sosyal medya devi X'te erişim sorunu yaşanıyor

Sosyal medya platformu X'te, kullanıcılar tarafından erişim sorunları yaşandığı bildirildi. Bazı kullanıcılar platformun tamamen çöktüğünü iddia ederken, diğerleri sadece belirli özelliklerin çalışmadığını vurguladı.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Son günlerde Avrupa'nın pek çok ülkesini etkisi altına alan geniş çaplı elektrik kesintileri, kıtayı adeta karanlığa gömdü.

Şehirlerin ışıkları sönerken, günlük yaşam felç oldu, teknolojiye bağımlılığın acı gerçekleri bir kez daha gözler önüne serildi.

SOSYAL MEDYA AĞLARINA ERİŞİM SORUNU

Elektrik altyapısındaki bu beklenmedik çöküş, sadece evleri değil, iş yerlerini, toplu taşımayı ve en önemlisi dijital iletişim ağlarını da vurdu.

Kaosun ortasında, milyonlarca kullanıcının anlık haberleşme ve bilgi alma aracı olan sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), art arda yaşanan kesintilerin ardından adeta çöktü.

X (TWITTER) SESSİZLİĞE GÖMÜLDÜ

Elektrik kesintileri devam ederken, kriz anlarında bilgi akışının en önemli mecralarından biri olan X (Twitter), beklenmedik bir şekilde hizmet veremez hale geldi.

Milyonlarca kullanıcı, yaşadıkları sorunları duyurmak için platforma akın ettiğinde, karşılarında sadece bir hata mesajı buldu.

KÜRESEL ÇAPTA SORUN YAŞANIYOR

Kesinti bildirimlerini anlık olarak toplayan DownDetector gibi platformlara göre, 24 Mayıs 2025 saat 15.30 sularında Twitter’a dair şikayetlerde büyük bir artış yaşandı.

Bu da sorunun bölgesel değil, global çapta olabileceğine işaret ediyor.

Twitter yetkililerinden henüz resmi bir açıklama gelmedi.

'BİLGİ FELÇİ' ENDİŞESİ

Bu durum, sosyal medyanın kriz yönetimindeki kritik rolünü bir kez daha vurgularken, dijitalleşmenin getirdiği bağımlılığın kırılganlığını da gözler önüne serdi.

X'in çöküşü, zaten gergin olan ortamı daha da artırarak, pek çok kişide "bilgi felci" endişesi yarattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *