Türkgün Dünya BM’den ABD’ye "Rümeysa Öztürk" uyarısı: İfade özgürlüğü susturulamaz

BM’den ABD’ye "Rümeysa Öztürk" uyarısı: İfade özgürlüğü susturulamaz

Birleşmiş Milletler, ABD’de Filistin’e destek veren öğrencilerin vizelerinin iptal edilmesi ve Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün gözaltına alınmasıyla ilgili olarak ifade özgürlüğüne dikkat çekti. BM, “İnsanların korku duymadan barışçıl şekilde konuşabilmesi gerektiğine inanıyoruz” diyerek, sürece ilişkin endişelerini dile getirdi.

KAYNAK: AA

Birleşmiş Milletler (BM), ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Filistin destekçisi öğrencilerin vizelerini iptal etmesi ve Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün durumuyla ilgili, "Dünyanın her yerinde insanların cezalandırılma, gözaltına alınma, taciz ya da daha kötüsünün olması korkusu olmadan özgürce ve barışçıl bir şekilde konuşabilmesini güçlü bir biçimde destekliyoruz." açıklamasında bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirinin, "Trump yönetimi 30 eyaletten fazlasında Filistin'e destek veren yabancı öğrencilerin vizesini iptal etti. Bu öğrencilerden biri de Rümeysa Öztürk. Hakkında hiçbir suçlama bulunmayan Öztürk, yazdığı makale nedeniyle sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya. BM, bu eylemlerin Filistin destekçilerini susturmaya yönelik bir kampanyaya dönüşmesinden endişe ediyor mu? Bunların ifade özgürlüğü üzerinde etkisi sizce ne olacaktır?" sorularını yanıtladı.

Ne olacağını tahmin etmenin mümkün olmayacağını kaydeden Dujarric, "Dünyanın her yerinde insanların cezalandırılma, gözaltına alınma, taciz ya da daha kötüsünün olması korkusu olmadan özgürce ve barışçıl bir şekilde konuşabilmesini güçlü bir biçimde destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Dujarric, her ülkenin kendi sınırlarını yönetme hakkı da olduğuna işaret ederek, "Ancak bunun tüm insanların hakları ve onurunu koruyacak şekilde yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Öztürk'ün gözaltına alınması

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi'nde doktora yapan Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarına iftara giderken sokakta yüzleri maskeli 6 ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmış, 24 saat içinde önce Vermont, ardından da Louisiana eyaletindeki gözaltı merkezine götürülmüştü.

Massachusetts Bölge Yargıcı Denise Casper, avukatlarının acil başvurusu üzerine Türk öğrenci Öztürk'ün sınır dışı edilmesine ilişkin kararı durdurma emri vermiş, 4 Nisan'da hazırladığı raporda da Louisiana'da tutulan Öztürk'ün yargılanmasının Vermont eyaletinde yapılmasının uygun olduğunu bildirmişti.

Casper, kararına gerekçe olarak, Öztürk'ün avukatlarının 25 Mart gecesi mahkemeye dilekçe sunduğu saatlerde Türk öğrencinin ICE görevlileri tarafından Vermont'ta tutulması ve henüz Louisiana'ya transfer edilmemiş olmasını göstermişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk'ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Sağlık Fermente edilmemiş peynir alarmı: Tip-2 diyabet riski artıyor!

Fermente edilmemiş peynir alarmı: Tip-2 diyabet riski artıyor!

İsveç'teki araştırma, fermente edilmemiş peynirlerin tip-2 diyabet riskini artırdığını gösterdi. Günde 100 gram fazla tüketim, riski %4 oranında yükseltirken, fermente peynirler riski %3 azaltıyor. Erkekler, bu riskten daha fazla etkileniyor.

MUHABİR: Ayşe Akyürek

Son dönemde yapılan bilimsel bir araştırma, sofralarımızın vazgeçilmezi peynirle ilgili ezber bozan sonuçlar ortaya koydu. Özellikle fermente edilmemiş peynirlerin, tip-2 diyabet riskini artırabileceği belirlendi. İsveç'te 24 yıl süren kapsamlı çalışmanın sonuçları, beslenme alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini gösteriyor.

Peynir Her Zaman Sağlıklı Değil

Peynir, kalsiyum, protein ve probiyotikler açısından zengin bir besin olarak bilinse de, tüm peynirlerin aynı sağlık etkilerine sahip olmadığı ortaya çıktı. Fermente peynirler (beyaz peynir, kaşar, lor) probiyotikler sayesinde sindirimi desteklerken, fermente edilmemiş olanlar (mozzarella, ricotta, süzme peynir, krem peynir gibi) yüksek laktoz ve doymuş yağ içerikleriyle dikkat çekiyor.

Bilim Dünyasından Uyarı: Günde Fazladan 100 Gram Riski Yükseltiyor

İsveç'te gerçekleştirilen araştırma, günde 100 gram fazla fermente edilmemiş peynir tüketmenin tip-2 diyabet riskini %4 oranında artırdığını ortaya koydu. Aynı çalışmada, fermente peynir tüketiminin ise riski %3 oranında azalttığı görüldü. Bu sonuç, özellikle peynir tüketimini abartan bireyler için kritik bir uyarı niteliğinde.

Erkeklerde Risk Daha Yüksek

Araştırmada çarpıcı bir sonuç daha yer aldı: Fermente edilmemiş peynirler, erkeklerde diyabet riskini kadınlara oranla daha fazla artırıyor. Uzmanlar, bu durumun erkek metabolizmasının yağ ve şeker dengesine karşı daha hassas olmasından kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Tüketiciye Uyarı: Etiketi Okuyun, Seçiminizi Bilinçli Yapın

Beslenme uzmanları, özellikle market alışverişlerinde tüketicilerin peynir etiketlerini dikkatlice okumasını öneriyor. Probiyotik içeren ve “fermente” ibaresi taşıyan ürünlerin tercih edilmesi, sağlık açısından önemli bir adım olabilir. Ayrıca laktoz intoleransı olan bireyler için bitkisel peynirler ve fermente süt ürünleri daha sağlıklı alternatifler sunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *