Türkgün Dünya BMGK'de kirli ittifak! 4 ülkeden insani ateşkese engel

BMGK'de kirli ittifak! 4 ülkeden insani ateşkese engel

Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de 'insani ateşkes' ilan edilmesine yönelik karar ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya tarafından engellendi.

BMGK'de 16 ve 25 Ekim'de Gazze'de "insani ateşkes" ilan edilmesine yönelik görüşülen karar tasarılarına özellikle Batılı ülkelerden ret geldi.

Rusya'nın 16 Ekim'de BMGK'ye Gazze'de derhal "insani ateşkes" ilan edilmesine ilişkin sunduğu karar tasarısı, Japonya tarafından reddedilirken; ABD, Fransa ve İngiltere tarafından veto edildi.

Tasarı, yalnızca Rusya, Çin, Gabon, Mozambik ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kabul edilirken; Arnavutluk, Brezilya, Ekvador, Gana, Malta ve İsviçre çekimser oy kullandı.


- "İnsani ateşkese" ABD ve İngiltere'den ikinci veto

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" ilan edilmesine yönelik dün sunduğu karar tasarısını da İngiltere ve ABD veto etti.

Tasarı, yalnızca Rusya, Çin, Gabon ve BAE tarafından kabul edildi. Arnavutluk, Brezilya, Ekvador, Fransa, Gana, Japonya, Malta, Mozambik ve İsviçre ise çekimser oy kullandı.


BMGK'de bir karar tasarının onaylanabilmesi için en az 9 "evet" oyu alması gerekiyor ve daimi üyelerden hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor. AA

Yorumlar
H
Hüsnü ÖNDER 1 yıl önce
BM ile ilgili yapılan haberlerin haber değeri yoktur! Zaten biliyoruz artık ne çıkacağını. Yeni bir dünya düzeni lazım. O da ancak bizimle olur.
BEĞENME
0
CEVAPLA
Türkgün Dünya ABD Hazine Bakanı Bessent, Trump'ın tarife tehdidinin AB'yi harekete geçirmesini umuyor

ABD Hazine Bakanı Bessent, Trump'ın tarife tehdidinin AB'yi harekete geçirmesini umuyor

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ticaret müzakerelerinde Avrupa Birliği'nin (AB) sunduğu tekliflerin diğer önemli ticaret partnerlerinden gelenlerle aynı "kalitede" olmadığını düşündüğünü, Birliğe yönelik son tarife açıklamalarının AB'yi "harekete geçirmesini" umduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA

Bessent, Fox News'e verdiği röportajda, ABD Başkanı Trump'ın AB'ye yüzde 50 tarife uygulanmasını önermesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

2 Nisan'da açıklanan karşılıklılık esasına dayalı tarifelere verilen 90 günlük arayla, ülkelerin veya ticaret bloklarının ABD ile "iyi niyetle" müzakere etmesinin amaçlandığını belirten Bessent, ABD Başkanı Trump'ın AB'nin sunduğu tekliflerin, diğer önemli ticaret ortaklarından gelenlerle aynı "kalitede" olmadığını düşündüğünü söyledi. Bessent, "Bunun AB'yi harekete geçirmesini umuyorum." dedi.

- "AB hariç çoğu ülke çok iyi niyetle müzakere ediyor"

AB'nin burada bir "kolektif hareket" sorunu olduğunu ifade eden Bessent, "27 ülkeden oluşuyorlar ama Brüksel'deki tek bir grup tarafından temsil ediliyorlar. Aldığım bazı geri bildirimlere göre bu ülkelerin bir kısmı AB'nin kendi adlarına neyi müzakere ettiğinden bile haberdar değil." diye konuştu.

Bessent, ticaret anlaşması yapılacak bir sonraki ülkenin hangisi olacağına dair soru üzerine, Hindistan ile oldukça ilerleme kaydettiklerini, Asya ülkelerinin çoğunun çok iyi anlaşmalarla geldiğini söyledi.

Toplamda 18 önemli ticaret ortağı olduğunu belirten Bessent, "AB hariç çoğu ülke çok iyi niyetle müzakere ediyor." ifadesini kullandı.

Bessent, karşılıklılık esasına dayalı tarifeler için verilen 90 günlük sürenin sonuna yaklaşıldıkça daha fazla ticaret anlaşmasının açıklanacağını düşündüğünü dile getirdi.

ABD Başkanı Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ile yapılan ticaret görüşmelerinin hiçbir yere varmadığını belirterek, "Bu nedenle 1 Haziran'dan itibaren AB'ye doğrudan yüzde 50'lik bir tarife uygulanmasını öneriyorum. Eğer ürün ABD'de kurulmuş ya da üretilmişse gümrük vergisi uygulanmayacak." ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *