Türkgün Dünya Bosna Hersek Bağımsızlık Günü'nde Saraybosna'da resepsiyon düzenlendi

Bosna Hersek Bağımsızlık Günü'nde Saraybosna'da resepsiyon düzenlendi

Bosna Hersek Bağımsızlık Günü dolayısıyla Saraybosna'da resepsiyon düzenlendi. Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ev sahipliği yaptı. Becirovic, ülkenin barış ve istikrar çağrısı yaptı.

KAYNAK: AA

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, 1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü dolayısıyla resepsiyon verildi.

Saraybosna'daki tarihi Vijecnica Kütüphanesi'nde düzenlenen resepsiyona, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Denis Becirovic ve Hırvat üye Zeljko Komsic ev sahipliği yaptı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Sırp üyesi Zeljka Cvijanovic ise programa katılmadı.

Resepsiyona, Yüksek Temsilci Christian Schmidt ile Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Becirovic, burada yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in uluslararası hukuk açısından varlığı tartışılmaz bir devlet olduğunu ve bunu kimsenin inkar edemeyeceğini söyledi.

Son yıllarda dünya genelinde üzücü olaylar yaşandığını belirten Becirovic, şöyle devam etti:

"Gerçekle yüzleşmeliyiz. Kendi çıkarları uğruna Boşnakların, Sırpların, Hırvatların ve diğer tüm vatandaşların barış içinde yaşama hakkını tehdit eden kişiler var. Bosna Hersek'in anayasal düzenini yıkmaya çalışanlar mevcut. Bosna Hersek'in anayasal düzenine yönelik her türlü tehdit, doğrudan barışa yönelik bir tehdittir. Dayton Barış Anlaşması'nı bozmayı deneyenler kontrol edilemez sonuçlara yol açmakla sorumlu olacaklardır."

Becirovic, ülkedeki tüm siyasi oluşumlara çağrı yaptığını dile getirerek, "Bütün Boşnaklara, Sırplara, Hırvatlara ve diğer vatandaşlara sesleniyorum, birlikte barışı, istikrarı ve anayasal düzeni koruyalım. 1990'ların trajedisinin tekrarlanmasına izin vermeyelim. Sorumsuz politikacıların bizi toplu bir felakete sürüklemesine engel olalım." diye konuştu.

"Bosna Hersek'in dış politikadaki en büyük önceliği, Avrupa ile ortak bir kaderi paylaşmaktır"

Komsic ise uluslararası güçlerin çoğu zaman saldırganların yanında yer aldığını belirterek, güven konusunda tereddüt yaşadıklarını söyledi.

Ülkeye fayda sağlayacak herkesle diyalog kurmaları gerektiğini ifade eden Komsic, "Dostane ilişkilere sahip olduğumuz ülkelerle temas kurmaya yönelik girişimlerimizi eleştiren kötü niyetli söylemleri reddetmeliyiz. Hiç kimseye hesap vermek zorunda değiliz. Uluslararası toplumun Bosna Hersek'te etkili bir mekanizma olarak artık var olmadığını açıkça söylemeliyiz. Devletin işleyişi ve kurumlarının sürdürülebilirliği tamamen yerel yetkililerin sorumluluğunda." diye konuştu.

Bosna Hersek'in Avrupa Birliği yolunda ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Komsic, "Bosna Hersek ve Avrupa'nın aynı geleceği paylaştığını unutmamalıyız. Bosna Hersek'in dış politikadaki en büyük önceliği, Avrupa ile ortak bir kaderi paylaşmaktır." dedi.

1 Mart Bağımsızlık Günü, ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda milli bayram olarak kutlanırken, Sırp nüfusun yoğun olduğu Sırp Cumhuriyeti'nde milli bayram olarak kabul edilmiyor.

Bağımsızlık referandumu

Eski Yugoslavya'nın parçalanmaya başlamasıyla 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde düzenlenen referandumla, Slovenya ve Hırvatistan'ın ardından Bosna Hersek de bağımsızlığına kavuşmuştu.

Ülke genelinde yapılan, Sırpların büyük bölümünün boykot ettiği referanduma katılım yüzde 63,6 olmuş, bağımsızlık için yüzde 99,7 oranında "evet" oyu kullanılmıştı.

Bağımsızlık ilanının hemen ardından 3,5 yıl süren, birçok katliamın, tecavüz ve soykırım olaylarının yaşandığı Bosna Savaşı başlamıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Kritik görev değişiklikleri Resmi Gazete'de! Hangi isim hangi göreve atandı?

Kritik görev değişiklikleri Resmi Gazete'de! Hangi isim hangi göreve atandı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararlarına göre bazı bakanlıklarda ve kamu kurumlarında önemli atamalar ve görevden almalar gerçekleşti. Aile ve Sosyal Hizmetler, Çevre, Kültür, Sağlık ve Adli Tıp Kurumu gibi pek çok alanda yeni isimler göreve getirildi.

KAYNAK: AA

Bazı bakanlık ve kamu kurumlarına ilişkin atama ve görevden alma kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Amasya İl Müdürü Veysel Topkaya görevden alınırken, yerine Niğde İl Müdürü Hilal Ünal getirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında açık bulunan Kayseri İl Müdürlüğüne Arzu Çıngır, Tunceli İl Müdürlüğüne Hüseyin Okan getirilirken, Bakanlıkta açık bulunan Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığına da Orhan Karaaslan atandı.

3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. maddesi gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Hidayet Uysal görevden alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe, müfettiş Hakan Küçükbalcı getirilirken, Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker ile Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin görevden alındı.

Sağlık Bakanlığında açık bulunan Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığına Cihan Kudu atandı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde açık bulunan Genel Müdür Yardımcılığına ise Fulya Kahraman Aydoğan'ın ataması yapıldı.

Adli Tıp Kurumu

Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Altıncı İhtisas Kurulu Başkanlığına Uzm. Dr. Hasan Ağrıtmış, Adli Tıp Birinci İhtisas Kurulu Tıbbi Patoloji Üyeliğine Doç. Dr. Ferah Karayel ve Adli Tıp Dokuzuncu İhtisas Kurulu Adli Tıp Üyeliğine Uzm. Dr. Ebubekir Çetin atandı.

Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Birinci İhtisas Kurulu Başkanlığına İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Üzün, Adli Tıp Beşinci İhtisas Kurulu Başkanlığına İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, Adli Tıp Yedinci İhtisas Kurulu Nöroloji Üyeliğine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Adli Tip Birinci İhtisas Kurulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Üyeliğine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Karbuz, Adli Tıp Sekizinci İhtisas Kurulu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Üyeliğine ise İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Teker getirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *