18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Dünya genelinde yazılım sistemleri çöktü

Dünya genelinde yazılım sistemleri çöktü

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft'un sistemlerinde meydana gelen arıza, havacılık ve bankacılık gibi kritik sektörler başta olmak üzere birçok şirketi olumsuz etkiledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dünya genelinde yazılım sistemleri çöktü
KAYNAK: Haber Merkezi

Dünya genelinde internet sistemlerinde önemli bir arıza yaşanıyor. Microsoft'un sistem arızası, küresel ölçekte birçok sektörde büyük aksamalara yol açtı. Havacılık, medya ve bankacılık gibi alanlarda operasyonlar durma noktasına geldi.

Etkilenen Sektörler ve Ülkeler

Microsoft’un sistem arızası, küresel çapta pek çok sektörü etkiledi. İspanyol havaalanları, bir Türk havayolu şirketi, Avustralya medyası ve bankaları, İngiltere'nin Sky News haber kanalı ve daha birçok kurum bu durumdan olumsuz etkilendi.

Havacılık ve Ulaşımda Aksamalar

Los Angeles ve Sydney gibi büyük havalimanlarında uçuşlarda gecikmeler yaşandı. Amsterdam Schiphol Havalimanı da küresel kesintiden etkilendiğini açıkladı. İngiltere'de Edinburgh Havalimanı yolcuların otomatik biniş kartı tarayıcılarını kullanamadığını duyurdu. Ülkenin en büyük demiryolu şirketi Govia Thameslink Railway (GTR), dört tren hattında olası iptaller konusunda uyardı.

Sağlık ve Finans Sektöründeki Sorunlar

İngiltere’nin sağlık rezervasyon sistemi çevrimdışı duruma geçti. İsrail Sağlık Bakanlığı, hastaneler ve sağlık hizmetlerinin etkilendiğini açıkladı. Almanya ve İsviçre borsaları işlemlerini normal sürdürse de kontrollerin devam ettiğini bildirdi.

Microsoft ve CrowdStrike Açıklamaları

Microsoft, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, hizmet kesintilerini hafifletmek için önlemler aldığını ve sistemlerde iyileşmeler görüldüğünü belirtti. CrowdStrike, Microsoft’un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkında olduğunu duyurdu.

Türk Hava Yolları'ndan Açıklama

Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, yaşanan arızadan dolayı biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksaklıklar yaşandığını ve sorunun çözülmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını açıkladı.

Siber saldırı değil

Açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir siber saldırının söz konusu olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Ama bunun tekerrür etmemesi için de gerekli önlemleri arkadaşlarımızla beraber planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. İnşallah sistemi bir an önce işler hale getirerek bunu da ortadan kaldırmış olacağız. Ama özellikle şunun altını çizmek istiyorum bir Siber saldırı söz konusu değildir."

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) yapılan açıklamada, Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Meteoroloji'den 8 kente 'sarı' uyarı: Sağanak geliyor

Meteoroloji'den 8 kente 'sarı' uyarı: Sağanak geliyor