20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Fransa rahatsız! İngilizler: Değişen dengeler Türkiye'ye yeni fırsatlar sunabilir

Fransa rahatsız! İngilizler: Değişen dengeler Türkiye'ye yeni fırsatlar sunabilir

Afrika'da yaşanan darbeler sonrası nüfusu azalan Fransa'nın Türkiye'nin kıtada artan varlığından rahatsız olduğunu yazan İngiliz basını, 'Fransız etkisine karşı yeni hükümetlerin kurulması elbette dengeleri değiştirebilir ve Türkiye'ye yeni fırsatlar sunabilir' ifadelerini kullandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Fransa rahatsız! İngilizler: Değişen dengeler Türkiye'ye yeni fırsatlar sunabilir

Uluslararası ortamın Fransa'nın eski kalesi Sahel'deki nüfuzunun azalmasına neden olduğunu, darbelerin ardından Fransız karşıtlığının yerel duygularla daha da arttığına dikkat çeken ingiliz basını "Afrika darbeleri: Fransa'nın Sahel'deki nüfuzu sarsılırken Türkiye bundan yararlanabilir mi?" başlıklı çarpıcı bir analiz yazısı yayımladı.

2020'den bu yana Mali, Çad, Sudan, Gine, Burkina Faso, Nijer ve en son geçen haftalarda Gabon'da askeri darbelerle büyük siyasi çalkantıların yaşandığı ve Türkiye'nin bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.

Fransa'nın Türkiye rahatsızlığının Libya'da başladığı, Afrika'yla ilişkilerde Fransa'nın aksine temiz bir geçmişe sahip olan Türkiye'nin sömürgecilik karşıtı söylemi stratejik olarak kendi avantajına kullandığı kaydedildi.

Türkiye'nin Afrika'daki varlığına işaret edilirken Libya ve Somali'de Türk askeri üslerin bulunduğuna ayrıca diğer birçok Afrika ülkesine de askeri eğitim verildiğinden bahsedildi.

Türkiye'nin askeri, ekonomik, siyasi, eğitim gibi birçok alanda Afrika'daki konumunu güçlendirdiğinden söz edilirken makalede, "Fransız etkisine karşı yeni hükümetlerin kurulması elbette dengeleri değiştirebilir ve Türkiye'ye yeni fırsatlar sunabilir" ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin askeri savunmasının Afrikalı hükümetlerin militan gruplara karşı yürüttüğü savaşta önemli olduğu vurgulandı. Türkiye'nin şu anda bekle-gör politikası benimsediğine dikkat çekilirken makalede görüşlerine yer verilen uzmanlar, son yıllarda Afrika'da Türkiye için fırsatlar olduğunu kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Balıkesir’de polis 19 aranan şahsı yakaladı

Balıkesir’de polis 19 aranan şahsı yakaladı