Türkgün Dünya Genelkurmay Başkanı Joseph Avn, Lübnan'da Cumhurbaşkanı seçildi

Genelkurmay Başkanı Joseph Avn, Lübnan'da Cumhurbaşkanı seçildi

Lübnan'da iki yıldır devam eden cumhurbaşkanlığı seçimi krizinin ardından Meclisteki oylamada Genelkurmay Başkanı Joseph Avn yeni cumhurbaşkanı seçildi.

KAYNAK: AA

Lübnan Meclisi, 13. cumhurbaşkanı seçimi oturumunun ikinci turunda Genelkurmay Başkanı Joseph Halil Avn'ı yeni cumhurbaşkanı olarak seçti.

Genelkurmay Başkanı Avn, 99 Oy Aldı

İlk turda sonuç alınamayan oturumun ikinci turunda yapılan oylamada Avn, 99 oy alarak cumhurbaşkanı seçildi. Oylamada 18 geçersiz, 9 çekimser ve 2 de farklı bir aday için oy kullanıldı.

Meclis'te 128 Oya İhtiyaç Var

Ülke kanunlarına göre cumhurbaşkanının seçilebilmesi için Meclis'te en az 86 oy alması gerekiyordu. Avn, oturumun ilk turunda 71 oy almıştı.

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi, iki yıldan fazla bir süredir gerçekleştirilemiyordu. Bu durum ülkede endişe yaratmıştı.

Hizbullah ve Diğer Siyasi Fraksiyonlar Arasındaki Rekabet

Lübnan'da farklı dini ve mezhepsel gruplar arasında yaşanan rekabet, cumhurbaşkanlığı seçimini zorlaştırıyordu. Hizbullah yanlısı ve karşıtı bloklar arasındaki çekişme uzun süredir devam ediyordu.

Joseph Avn kimdir?

Lübnan Meclisinin 14. Cumhurbaşkanı olarak seçtiği Genelkurmay Başkanı Joseph Halil Avn, 1964'te Lübnan Dağı bölgesine bağlı Sin el-Fin beldesinde doğdu.

Lübnan ordusuna gönüllü olarak katılan Avn, 1983'te Harp Okuluna kayıt oldu. Avn, 1985'te Teğmen, 2013'te Tuğgeneral, 2017'de ise Orgeneral rütbesine terfi etti ve aynı yıl Lübnan ordusunun 14. Genelkurmay Başkanı olarak atandı.

Evli ve 2 çocuk babası 61 yaşındaki Avn, siyaset bilimi, askeri bilimler ve uluslararası ilişkiler alanlarında eğitim aldı, Arapçanın yanı sıra Fransızca ve İngilizce biliyor.

Lübnan'ın çatışma dönemlerinde orduda aktif görevde bulunan Avn'ın birçok savaş madalyası bulunuyor.

Mecliste bugün düzenlenen oturumda ülkenin 14. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Avn, Fuad Şihab, Emile Lahud, Mişel Süleyman ve Mişel Avn'ın ardından cumhurbaşkanı olarak seçilen 5. Genelkurmay Başkanı.

Lübnan Anayasası'na göre Cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, Başbakan Sünni, Meclis Başkanı ise Şiilerden seçiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Futbol Galatasaraylı taraftarlar Yenikapı’da şampiyonluğu kutluyor

Galatasaraylı taraftarlar Yenikapı’da şampiyonluğu kutluyor

Süper Lig'de 2024-2025 sezonunu şampiyon tamamlayan Galatasaray, kutlamalar için Yenikapı Miting Alanı’nda taraftarlarıyla bir araya geldi. Organizasyonun ikinci gününde alan sarı-kırmızılı renklere büründü.

MUHABİR: Ali Öncü

Süper Lig’de sezonu zirvede tamamlayan Galatasaray, şampiyonluk kutlamaları kapsamında Yenikapı Miting Alanı’nda etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

Organizasyonun ikinci gününde binlerce Galatasaray taraftarı, sarı-kırmızılı formaları ve bayraklarıyla alana akın etti. Coşkulu kalabalık, şampiyonluk sevincini birlikte yaşarken alandaki etkinlikler gün boyu sürecek.

Kutlamalar kapsamında DJ performansları ve konserler de gece boyunca taraftarlara eşlik edecek. Galatasaray Kulübü'nün düzenlediği etkinlikler, sarı-kırmızılı camia için unutulmaz anlara sahne oluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *