Suriye'nin Hama kentinde, Beşşar Esed'in babası ve eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esed'e ait heykel halk tarafından yıkıldı. Yerel kaynaklar, bu olayın halkın rejime karşı tepkisinin somut bir yansıması olarak değerlendirildiğini belirtiyor.
1982 Hama Katliamı ve Hafız Esed
Hafız Esed, 1982 yılında Müslüman Kardeşler'e karşı başlattığı geniş çaplı askeri operasyonla Hama'da büyük bir katliama imza atmıştı. En az 30 bin sivilin hayatını kaybettiği bu olayda, 88 cami, 3 kilise ve birçok tarihi yapı da tahrip edildi. Katliam sonrası alıkonulan 17 bin kişiden ise bir daha haber alınamadı.
Suriye'deki Son durum ne?
Hama’daki bu olay, Suriye’deki iç savaşın ve çatışmaların yoğunlaştığı bir döneme denk geldi. Geçtiğimiz günlerde, Halep’in batı kırsalında rejim güçleri ile rejim karşıtı gruplar arasında çatışmalar başlamış ve bu gruplar 5 Aralık’ta Hama kent merkezinde kontrolü ele geçirmişti.
Ayrıca Suriye Milli Ordusu tarafından yürütülen Özgürlük Şafağı Operasyonu kapsamında Halep kırsalındaki Tel Rıfat ilçe merkezi terör örgütü PKK/YPG’den kurtarılmıştı.
Hama’daki Hafız Esed heykelinin yıkılması, hem rejime karşı direnişin hem de halkın hafızalardaki katliama yönelik öfkesinin simgesi olarak görülüyor.