21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Hamas lideri Haniye'nin yerine geçecek 3 aday arasında bir isim belirginleşiyor

Hamas lideri Haniye'nin yerine geçecek 3 aday arasında bir isim belirginleşiyor

Hamas lideri İsmail Haniye'nin şehit edilmesinin ardından Hamas'ın başına geçecek üç isim konuşuluyor. Halid Meşal, Mahmud Zahar ve Yahya Sinvar'ın adı öne çıkıyor. En güçlü aday olarak daha önce de bu görevi üstlenen Halid Meşal gösteriliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hamas lideri  Haniye'nin yerine geçecek 3 aday arasında bir isim belirginleşiyor
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Tahran'da suikastla katledilen Hamas lideri Haniye'nin şehit olmasının ardından yerine geçecek isimler konuşulmaya başlandı. İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırıma yönelik saldırılarının en şiddetli olduğu dönemde Hamas Siyasi Büro Başkanlık koltuğuna oturacak isim çok kritik bir öneme sahip. Bölgeyi yakından ilgilendiren yeni lider kim olacak sorusuna uzmanlar 3 ismi işaret ediyor.

EN GÜÇLÜ ADAY MEŞAL

En güçlü aday Hamas'ın kurucularından olan Halid Meşal. 1956'da Batı Şeria'da doğan Meşal, 1996 yılında Hamas'ın liderliğini yaptı. 1997 yılında Ürdün'de Mossad'ın spreyli suikast girişimine uğradı. Ürdün Kralı Hüseyin, dönemin İsrail Başbakanı Netenyahu'ya panzehri vermemesi halinde ajanları idam edeceğini söyledi. Dönemin ABD Başkanı Clinton'un devreye girmesiyle İsrail panzehri gönderdi ve Meşal ölümüne bir kaç saat kala kurtuldu. 2017'de koltuğu  Haniye'ye bırakan Meşal, Hamas'ın yurt dışındaki siyasi bürosunun başına geçmişti.


SALDIRIDAN KURTULDU

Hamas'ın başına geçme ihtimali olan bir diğer isim ise Mahmud Zahar. 1945'te Filistinli bir baba ve Mısırlı bir annenin çocuğu olarak Gazze'de dünyaya gelen Zahar, Hamas'ın kurucularından ve önde gelen liderlerinin başında geliyor. Hamas hareketinin 2006'da Filistin genel seçimlerini kazanmasıyla birlikte Zahar, Dışişleri Bakanlığı yaptı. Zahar da yine diğer isimler gibi İsrail'in suikast girişiminden kurtuldu. 2003'te Gazze'deki evi havadan bombalandı. Zahar saldırıdan yaralı kurtuldu ancak oğlu Halid öldü.

EN ÇOK ARANAN ADAM

Üçüncü isim ise Hamas'ın Gazze'deki siyasi kanadının lideri Yahya Sinvar. İstihbarat ve içi güvenliğin başında olan Sinvar, Hamas'ın güvenlik servisi "Mecd" in kurucusu. 7 Ekim'de İsrail'e yapılan saldırıdan sorumlu tutulan Sinvar, israil'in en çok arananlar listesinde yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Enerjide acele kamulaştırma kararları Resmi Gazete'de

Enerjide acele kamulaştırma kararları Resmi Gazete'de