Türkgün Dünya İnsan hakları avukatı Boyle'den soykırım davası analizi... Güney Afrika davayı kazanabilir

İnsan hakları avukatı Boyle'den soykırım davası analizi... Güney Afrika davayı kazanabilir

Güney Afrika'nın, işgalci İsrail'e açtığı soykırım davasına ilişkin değerlendirmede bulunan ABD'li insan hakları avukatı ve Prof. Francis Boyle, "Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e açtığı soykırım davasında başarılı olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bunun, ciddi sonuçları olabileceğini" ifade etti.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Uluslararası Adalet Divanındaki (UAD) soykırım davalarında elde ettiği başarılarla bilinen ABD'li tecrübeli insan hakları avukatı ve Prof. Francis Boyle, "Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e açtığı soykırım davasında başarılı olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bunun, ciddi sonuçları olabileceğini" söyledi.

BM'nin en üst mahkemesi UAD, Güney Afrika'nın İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği eylemlerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'de açtığı davanın duruşması, perşembe günü Hollanda'nın Lahey kentinde başlayacak.

Srebrenitsa'daki soykırımı yapmakla suçlanan ancak yargılanması sürerken cezaevinde ölen eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic'e yönelik iddianamenin hazırlanmasına katkı sağlayan Boyle, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Boyle, davada, İsrail'in soykırım suçu işlediğine karar verilmesi halinde ortaya çıkabilecek çeşitli senaryoları anlattı. Söz konusu senaryolar arasında Güney Afrika'nın soykırım kararının uygulanması için BM Güvenlik Konseyine (BMGK) gitmesinden İsrail'in BM faaliyetlerinden uzaklaştırılmasına, kovuşturmaya ve ekonomik yaptırımlara kadar pek çok ihtimal yer alıyor.

Boyle, kararın bir haftada çıkmasını beklediğine işaret ederek şunları söyledi:

"Güney Afrika'nın tüm savunmalarını okudum. Bilgi, yargı ve deneyimlerime dayanarak yaptığım analiz, Filistinlilere karşı soykırım yaptığı gerekçesiyle İsrail'e karşı bir durdurma kararı çıkacağı yönünde. Zafer kazanacaklarına inanıyorum. Bu karar çıktığında, İsrail için çok önemli sonuçları olabilir. O noktada tüm dünya, İsrail'in Filistinlilere soykırım uyguladığını öğrenmiş olacak."

GÜNEY AFRİKA, KARARIN UYGULANMASI İÇİN BMGK'YE GİDİLEBİLİR

Boyle, kararın Güney Afrika lehine çıkması halinde Soykırım Sözleşmesi'nin 1. maddesi uyarınca İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımı "önleme" yükümlülüğü altına gireceğine dikkati çekiyor.

Bunun ardından Güney Afrika'nın emrin uygulanması için BMGK'ye başvurabileceğine işaret eden Boyle, "Şu ana kadar görünen o ki; ABD hükümeti, Güvenlik Konseyinin emri uygulamasını engellemek için veto yetkisini kullanacaktır." diye konuştu.


BM GENEL KURULU, ABD'NİN VETOSUNA RAĞMEN HAREKETE GEÇEBİLİR

Boyle, yaptırım kararının, BMGK'de ABD tarafından veto edilmesi durumunda, Güney Afrika'nın "Barış için Birleşme" kararı kapsamında yaptırım için BM Genel Kurulu'na başvurabileceği bir başka senaryoya işaret ediyor.

"Barış için Birleşme" kararı, BM tarafından "barışın tehdit edildiği, ihlal edildiği ya da bir saldırı eyleminin söz konusu olduğu bir durumda, daimi üyelerden birinin vetosu nedeniyle Güvenlik Konseyinin harekete geçememesi halinde Genel Kurul'un da harekete geçebileceği" şeklinde tanımlanıyor.

Boyle, bu senaryoda ise İsrail'in, BM faaliyetlerinden uzaklaştırılmasından başlayarak karşı karşıya kalabileceği sonuçlara dair "Genel Kurul, İsrail'in BM faaliyetlerine katılımını askıya alabilir, tıpkı Genel Kurul'un o dönemde Güney Afrika'daki suçlu apartheid rejimini askıya aldığı gibi. Ve soykırımcı Yugoslavya'nın BM'ye katılımını askıya aldığı gibi..." değerlendirmesinde bulundu.

Süreçte Genel Kurul'un, Filistin'i tam teşekküllü bir BM üyesi devleti olarak kabul edebileceği öngörüsünde bulunan Boyle, üyeliğin ise Filistinlileri koruyacağını düşündüğünü kaydetti.

Genel Kurul'un BM Antlaşması'nın 22. maddesi uyarınca İsrail'i Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edebileceğini de vurgulayan Boyle, "BMGK, Eski Yugoslavya için Uluslararası Ceza Mahkemesi kurdu ancak Genel Kurul da aynı şeyi yapabilir ve üst düzey İsrailli yetkilileri, Filistinlilere karşı soykırım, insanlığa karşı savaş suçları işlemekten yargılamaya başlayabilir." ifadelerini kullandı.

Boyle, BM Genel Kurulu'nda Malezya, İran ve çok sayıda Arap ve Müslüman devlet tarafından desteklenen böyle bir girişim başlattığını ancak o dönemde "olağan şüphelilerce sabote edildiğini" hatırlattı.

Ayrıca Boyle, Genel Kurul'un İsrail'e karşı "kapsamlı ekonomik yaptırımlar" önerebileceğini dile getirdi.

Kuzey Kore'nin, "Barış İçin Birleşme" kararı çerçevesinde Genel Kurul tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlardan muzdarip olduğunu örnek göstererek "Kuzey Kore'ye yönelik mevcut yaptırımları desteklediğimden değil ama aynı şey, İsrail'e de yapılabilir." dedi.

"GÜNEY AFRİKA DAVAYI KAZANACAK"

Boyle, 1993'te Boşnaklara karşı "tüm soykırım eylemlerinin durdurulmasına" yönelik alınan kararın, bu davada Güney Afrika'nın yararına olacağına işaret etti.

Güney Afrika'nın davadaki tezlerini okuduğunu belirten Boyle, "Bilgi, muhakeme ve deneyimlerime dayalı analizlerime göre Güney Afrika, Filistinlilere yönelik soykırımında İsrail'e karşı haksız uygulamayı durdurma emri kazanacaktır." ifadesini kullandı.

Bu hafta iki duruşma yapılacağını aktaran Boyle, bir haftada Filistin'e karşı "haksız uygulamayı durdurma emri" kararı çıkabileceğini söyledi.

Boyle, Güney Afrika'nın uluslararası alanda en iyi avukatları olduğunu belirterek "Okuduğum belgelere bakılırsa ne yaptıklarını kesinlikle biliyorlar ve bir kez daha söylüyorum; zafer kazanacaklarına inanıyorum." dedi.

İsrail'in söz konusu davaya itiraz etmesine ilişkin Boyle, "İsrail, kendisine yönelik herhangi bir uluslararası mahkeme kararının, kapanmaz ağır yaralar açacağının farkında." görüşünü dile getirdi.

ABD'NİN ROLÜ

Uluslararası Adalet Divanının ABD'li Başkanı Hakim Joan E. Donoghue'nin, eski ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı olduğuna işaret eden Boyle, Donoghue'nin nüfuzunu İsrail'in lehine kullanabileceğini söyledi.

Boyle, Donoghue'nin arka planda ABD yönetimine bilgi aktarıyor olabileceğini belirterek "Eminim davadaki yasal süreci, İsrail ve ABD'nin lehine, Güney Afrika'nın ise aleyhine şekillendirecektir." dedi.

Güney Afrika'nın da mahkemeye kendi adına bir yargıç atayacağını vurgulayan Boyle, bu yargıcın Donoghue ile iyi bir mücadele verebilmesini umduklarını ve Donoghue'nin 4 Şubat'ta görevinden ayrılacağını ancak bunun geçici tedbir duruşmaları görüldükten sonra olacağını aktardı.

Boyle, mahkemenin, İsrail'e karşı "haksız uygulamayı durdurma emri" vermesi durumunda, ABD hükümetinin, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin "soykırıma suç ortağı olmak" hakkındaki maddesi uyarınca kınanacağını vurgulayarak "Biden yönetimi, kesinlikle Filistinlilere yönelik siyonist soykırımda suç ortağıdır ve buna yardım ve yataklık etmektedir. Bu, ABD hükümetinin, kendi Soykırım Sözleşmesi Uygulama Yasası'na da aykırıdır." diye konuştu.

ABD'de Biden yönetimine de İsrail'in soykırımına ortak olma suçundan bir dava açıldığına işaret eden Boyle, "Bu dava da şimdi ABD mahkemelerinde." ifadesini kullandı.

UCM'YE AĞIR ELEŞTİRİLER

Uluslararası Ceza Mahkemesinin eylemsizliğini de eleştiren Boyle, mahkemeyi, "çürümüş, yozlaşmış ve aşağılık" olarak nitelendirerek şunları kaydetti:

"2009'dan bu yana 3 farklı başsavcı döneminde UCM, Filistinliler için parmağını bile oynatmadı. Bu tarihten itibaren, bugün konuşurken ölen 30 bin Filistinli de dahil, ölen tüm Filistinlilerin kanı UCM'nin elindedir."

Kaynak: AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Emlak Konut 2025’e güçlü başladı!

Emlak Konut 2025’e güçlü başladı!

Emlak Konut Genel Müdürü Yasir Yılmaz, 2024 Olağan Genel Kurulu’nda 2025’in ilk üç ayında 3 milyar 253 milyon TL net kâr elde ettiklerini açıkladı. Yılmaz, aynı dönemde şirketin aktif büyüklüğünün 218 milyar 72 milyon TL’ye, net aktif büyüklüğünün ise 167 milyar 100 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. Bu güçlü finansal verilerin, şirketin sürdürülebilir büyüme stratejisini kararlılıkla sürdürdüğünü ve uzun vadeli potansiyelini pekiştirdiğini vurguladı.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Emlak Konut GYO, 2024 yılı Olağan Genel Kurulu’nda 2025 yılına damgasını vuran ilk çeyrek performansını açıkladı. Genel Müdür Yasir Yılmaz’ın paylaştığı veriler, 3.253 milyar TL net kâr, 31.5 milyar TL’lik satış geliri ve 5 milyar TL’lik GYF başvurusuyla şirketin finansal gücünü, sektörel liderliğini ve küresel vizyonunu ortaya koydu. 

Emlak Konut GYO, 2024 yılı Olağan Genel Kurulu’nda, 2025 yılına ilişkin güçlü performansını kamuoyuyla paylaştı. Emlak Konut’un Ataşehir’deki genel müdürlük binasında düzenlenen genel kurula Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Keleş, Genel Müdür Yasir Yılmaz ve paydaşlar katıldı.

Genel kurul toplantısında konuşan Emlak Konut Genel Müdürü Yasir Yılmaz tarafından açıklanan veriler, şirketin yüksek üretim kapasitesi, etkin finansal yönetimi ve sektörel liderliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

İLK ÇEYREK KÂRLILIĞI 3.253 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

“2025’in ilk üç ayında 3 milyar 253 milyon TL net kâr açıkladık. Bu, yatırımcılarımıza güçlü ve dengeli bir bilanço sunduğumuzu açıkça gösteriyor,” diyen Yılmaz, şirketin aktif büyüklüğünün 218 milyar 72 milyon TL’ye, net aktif büyüklüğünün ise 167 milyar 100 milyon TL’ye ulaştığını belirtti.

“Bu rakamlar, sürdürülebilir büyüme stratejimizin kararlılıkla devam ettiğini ve uzun vadeli potansiyelimizi daha da pekiştirdiğimizi ortaya koyuyor.” dedi.

3.004 BAĞIMSIZ BÖLÜM, 31.5 MİLYAR TL DEĞERİNDE SATIŞ

“Yılın ilk çeyreğinde 360 bin metrekare büyüklüğünde, toplam 3 bin 4 bağımsız bölüm sattık. Bu satışlardan elde ettiğimiz 31,5 milyar TL’lik gelir, kamuoyunun büyük ilgi gösterdiği ‘Kazançlı Yatırım Kampanyası’nın ve projelerimize duyulan güvenin en somut göstergesidir,” ifadelerini kullanan Yılmaz, elde edilen bu başarının, markaya duyulan güvenin bir sonucu olduğunun altını çizdi.

YENİ ARSALARLA GENİŞLEYEN GELİŞTİRME GÜCÜ

“Stratejik bölgelerde gerçekleştirdiğimiz 5 yeni arsa alımıyla, 2025’in ilk çeyreğinde şirket portföyümüze 255 bin 500 metrekarelik yeni bir alan kattık. Bu arsaların toplam ekspertiz değeri 9 milyar 171 milyon TL olarak belirlendi,” diyen Yılmaz, bu yatırımlarla birlikte proje geliştirilebilir toplam arsa büyüklüğünün 4 milyon 63 bin metrekareye, ekspertiz değerinin ise 64 milyar 425 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.

İHALE BAŞARILARIYLA ARTAN DEĞER

2025’in ilk çeyreğinde, 2 adedi gelir paylaşım modeli olmak üzere toplam 29 adet ihale sürecini başarıyla ve şeffaf bir şekilde sonuçlandırdıklarını belirten Yılmaz, “Sonuçlanan 2 adet gelir paylaşımı ihalesinde; 7,2 milyar TL toplam satış geliri öngörülmüş olup, bu gelirin 3,4 milyar TL'si Emlak Konut payı olarak belirlendi ve bu ihaleler ortalama 2,09 gibi yüksek bir çarpan değeriyle tamamlandı.” diye konuştu. 

YENİ FON, YENİ FIRSATLAR: 5 MİLYAR TL’LİK GYF BAŞVURUSU

Yılmaz, şirketin 5 milyar TL hedef büyüklüğe sahip Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) kurmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurduğunu belirterek, “Bu yeni fon, yatırımcılarımıza düşük riskli ve öngörülebilir getiri sunarken, projelerimize finansman çeşitliliği sağlayacak.” dedi. 

Yılmaz, konuşmasını tamamlarken, “Şirketimizin başarıyla yürüttüğü projeler, güçlü bilançosu ve yatırımcılara sunduğu güven ortamı, sürdürülebilir büyüme vizyonumuzun temel taşlarını oluşturuyor. 2025 yılına güçlü adımlarla başladık ve yıl sonu hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. Paydaşlarımızla birlikte daha güçlü bir geleceğe yürümeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *