Türkgün Dünya İran donanmasına ait savaş gemisi Kızıldeniz'e girdi!

İran donanmasına ait savaş gemisi Kızıldeniz'e girdi!

Kızıldeniz'de ABD güçleri ile Yemen'de İran'ın desteklediği Husiler arasında gerilim artarken İran'ın 'Elburz' adlı savaş gemisinin Babu'l Mendeb Boğazı'ndan geçerek Kızıldeniz'e girdiği bildirildi.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, İran donanmasının 94. Deniz Filosu komutasındaki "Elburz" adlı savaş gemisi uluslararası sulardaki düzenli görevlerin bir parçası olarak Babu'l Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi.

Haberde, İran donanmasının 2009 yılından bu yana "nakliye hatlarını güvence altına almak, korsanlarla mücadele etmek ve diğer görevleri yerine getirmek için açık sularda faaliyet gösterdiği" ifade edildi.

KIZILDENİZ'DE İRAN DESTEKLİ HUSİLER'İN EYLEMLERİ VE ABD GÜÇLERİNİN MÜDAHALELERİ

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim'den bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurmuştu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Son olarak dün Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesinin ABD helikopterleri tarafından ateş altına alınması sonucunda Husi güçlerden 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Yaşam Artvin'de keşfettiği kertenkeleye ölen annesinin ismini verdi

Artvin'de keşfettiği kertenkeleye ölen annesinin ismini verdi

Hacettepe Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Kürşat Şahin, Artvin'de yeni bir kertenkele türü keşfetti.

KAYNAK: AA

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kürşat Şahin, Artvin'in Yusufeli ilçesinde yaptığı arazi araştırmaları sırasında dünya için yeni tür keşfi gerçekleştirdi. Keşfedilen bu özel kertenkele türü, Şahin’in kısa süre önce kaybettiği annesi Saliha'nın ismini taşıyarak bilim dünyasına "Darevskia salihae" adıyla kazandırıldı.

Kaçkar Dağları’nda Sıra Dışı Bir Canlı

Dr. Şahin, Kaçkar Dağları’nda yürüttükleri ekolojik gözlemler sırasında Yusufeli ilçesine bağlı Barhal Vadisi’nde, desenleri ve davranışlarıyla dikkat çeken bu yeni kertenkeleyle ilk karşılaştığında heyecanını gizleyemedi. Araştırma sırasında yanında bulunan Gümüşhane Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muammer Kurnaz ile birlikte türün endemik bir özellik taşıdığını fark ettiklerini belirtti.

Barhal Vadisi’nin kısa süreli güneşlenme koşullarına sahip özel bir mikroklimaya sahip olduğunu vurgulayan Şahin, bu durumun türün yaşam alanını yalnızca 750 ila 900 metrekarelik bir alanla sınırladığını söyledi. Kertenkele sadece yaklaşık 150 metrelik bir kaya bloğunda ve 5-6 metre yüksekliğindeki bölgede gözlemlenebiliyor. Bölgedeki diğer türlerden morfolojik ve genetik olarak ciddi biçimde ayrışan bu canlı, endemik türler arasında yerini aldı.

Anneden İlhamla Sonsuzluğa Uzanan Bir İsim

Sürüngenler dünyasında yeni bir türün keşfinin oldukça nadir olduğunu belirten Şahin, yapılan analizlerin ardından bu canlının dünya üzerindeki benzerlerinden hem fiziksel hem de genetik olarak çok farklı olduğunu ortaya koyduklarını aktardı.

Tür için ilk etapta "Barhalensis" gibi coğrafi bir isim düşündüklerini söyleyen Şahin, o dönemde geçirdiği acı kaybın etkisiyle kararını değiştirdiğini ifade etti: “Annem Saliha’yı kaybettikten sonra onun ismini yaşatmak istedim. Böylece, bilimsel adı ‘Darevskia salihae’ olan bu tür annemin adıyla sonsuzluğa kazındı. Her ne kadar biz göçüp gitsek de 'Saliha kertenkelesi' adıyla hep yaşayacak.”

Koruma Altına Alınmalı

Sadece Barhal Vadisi’nde tespit edilen bu özel türün yaşam alanının oldukça sınırlı olması nedeniyle biyolojik çeşitlilik açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Dr. Şahin ve ekibi, türün korunması ve izlenmesi adına çalışmalara devam ettiklerini belirterek, habitatın bozulmaması halinde “Darevskia salihae”nin doğada varlığını sürdürebileceğini dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *