Türkgün Dünya İsrail heyeti ateşkesin ikinci aşamasını görüşmek üzere Katar’da

İsrail heyeti ateşkesin ikinci aşamasını görüşmek üzere Katar’da

İsrail heyeti, Gazze Şeridi’nde devam eden ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasıyla ilgili yapılacak görüşmeler için Katar’a geldi.

KAYNAK: İHA

Gazze Şeridi’nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren üç aşamalı ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına yönelik görüşmeler başlıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Sözcüsü Omer Dostri, İsrail heyetinin ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasıyla ilgili yapılacak görüşmeler için Katar’ın başkenti Doha’da olduğunu açıkladı.

Ateşkes anlaşması üç aşamalı

İsrail ve Hamas arasında 19 Ocak’ta başlayan üç aşamalı anlaşmanın ilk aşaması, saldırıların sona ermesi, yaklaşık 100 rehineden 33'ünün serbest bırakılması, İsrail güçlerinin Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekilmesi ve Gazze'ye insani yardımların artmasını içeriyor. İlk aşama sürerken ikinci aşamaya ilişkin müzakerelerin ateşkesin 16. gününde (3 Şubat'ta) başlaması gerekiyordu. 

İkinci aşama erkek askerler de dahil olmak üzere yaşayan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini içeriyor. Üçüncü aşamada ise Gazze'de ölen rehinelerin cenazelerinin iade edilmesi ve yeniden inşa süreciyle karşı karşıya olan Gazze'de büyük bir yapılanmanın başlatılması gerekiyor.

Ateşkesin yürürlüğe girdiği 19 Ocak'tan bu yana 5 esir takası gerçekleşirken, İsrail 766 Filistin mahkumu, Hamas ise 21 esiri serbest bıraktı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Hamaney’den İsrail’e İbranice mesaj: Çaresiz kalacaksınız

Hamaney’den İsrail’e İbranice mesaj: Çaresiz kalacaksınız

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’e balistik füze saldırılarının yeniden başlatıldığı sırada, “çaresiz kalacaksınız” mesajını paylaştı.

KAYNAK: AA

Hamaney’in X hesabından paylaşılan mesajda, İran’dan İsrail’e fırlatılan ve Tel Aviv’deki hedefleri vuran füzelerin görüntüleri yer aldı.

Mesajda, İbranice ve Farsça “çaresiz kalacaksınız” ifadesine yer verildi.

⁠⁠⁠İsrail’in İran’a şiddetli saldırılarıyla başlayan çatışma

İsrail, 13 Haziran’da İran’ın farklı kentlerindeki nükleer tesisler başta olmak üzere ordunun üst komuta kademesini de hedef olan geniş çaplı saldırılar düzenledi.

İran Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve bazı üst düzey komutanlar ile 9 nükleer bilim insanı saldırılarda ölürken, toplam sivil kaybı 78 olarak açıklandı.

İran ordusunun İsrail’e balistik füzelerle yaptığı misillemede 41 kişi yaralandı.

Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülke İsrail’i kınadı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *