Türkgün Dünya İsrailli analistten itiraf gibi açıklama: "Zaferle övünmek gerçekçi değil"

İsrailli analistten itiraf gibi açıklama: "Zaferle övünmek gerçekçi değil"

Haaretz gazetesi askeri analisti Amos Harel, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun destekçilerinin Gazze'deki savaşta sözde "tam zafer"le övünmelerinin gerçekçi bir temelden yoksun olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA

Haaretz gazetesinde kaleme aldığı yazısında Harel, Gazze Şeridi'ne yönelik yaklaşık 16 ay süren yoğun saldırı ve bombardımanı sonucu İsrail'in tam anlamıyla bir zafer kazandığını söylemenin mümkün olmadığını belirterek şunları ifade etti:

"Netanyahu'nun destekçilerinin tam zaferle övünmesinin hiçbir temeli yok. İsrail'in Hamas'ı gerçekten mağlup ettiğine inanmak için her türlü şüphe ve eleştiriden arınmış kör bir takipçi olmak gerekir. Hamas, aldığı ağır askeri darbeye rağmen teslim olmadı. Daha doğrusu, Gazze'deki sivil otoritesini yavaş yavaş yeniden tesis etmeye çalışıyor ve askeri altyapısını yeniden inşa etmeye başladı."

Harel, bu durumun, Netanyahu'nun Gazze'ye saldırılarılarının hedeflerine ilişkin açıklamaları ve savaş sırasında verdiği sözlerle çeliştiğini belirtti.

ABD, ateşkes anlaşmasının bütünüyle uygulanmasından yana

ABD'nin bölgedeki rolüne değinen Harel, Başkan Donald Trump yönetiminin, Netanyahu'nun sadece ilk aşamaya odaklanma arzusunun aksine, esir değişimi anlaşmasını ve Gazze'deki ateşkesi tüm aşamalarında uygulamaya çalıştığını vurguladı.

Harel, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un İsrail ziyaretine değinerek bunun Amerika'nın anlaşmanın uygulanmasına yönelik ilerlemeye olan ilgisini yansıttığını belirtti.

ABD Başkanı Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, Tel Aviv ve Hamas arasında Gazze Şeridi'nde varılan ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını görüşmek üzere 29 Ocak'ta İsrail'i ziyaret etmişti.

İsrail ziyareti kapsamında Başbakan Binyamin Netahyahu ile görüşen Witkoff, İsrail ordusunun işgal sırasında Gazze Şeridi'ni ikiye ayırdığı Netzarim Koridoru'nunda da incelemelerde bulunmuştu.

Yerinden edilme zorlukları

ABD Başkanı Trump'ın Filistinlilerin Gazze'den zorla tehcir edilmesiyle ilgili açıklamalarına da değinen Harel, bu önerinin uygulanmasında karşılaşılan pratik zorluklara dikkati çekti.

Fikrin kısmen Netanyahu'nun aşırı sağla koalisyonunun istikrarını korumayı amaçladığını belirten Harel şunları aktardı:

"Aslına bakılırsa, Washington'un Orta Doğu'da göç konusunda müzakere gücü Latin Amerika'daki kadar etkili değil. Trump, Gazze'yle gayrimenkul projeleriyle aynı şekilde ilgileniyor gibi görünüyor, ancak bölge sakinlerinin yeniden yerleştirilmesi kapsamlı bir planlama ve uluslararası işbirliği gerektiriyor. Ancak bu planların (tehcir) her biri, Arap ülkeleri tarafından desteklenmeye devam eden Filistin mücadelesiyle karşı karşıya kalacak. Şu anda bir Arap liderinin Trump'ın Gazze'den göç önerisini desteklediğini görmek zor."

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze'de ciddi bir yıkımın olduğunu söyleyerek "Filistinlilerin Mısır ve Ürdün'e yerleştirilebileceği" önerisinde bulunmuştu.

Aralarında Ürdün, Mısır, Irak, Fransa, Almanya, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler'in de bulunduğu birçok ülke Trump'ın teklifini reddeden açıklamalarda bulunmuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ayrıca, "Filistin halkının sürgün edilmesi veya tehcir edilmesi bizim içinde yer almayacağımız bir zulümdür. Bunu özellikle sürgün etme konusundaki söylentilerle birlikte söylüyorum. Mısır'ın ulusal güvenliği tehlikeye atılamaz ve iki devletli çözüme dayalı barışa ulaşmak için Başkan Trump ile çalışmaya kararlıyız." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Anime temalı 250 bini aşkın siber saldırı tespit edildi

Anime temalı 250 bini aşkın siber saldırı tespit edildi

Kaspersky, 2024'ün ikinci çeyreğiyle 2025'in ilk çeyreğini kapsayan analizinde, popüler anime içeriklerini taklit ederek gerçekleştirilen 251 bin 931 siber saldırı girişimi tespit etti.

KAYNAK: AA

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Z kuşağının pek çok üyesi için yayın izlemek bir eğlenceden öte, kimliklerini tanımlayan karakterler, dünyalar ve fandomlarla bağlantı sağlayan bir yaşam biçimi haline geldi. Animelerden nostalji yüklü film maratonlarına kadar, Z kuşağının ekran dünyalarıyla olan bağı oldukça derinlere uzanıyor.

Z kuşağının yüzde 65'inden fazlası düzenli olarak anime izliyor ve bu da onları tarihteki en anime meraklısı nesil haline getiriyor. Z kuşağının yoğun ilgi gösterdiği dijital içerikler, siber suçlular tarafından yem olarak kullanılmaya devam ediyor. Naruto, One Piece, Demon Slayer, Attack on Titan ve Jujutsu Kaisen gibi anime yapımlarının adlarını kullanan kötü amaçlı içerikler aracılığıyla genç kullanıcıları hedef alan saldırıların sayısı giderek artıyor.

Kaspersky, bu anime yapımlarının adları altında gizlenmiş kötü amaçlı yazılım veya istenmeyen dosya göndermeye yönelik 251 bin 931 girişim buldu. Siber suçlular, genellikle "özel bölümler", "sızdırılmış sahneler" veya "premium erişim" gibi yemler kullanarak Z kuşağının bu serilere duyduğu güven ve sevgiden yararlanıyor.

İncelenen anime yapımları arasında ilk kez yirmi yıldan uzun bir süre önce yayınlanmasına rağmen Naruto en üst sırada yer aldı. Raporlanan dönem boyunca, 114 bin 216 saldırı girişiminde yem olarak kullanıldı. Onu 44 bin 200 saldırı girişimiyle Demon Slayer takip ederken, Attack on Titan, kötü amaçlı içerik dağıtmak için tespit edilen 39 bin 433 girişimle üçüncü sırada yer aldı.

Kaspersky, animelerin yanı sıra Z kuşağında yankı uyandırmaya devam eden beş simgesel film ve diziyi de analiz etti.

Shrek, Stranger Things, Twilight, Inside Out 2 ve Deadpool & Wolverine gibi içeriklerin taklit edilerek gerçekleştirilen 43 bin 302 siber saldırı girişiminin büyük kısmı Shrek üzerinden yapıldı.

Bu yapımı hedef alan toplamda 36 binden fazla girişim gerçekleşti ve bu yıl mart ayında keskin bir artış yaşanarak 2024'teki aylık ortalamanın iki katına çıktı.

Kaspersky'nin analizine göre, bazı platformların adlarıyla ilişkilendirilen kimlik avı sayfaları aracılığıyla gerçekleştirilen saldırı girişimlerinin sayısı 85 bin 679'a ulaştı.

Kaspersky, bu büyük yayın platformlarının adlarıyla gizlenmiş kötü amaçlı veya istenmeyen dosyaları dağıtmaya yönelik 96 bin 288 girişim tespit etti. Sezonluk trendlerin aksine yayın platformları, merakla beklenen prömiyerlerden izleyicilerin yayınlandıktan aylar hatta yıllar sonra keşfettiği gizli cevherlere kadar sürekli bir içerik akışı sunuyor.

Kaspersky, Z kuşağına özel siber güvenlik oyunu Case 404 piyasaya sürdü

Z kuşağının günlük hayatı yayın platformları, fandom alanları ve sosyal medya topluluklarından ayrılamaz hale geldikçe, siber tehditler de onların ilgi alanlarını yansıtacak şekilde gelişiyor. Şirket, Z kuşağının siber riskleri fark etmesine yardımcı olmak için dijital hayatlarını nasıl koruyacaklarını öğreten interaktif bir siber güvenlik oyunu olan "Case 404"ü piyasaya sürdü.

"Case 404", oyuncuları siber dedektif olmaya ve sürükleyici siber suç vakalarını çözmeye davet ediyor. Şirket, bu dijital macera aracılığıyla sadece riskleri vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda Z kuşağının giderek daha savunmasız hale gelen çevrimiçi dünyada güvende kalmaları için zihniyetlerini ve becerilerini geliştirmelerini sağlıyor.

Oyunu tamamlamanın ödülü olarak katılımcılar, dijital dünyada güvenle gezinmek için ihtiyaç duydukları güvenilir araçları sağlayan Kaspersky Premium'da indirim kazanıyor.

Kaspersky, Z kuşağının dijital içeriklerle yoğun temas halinde olduğu dönemde, çevrim içi güvenlik konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara dikkati çekerek, giderek daha savunmasız hale gelen çevrimiçi dünyada nasıl güvende kalınacağını öğrenmek için Kaspersky'nin Z kuşağı için özel olarak tasarladığı "Case 404” adlı interaktif çevrim içi oyununu öneriyor.

"Resmi mağazalardan indirdiğiniz uygulamaları kullandığınızdan emin olun"

Yasal yayın hizmetlerine erişim için her zaman resmi aboneliklerin tercih edilmesi gerektiği, uygulamaların yalnızca güvenilir internet siteleri ya da uygulama mağazalarından indirilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Kaspersky uzmanları, şu önerilerde bulundu:

"Yayın hizmetlerine erişirken her zaman yasal, ücretli bir abonelik kullanın ve resmi mağazalardan veya resmi internet sitelerinden indirdiğiniz uygulamaları kullandığınızdan emin olun. Herhangi bir kişisel bilgi girmeden önce her zaman web sitelerinin gerçekliğini doğrulayın. İçerik izlerken veya indirirken güvenilir, resmi sayfalara bağlı kalın ve kimlik avı sitelerinden kaçınmak için URL'leri ve şirket adı yazımlarını iki kez kontrol edin. İndirdiğiniz dosya uzantıları konusunda dikkatli olun. Video dosyaları .exe veya .msi uzantılarına sahip olmamalıdır. Bunlar genellikle zararlı programlarla ilişkilendirilir. Verilerinizi tehlikeye atabilecek kötü amaçlı ekleri tespit etmek için Kaspersky Premium gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın. IP adresinizi koruyan ve veri sızıntılarını önleyen Kaspersky VPN ile güvenli gezinme ve güvenli mesajlaşma sağlayın."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmanı Vasily Kolesnikov, eğlence dünyası gelişmeye devam ettikçe, siber suçluların sahte indirmeler veya hileli ürün teklifleri yoluyla popüler içerikleri istismar etmek için kullandıkları taktiklerin de geliştiğini belirterek, "Naruto ve Demon Slayer gibi sevilen animelerden Inside Out 2 gibi gişe rekorları kıran filmlere kadar dolandırıcılar, Z kuşağının dijital kültür ve yayın platformlarına olan ilgisinden faydalanmanın yeni yollarını buldu. Bu siber tehditlerin artmasıyla birlikte, genç kullanıcıların tetikte olması ve kendilerini çevrimiçi ortamda nasıl koruyacaklarını anlamaları her zamankinden daha önemli." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *