Türkgün Dünya İsrailli analistten itiraf gibi açıklama: "Zaferle övünmek gerçekçi değil"

İsrailli analistten itiraf gibi açıklama: "Zaferle övünmek gerçekçi değil"

Haaretz gazetesi askeri analisti Amos Harel, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun destekçilerinin Gazze'deki savaşta sözde "tam zafer"le övünmelerinin gerçekçi bir temelden yoksun olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA

Haaretz gazetesinde kaleme aldığı yazısında Harel, Gazze Şeridi'ne yönelik yaklaşık 16 ay süren yoğun saldırı ve bombardımanı sonucu İsrail'in tam anlamıyla bir zafer kazandığını söylemenin mümkün olmadığını belirterek şunları ifade etti:

"Netanyahu'nun destekçilerinin tam zaferle övünmesinin hiçbir temeli yok. İsrail'in Hamas'ı gerçekten mağlup ettiğine inanmak için her türlü şüphe ve eleştiriden arınmış kör bir takipçi olmak gerekir. Hamas, aldığı ağır askeri darbeye rağmen teslim olmadı. Daha doğrusu, Gazze'deki sivil otoritesini yavaş yavaş yeniden tesis etmeye çalışıyor ve askeri altyapısını yeniden inşa etmeye başladı."

Harel, bu durumun, Netanyahu'nun Gazze'ye saldırılarılarının hedeflerine ilişkin açıklamaları ve savaş sırasında verdiği sözlerle çeliştiğini belirtti.

ABD, ateşkes anlaşmasının bütünüyle uygulanmasından yana

ABD'nin bölgedeki rolüne değinen Harel, Başkan Donald Trump yönetiminin, Netanyahu'nun sadece ilk aşamaya odaklanma arzusunun aksine, esir değişimi anlaşmasını ve Gazze'deki ateşkesi tüm aşamalarında uygulamaya çalıştığını vurguladı.

Harel, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un İsrail ziyaretine değinerek bunun Amerika'nın anlaşmanın uygulanmasına yönelik ilerlemeye olan ilgisini yansıttığını belirtti.

ABD Başkanı Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, Tel Aviv ve Hamas arasında Gazze Şeridi'nde varılan ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını görüşmek üzere 29 Ocak'ta İsrail'i ziyaret etmişti.

İsrail ziyareti kapsamında Başbakan Binyamin Netahyahu ile görüşen Witkoff, İsrail ordusunun işgal sırasında Gazze Şeridi'ni ikiye ayırdığı Netzarim Koridoru'nunda da incelemelerde bulunmuştu.

Yerinden edilme zorlukları

ABD Başkanı Trump'ın Filistinlilerin Gazze'den zorla tehcir edilmesiyle ilgili açıklamalarına da değinen Harel, bu önerinin uygulanmasında karşılaşılan pratik zorluklara dikkati çekti.

Fikrin kısmen Netanyahu'nun aşırı sağla koalisyonunun istikrarını korumayı amaçladığını belirten Harel şunları aktardı:

"Aslına bakılırsa, Washington'un Orta Doğu'da göç konusunda müzakere gücü Latin Amerika'daki kadar etkili değil. Trump, Gazze'yle gayrimenkul projeleriyle aynı şekilde ilgileniyor gibi görünüyor, ancak bölge sakinlerinin yeniden yerleştirilmesi kapsamlı bir planlama ve uluslararası işbirliği gerektiriyor. Ancak bu planların (tehcir) her biri, Arap ülkeleri tarafından desteklenmeye devam eden Filistin mücadelesiyle karşı karşıya kalacak. Şu anda bir Arap liderinin Trump'ın Gazze'den göç önerisini desteklediğini görmek zor."

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze'de ciddi bir yıkımın olduğunu söyleyerek "Filistinlilerin Mısır ve Ürdün'e yerleştirilebileceği" önerisinde bulunmuştu.

Aralarında Ürdün, Mısır, Irak, Fransa, Almanya, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler'in de bulunduğu birçok ülke Trump'ın teklifini reddeden açıklamalarda bulunmuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ayrıca, "Filistin halkının sürgün edilmesi veya tehcir edilmesi bizim içinde yer almayacağımız bir zulümdür. Bunu özellikle sürgün etme konusundaki söylentilerle birlikte söylüyorum. Mısır'ın ulusal güvenliği tehlikeye atılamaz ve iki devletli çözüme dayalı barışa ulaşmak için Başkan Trump ile çalışmaya kararlıyız." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Kremlin'de gece yarısı alarmı! Putin'den son dakika açıklaması

Kremlin'de gece yarısı alarmı! Putin'den son dakika açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 72 saatlik ateşkesin ardından yeni bir ateşkes ilan etti. Putin, Ukrayna'nın 30 günlük ateşkes talebine yanıt vermek üzere uluslararası görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada, diplomasiye devam etme niyetinde olduklarını vurguladı.

MUHABİR: Ayşe Akyürek

Ukrayna ile 72 saatlik ateşkesin sona ermesinin ardından Kremlin’de gece yarısı basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni bir ateşkes kararı aldıklarını duyurdu. Putin'in, Ukrayna’nın 30 günlük tam ateşkes talebine vereceği yanıt merakla beklenirken, yapılan açıklamalar dünya kamuoyunun gündemine oturdu.

Kremlin’de Gece Yarısı Alarmı

Rusya’nın tek taraflı olarak ilan ettiği ve Kiev tarafından defalarca ihlal edildiği öne sürülen 72 saatlik geçici ateşkesin sona ermesinin ardından Putin, Kremlin’de uluslararası görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçti. Gergin bekleyişin ardından konuşan Putin, şu ifadeleri kullandı:

“Üçüncü kez ateşkes ilan ettiğimizi memnuniyetle duyuruyorum. 5 Mayıs’ta ilan ettiğimiz ateşkesi Kiev tarafı bozmuştu. Ancak biz hâlâ diplomasiye şans vermekten yanayız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile 15 Mayıs'ta İstanbul'da ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin yeniden başlatılmasını önerdi.

Putin, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna müzakerelerinin düzenlenmesindeki rolüne dikkat çekerek, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *