Türkgün Dünya Karadağ nerede? Karadağ ne zaman bağımsız oldu? Karadağ'ın nüfusu kaç, başkenti neresi?

Karadağ nerede? Karadağ ne zaman bağımsız oldu? Karadağ'ın nüfusu kaç, başkenti neresi?

2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri G Grubunda Karadağ ile karşı karşıya geliyor. Vatandaşlar, Karadağ ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, Karadağ nerede? Karadağ ne zaman bağımsız oldu? Karadağ'ın nüfusu kaç, başkenti neresi? 

A Milli Takımımız deplasmanda Karadağ'da karşılaşıyor. Doğal güzellikleri dikkat çeken ülkelerden biri olan Karadağ Güneydoğu Avrupa ülkesidir. Bu ülkenin coğrafi konumuyla ilgili ayrınlar pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Bu kapsamda Karadağ nerede? Karadağ ne zaman bağımsız oldu? Karadağ'ın nüfusu kaç, başkenti neresi?  gibi sorulara yant aranıyor.

Balkanlar'ın şirin ve küçük ülkesi olarak bilinen Karadağ, "demokratik, refah ve çevreci bir ülke" olarak tanımlanıyor.

KARADAĞ NEREDE?

Karadağ Balkanlar'da bir ülkedir. Doğusunda Arnavutluk ve Kosova, kuzeyinde Sırbistan, batısında Hırvatistan, Bosna-Hersek, güneyinde Adriyatik Denizi yer alır. Başkenti, Podgorica'dır (eskiden Titograd). Anayasasında Karadağ "demokratik, refah ve çevreci bir ülke" olarak tanımlanır.

karadağ

KARADAĞ NE ZAMAN BAĞIMSIZ OLDU?

Karadağ, eski Yugoslavya'yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Karadağ, Sırbistan'ın zorlamasıyla yeni Yugoslavya'ya katılmıştır. Karadağ'ın çabalarıyla 2003 yılında Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturulmuştur. Karadağ, 21 Mayıs 2006 Pazar günü yapılan referandumda çıkan % 55,5'lik evet oyu ile ise bağımsız olma kararı almıştır. 3 Haziran 2006'da ise Karadağ Parlamentosu, referandumda çıkan sonuca dayanarak Karadağ'ın bağımsızlığını ilân etmiştir.

NATO Dışişleri Bakanları, Rusya'nın itirazlarına karşın eski Yugoslavya'yı oluşturan altı cumhuriyetten biri olan Karadağ'ı 29. üye olarak ittifaka davet etti. Ülke, 5 Haziran 2017 tarihinde NATO'ya katıldı.

KARADAĞ'IN NÜFUSU KAÇ?

2019 sayımlarına göre, Karadağ'ın toplam 622.500 kişilik bir nüfusu vardır. Yüzölçümü 13 bin 821 kilometrekare olan Karadağ'ın başkenti ise Podgoritsa'dır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Trablus’ta güvenlik alarmı! Büyükelçilikten Türk vatandaşlarına kritik uyarı

Trablus’ta güvenlik alarmı! Büyükelçilikten Türk vatandaşlarına kritik uyarı

Libya’nın başkenti Trablus’ta artan güvenlik endişeleri nedeniyle Türkiye’nin Trablus Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarını evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. Acil durumlar için ise iletişim numarası paylaşıldı.

KAYNAK: DHA

Türkiye’nin Trablus Büyükelçiliği, Milli Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı tarafından tüm vatandaşların evlerinde kalmaları uyarısını hatırlatarak, tüm Türk vatandaşların bu uyarıya riayet etmesini istedi.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Değerli vatandaşlarımız, Trablus ve çevresinde yaşanan son gelişmeler bağlamında Milli Birlik Hükümeti İçişleri Bakanlığı tarafından tüm vatandaşların evlerinde kalmaları uyarısında bulunulmuştur. Tüm vatandaşlarımızın bu uyarıya riayet etmesi önemle istirham olunur" denildi.

Acil durumlar halinde ise vatandaşların +218 92-1429923 irtibat numarasından, konsolosluk çağrı merkezine ulaşılabilecekleri belirtildi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *