04 Ekim 2024
weather
21°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi çalışma sonuçlarını açıkladı

Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi çalışma sonuçlarını açıkladı

Kırım Yarımadası’nın bilişsel olarak işgalden arındırılması üzerinde çalışan Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi çalışmalarının sonuçlarını tanıttı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi çalışma sonuçlarını açıkladı
KAYNAK: QHA

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Temsilciliği ile “Güçlü bir Ukrayna için Ortaklık" Vakfı tarafından Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de düzenlenen programda, Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi tarafından yürütülen faaliyetlerin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Etkinlikte konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, “Bir yıllık çalışmamız boyunca önemli sonuçlar elde ettik. Sadece bir yıl önce ‘bilişsel işgalden kurtarma’ terimi çok az biliniyordu ve neredeyse hiç kullanılmıyordu. Bugün bu yaklaşım giderek yaygınlaşıyor. Bilişsel işgalden kurtarılmasının temel yönlerini belirleyen bir dizi belge geliştirdik.” dedi.

Taşeva yaptığı sunumda, Konsey çalışmalarının sonuçlarından, özellikle Konsey üyeleri tarafından geliştirilen belirli girişimlerden, Ukrayna halklarının millî kimliklerini korumaya yönelik çalışmalardan, dil politikasından, kültürel mirasın korunmasından ve etnik gruplar arası diyaloğun geliştirilmesinden bahsetti.

Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi Bilgi Destek Departmanı Başkanı Evgeniy Bondarenko, “Tüm çalışmalarımız gerçek tarihi göstermek, çağdaş anlatılar inşa etmek üzerine. Öncelikle özgürlük duygusunu yeniden tesis etmek, haklarını kullanma olanağını sağlamak ve vatandaşlarımızın yeniden entegrasyon nasıl olacak yönündeki sorularını yanıtlamak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Tanıtım sırasında katılımcılar ayrıca, Bilişsel İşgalden Kurtulma Stratejisi'nin hükûmet düzeyinde onaylanması gerektiğine dikkat çekerek Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu için yeni yasal düzenlemelerin geliştirilmesi ihtiyacından da bahsetti.

Tamila Taşeva, “Toplumda büyük bir adalet talebi var ve bu da devletin hukuki düzenlemelerinde değişiklik yapılmasını gerektiriyor. Ukrayna, insanları yalnızca geçici olarak işgal edilen topraklarda yaşama gerçeğinden dolayı sorumlu tutma niyetinde değildir. Adil kararlar verebilmek için herkesin faaliyetleri bireysel olarak incelenecektir.” ifadelerini kullandı.

KIRIM’IN BİLİŞSEL İŞGALDEN KURTARILMASI STRATEJİSİ

Kırım'ın bilişsel olarak işgalden arındırılmasına yönelik strateji ve stratejinin 2024-2027'de uygulanmasına yönelik eylem planı 2022'te geliştirilmeye başlandı. Belgenin temeli, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan farklı mesleki alanlardan 22 Ukrain ve Kırım Tatar uzmanla isimsiz olarak yapılan görüşmelere dayanılarak geliştirildi. Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Temsilciliğine bağlı olarak faaliyet göstermekle birlikte; devlet ve kamu sektörünün temsilcileri, insan hakları aktivistleri, uzmanlar, bilim insanları ve medya çalışanlarından oluşuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TBMM olağanüstü toplanıyor: Gündem Orta Doğu’daki kriz

TBMM olağanüstü toplanıyor: Gündem Orta Doğu’daki kriz