25 Kasım 2024
weather
2°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Koronavirüs aşısında gelişme: Rusya üretimine başladı

Koronavirüs aşısında gelişme: Rusya üretimine başladı

Rusya’da Gamaleya Enstitüsü'nün geliştirdiği ‘Sputnik V’ aşısının üretimine başlandığı duyuruldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Koronavirüs aşısında gelişme: Rusya üretimine başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Bildiğim kadarıyla bu sabah dünyada ilk defa yeni koronavirüs enfeksiyonuna karşı bir aşı tescil edildi. Oldukça etkili çalıştığını, istikrarlı bir bağışıklık oluşturduğunu ve tekrar ediyorum, gerekli tüm denetimleri geçtiğini biliyorum” ifadelerini kullanarak duyurduğu ve Rusya Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği Covid-19 aşısı ‘Sputnik V’nin üretimine başlandığı bildirildi.

Rus haber ajansı TASS’ta yer alan habere göre Gamaleya Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, “Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen yeni koronavirüs enfeksiyonu Covid-19'a karşı aşı üretimine başlandı” ifadelerine yer verildi.

İlk kendi üzerlerinde Mart ayında denemişler

Rus aşısının, güvenlik ve uzun dönemli etkinlik testlerini içeren üçüncü faz tamamlanmadan onaylandığını belirten FT, binlerce kişi üzerindeki testleri içerecek üçüncü fazın bu hafta başladığını, dünyada uzmanların bu durumu eleştirdiğini yazdı.

Ginstburg, bu hafta devlet tevizyonuna yaptığı açıklamada, aşının riskli olduğuna dair iddiaları reddederken, aşıyı mart ayında önce kendisi ve enstitüsüden birkaç meslektaşının denediğini söyledi.

Ginstburg, “Beş ay sonra, bağışıklığımız iyi, antikor seviyemiz belirgin şekilde yüksek ve bu da Covid-19’in her dozuna karşı korunma garantisi sağlıyor. Bu nedenle enstitüde maskesiz olma özgürlüğüne sahip olabiliyoruz” dedi.

Aynı enstitü 2015'te ebola aşısını geliştirmişti

Söz konusu enstitünün 2015’te ebola aşısını geliştirdiğini hatırlatan FT, Sputnik V adlı corona virüsü aşısında da aynı teknolojinin temel alındığını aktardı.

Haberde, Sovyetler Birliği döneminde yüksek standartta bilimsel çalışmalar yapıldığı ancak Sovyetler yıkıldıktan sonra bilimsel çalışmalara ayrılan kaynağın ciddi şekilde azaldığı ve yetenekli birçok bilim insanının ülkeyi terk ettiği hatırlatıldı.

Rusya’nın geçen yıl kullandığı ilaçların yüzde 60’nın ithal olduğunu hatırlatan FT, onaylanan aşıyı üretecek olan Rus şirket Binnopharm’ın yılda sadece 1,5 milyon doz üretim yapma kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Londra merkezli bilimsel analiz şirketi Airfinity’nin CEO’su Rasmus Bech Hansen, “Rusya’nın dünyada lider bir ilaç şirketi yok. İlaç araştırmalarının büyük kısmı devlet enstitülerinde yapılıyor ve batılı ya da Çinli şirketlere göre bu enstitülerde yapılan araştırmalar hakkında az bilgi yayımlanıyor” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sağlık Bakanı Koca'dan yeni mesaj: Dünya yoruldu

Sağlık Bakanı Koca'dan yeni mesaj: Dünya yoruldu