21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Bilim insanlarından koronaya karşı sürpriz buluş

Bilim insanlarından koronaya karşı sürpriz buluş

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ederken, bilim insanları sürpriz bir buluş gerçekleştirdi. Uluslararası bir bilim ekibi tarafından geliştirilen burun spreyinin koronavirüsü yenmeyi başardığı ifade edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bilim insanlarından koronaya karşı sürpriz buluş

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde 1 milyon 263 binden fazla insan yaşamını yitirdi, 50 milyonu aşkın insan ölümcül salgına yakalandı. Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ederken, bilim insanları sürpriz bir buluş gerçekleştirdi.

Uluslararası bir bilim ekibi tarafından geliştirilen ve gelincikler üzerinden denenen burun spreyinin, koronavirüsü yenmeyi başardığı öğrenildi. Çalışma ekibinin, insan deneylerinden sonra sprey hakkında detaylı bilgilendirmede bulunacağı öğrenildi.

ÇALIŞMALAR HAYVANLARLA SINIRLI TUTULDU
The New York Times, koronavirüs ile ilgili müjdeli haberi okuyucularına duyurdu. Times'ın haberine göre, henüz hakem onayından geçmeyen çalışma, hayvanlarla sınırlı tutuldu. Ancak bilim insanları, bu spreyin insanlarda da işe yaradığını gösterirse salgınla mücadelenin yeni aracı, buruna sıkılan günlük bir doz koruyucu sprey olabilir.

"HEYECAN VERİCİ"
Çalışma hakkında açıklamalarda bulunan John Hopkins Üniversitesi'nden immünoloji kürsü başkanı Dr. Arturo Casadevall, "Koronavirüse karşı etkili yeni bir şeye sahip olmak heyecan verici. Bunun silahlarımızdan biri olacağını tahmin ediyorum" dedi.

İNSANLAR ÜZERİNDE DE DENENECEK
ABD'deki Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi (CUIMC), Cornell Üniversitesi ve Hollanda'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi'nden (Erasmus MC) araştırmacıların aylardır süren çalışması, insanlar üzerinde yapılacak denemelerle devam etmek için ek bütçeye ihtiyaç duyuyor.

PROTEİN UÇLARINA BİRE BİR OTURUYOR
Araştırmacılara göre yeni sprey, lipopeptit isimli grupta yer alan bir molekül içeriyor. Bu molekül, koronavirüsün insan solunum yolu ve akciğer hücrelerine girmek için kullandığı sivri uçlu proteinin çıkıntısına birebir oturacak şekle sahip. Sivri uçlu proteindeki aminoasit zinciri uzantılarından birine yapışan molekül, virüsün tutunmasını engelliyor.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Güneş'ten çağrı

Güneş'ten çağrı