Türkgün Dünya Kosova'da Genel Kurul oturumu siyasi anlaşmazlık yüzünden iptal oldu

Kosova'da Genel Kurul oturumu siyasi anlaşmazlık yüzünden iptal oldu

Kosova'da 9 Şubat'taki genel seçimin ardından meclise girmeye hak kazanan milletvekillerinin yemin ederek görevlerine başlaması beklenen Genel Kurul oturumu, siyasi partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle iptal edildi.

KAYNAK: AA

Kosova Meclisi'ne girmeye hak kazanan milletvekillerinin yemin edeceği oturum öğle saatlerinde başladı. Prosedür gereği geçici bir meclis komisyonu kuruldu ve komisyon, toplantı yeter sayısı ve seçilen milletvekillerinin yetkilerinin doğrulanmasına ilişkin bir rapor hazırladı.

Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova Demokratik Birliği (LDK), Sırp Listesi ve Kosova Geleceği İçin İttifak (AAK) siyasi partilerinden milletvekilleri, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve bakanların yürütmedeki görevlerinden istifa etmeden milletvekili olarak yemin etmemesi gerektiğini savunarak, rapora karşı çıktı. Hazırlanan rapor iki defa oylamaya sunulmasına rağmen kabul edilmedi.

Gelişmelerin ardından geçici meclis başkanı oturumu iptal ederek, sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda cumhurbaşkanıyla istişarede bulunacağını bildirdi.

Başbakanı Kurti, söz konusu siyasi partilerin bu hamleyle Kosova Cumhuriyeti'ne ve demokratik seçimlere karşı saldırı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kurti, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tamamen formalite ve teknik bir oylamayla, Merkez Seçim Kurulu belgelerine dayalı olarak, milletvekili yeminine ve dokuzuncu yasama döneminin oluşturulmasına karşı ayaklandılar. Bu, Kosova Cumhuriyeti'ne ve demokratik seçimlere karşı kurumsal bir saldırıdır. Bu, ülkemizde ve çok daha geniş bir çerçevede eşi benzeri görülmemiş bir durumdur." ifadelerini kullandı.

LDK Genel Başkanı Lumir Abdixhiku ise Başbakan Kurti'nin genel başkanı olduğu Kendin Karar Al Hareketi'nin (Vetevendosje)​​​​​​​ süreci kasıtlı olarak engellediğini belirterek, "Hem milletvekili hem başbakan hem de bakan olunmaz. Oturumda gördük, sözde çoğunluğa sahip olduğunu iddia eden bir partinin sadece 52 destekçisi vardı. İstifa edin, meclis oturumuna gelin, mesele hemen çözülür." dedi.

Söz konusu raporun onaylanması, milletvekillerinin yemin etmesi, Meclis Başkanı ve yardımcılarının seçilmesinin ardından, güvenoyu alarak yeni hükümet kurulabilecek.

9 Şubat'taki seçimin resmi sonuçlarına göre, 120 sandalyeli meclisteki 100 sandalyeden 48'ini Vetevendosje, 24'ünü PDK, 20'sini LDK, 8'ini AAK/NISMA kazanmış, çoğunluk olmayan topluluklara ayrılan 20 meclis sandalyesinin dağılımı da şöyle olmuştu:

"Sırp Listesi 9, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) 2, IRDK 1, NDS 1, SPO 1, VAKAT 1, PLE 1, SDU 1, PAI 1, JGP 1, PREBK 1."

Ülkede yeni hükümetin kurulabilmesi için 120 sandalyeli meclisin 61 oyu gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Kritik görev değişiklikleri Resmi Gazete'de! Hangi isim hangi göreve atandı?

Kritik görev değişiklikleri Resmi Gazete'de! Hangi isim hangi göreve atandı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararlarına göre bazı bakanlıklarda ve kamu kurumlarında önemli atamalar ve görevden almalar gerçekleşti. Aile ve Sosyal Hizmetler, Çevre, Kültür, Sağlık ve Adli Tıp Kurumu gibi pek çok alanda yeni isimler göreve getirildi.

KAYNAK: AA

Bazı bakanlık ve kamu kurumlarına ilişkin atama ve görevden alma kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Amasya İl Müdürü Veysel Topkaya görevden alınırken, yerine Niğde İl Müdürü Hilal Ünal getirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında açık bulunan Kayseri İl Müdürlüğüne Arzu Çıngır, Tunceli İl Müdürlüğüne Hüseyin Okan getirilirken, Bakanlıkta açık bulunan Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığına da Orhan Karaaslan atandı.

3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. maddesi gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Hidayet Uysal görevden alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe, müfettiş Hakan Küçükbalcı getirilirken, Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker ile Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin görevden alındı.

Sağlık Bakanlığında açık bulunan Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığına Cihan Kudu atandı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde açık bulunan Genel Müdür Yardımcılığına ise Fulya Kahraman Aydoğan'ın ataması yapıldı.

Adli Tıp Kurumu

Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Altıncı İhtisas Kurulu Başkanlığına Uzm. Dr. Hasan Ağrıtmış, Adli Tıp Birinci İhtisas Kurulu Tıbbi Patoloji Üyeliğine Doç. Dr. Ferah Karayel ve Adli Tıp Dokuzuncu İhtisas Kurulu Adli Tıp Üyeliğine Uzm. Dr. Ebubekir Çetin atandı.

Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Birinci İhtisas Kurulu Başkanlığına İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Üzün, Adli Tıp Beşinci İhtisas Kurulu Başkanlığına İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, Adli Tıp Yedinci İhtisas Kurulu Nöroloji Üyeliğine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Adli Tip Birinci İhtisas Kurulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Üyeliğine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Karbuz, Adli Tıp Sekizinci İhtisas Kurulu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Üyeliğine ise İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Teker getirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *