Türkgün Dünya Kosova'da Genel Kurul oturumu siyasi anlaşmazlık yüzünden iptal oldu

Kosova'da Genel Kurul oturumu siyasi anlaşmazlık yüzünden iptal oldu

Kosova'da 9 Şubat'taki genel seçimin ardından meclise girmeye hak kazanan milletvekillerinin yemin ederek görevlerine başlaması beklenen Genel Kurul oturumu, siyasi partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle iptal edildi.

KAYNAK: AA

Kosova Meclisi'ne girmeye hak kazanan milletvekillerinin yemin edeceği oturum öğle saatlerinde başladı. Prosedür gereği geçici bir meclis komisyonu kuruldu ve komisyon, toplantı yeter sayısı ve seçilen milletvekillerinin yetkilerinin doğrulanmasına ilişkin bir rapor hazırladı.

Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova Demokratik Birliği (LDK), Sırp Listesi ve Kosova Geleceği İçin İttifak (AAK) siyasi partilerinden milletvekilleri, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve bakanların yürütmedeki görevlerinden istifa etmeden milletvekili olarak yemin etmemesi gerektiğini savunarak, rapora karşı çıktı. Hazırlanan rapor iki defa oylamaya sunulmasına rağmen kabul edilmedi.

Gelişmelerin ardından geçici meclis başkanı oturumu iptal ederek, sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda cumhurbaşkanıyla istişarede bulunacağını bildirdi.

Başbakanı Kurti, söz konusu siyasi partilerin bu hamleyle Kosova Cumhuriyeti'ne ve demokratik seçimlere karşı saldırı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kurti, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tamamen formalite ve teknik bir oylamayla, Merkez Seçim Kurulu belgelerine dayalı olarak, milletvekili yeminine ve dokuzuncu yasama döneminin oluşturulmasına karşı ayaklandılar. Bu, Kosova Cumhuriyeti'ne ve demokratik seçimlere karşı kurumsal bir saldırıdır. Bu, ülkemizde ve çok daha geniş bir çerçevede eşi benzeri görülmemiş bir durumdur." ifadelerini kullandı.

LDK Genel Başkanı Lumir Abdixhiku ise Başbakan Kurti'nin genel başkanı olduğu Kendin Karar Al Hareketi'nin (Vetevendosje)​​​​​​​ süreci kasıtlı olarak engellediğini belirterek, "Hem milletvekili hem başbakan hem de bakan olunmaz. Oturumda gördük, sözde çoğunluğa sahip olduğunu iddia eden bir partinin sadece 52 destekçisi vardı. İstifa edin, meclis oturumuna gelin, mesele hemen çözülür." dedi.

Söz konusu raporun onaylanması, milletvekillerinin yemin etmesi, Meclis Başkanı ve yardımcılarının seçilmesinin ardından, güvenoyu alarak yeni hükümet kurulabilecek.

9 Şubat'taki seçimin resmi sonuçlarına göre, 120 sandalyeli meclisteki 100 sandalyeden 48'ini Vetevendosje, 24'ünü PDK, 20'sini LDK, 8'ini AAK/NISMA kazanmış, çoğunluk olmayan topluluklara ayrılan 20 meclis sandalyesinin dağılımı da şöyle olmuştu:

"Sırp Listesi 9, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) 2, IRDK 1, NDS 1, SPO 1, VAKAT 1, PLE 1, SDU 1, PAI 1, JGP 1, PREBK 1."

Ülkede yeni hükümetin kurulabilmesi için 120 sandalyeli meclisin 61 oyu gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Doğum yardımı ödemeleri başladı

Doğum yardımı ödemeleri başladı

Aile Yılı kapsamında müjdelenen doğum yardımı ödemeleri bugün itibarıyla hesaplara yatırılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş,"163 bin 295 haneye ödemeler toplu olarak aktarılıyor" dedi.

MUHABİR: Burhan Tural

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Samsun’da yaptığı açıklamada ilk doğum yardımı ödemelerinin bugün başladığını belirterek, ödemelerin 163 bin 295 annenin hesabına toplu olarak aktarıldığını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, doğum yardımı ödemelerinin başladığını Samsun ziyaretinde duyurarak, "Bundan sonraki süreçte de her ay başvuruları aldıktan sonra takip eden ay içerisinde ödemeleri annelerin hesabına yatırmaya devam edeceğiz" dedi.

KİMLER YARARLANABİLİYOR? 

Doğum yardımından, 1 Ocak 2025 itibarıyla çocuk sahibi olan aileler yararlanıyor. Birinci çocuk için tek seferlik 5 bin, ikinci çocuk için her ay bin 500 lira destek verilecek. Üç ve sonraki çocuklar için de aylık 5 bin lira ödeme yapılacak.

Doğum yardımı, çocuk 5 yaşını tamamlayana kadar sürecek. Ödemeler, doğrudan annelerin hesaplarına yatırılacak.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Annenin, babanın ya da her ikisinin birden Türk vatandaşı olması ve ailenin Türkiye'de ikamet etmesi gerekiyor. İlk çocuk için doğum tarihinden itibaren 12 ay içinde, diğer çocuklar için ise 5 yaşını doldurmadan önce başvuru yapılabiliyor.

Doğum yardımı için başvurular, e-Devlet veya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinden gerçekleştiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *