Türkgün Dünya M Çiçeği aşısı "MVA-BN" DSÖ'den onay aldı

M Çiçeği aşısı "MVA-BN" DSÖ'den onay aldı

DSÖ, Maymun Çiçeği (mpox) virüsüne karşı geliştirilen "MVA-BN" aşısına onay verdi. Aşı, özellikle yüksek risk gruplarına yönelik kullanılacak.

KAYNAK: AA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun Çiçeği (mpox) virüsüne karşı geliştirilen ve Bavarian Nordic tarafından üretilen "MVA-BN" aşısının ön yeterlilik onayını aldığını duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu adımın, virüse karşı küresel mücadelede önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

mpox

Yetişkinler İçin Aşı Takvimi

DSÖ, aşının 18 yaş üstü bireylerde 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanabileceğini bildirdi. 

MVA-BN'nin şu anda 18 yaşın altındakiler için lisanslı olmadığı vurgulanan açıklamada ayrıca, aşının bebekler, çocuklar, ergenler ve hamileler gibi belirli gruplarda "endikasyon dışı" kullanılabileceği belirtildi.

maymun cicegi virusu

Virüs Nasıl Bulaşıyor?

Mpox virüsü, fareler ve sincaplar gibi hayvanlardan ya da enfekte bireylerden bulaşıyor. Vücut sıvıları ve döküntülerle temas bulaşın en önemli nedenleri arasında. İlk belirtiler 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkabiliyor ve ciltte döküntülerle kendini gösteriyor.

 M çiçeği virüsü (mpox), 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya ECOWAS harekete geçti! Terör tehdidine karşı bölgesel güç kuruluyor

ECOWAS harekete geçti! Terör tehdidine karşı bölgesel güç kuruluyor

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), bölgedeki terör saldırılarına karşı planlanan Bölgesel Terörle Mücadele Gücü’nün kurulması için çalışmaları hızlandırıyor. Mali, Nijer ve Burkina Faso'nun topluluktan ayrılması ise güvenlik işbirliğini zorluyor.

KAYNAK: AA

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), bölge genelinde artan terör saldırılarına karşı uzun süredir planlanan "Bölgesel Terörle Mücadele Gücü"nün kurulması için çalışmaların hız kazandığını bildirdi.

ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Alieu Touray, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ECOWAS'a üye ülkelerin askeri katkı sağlamaya hazır olduğunu belirterek, "Savunma ve maliye bakanlarımızın haziran ortasından önce bir araya gelerek bu gücün finansman kaynaklarını netleştirmesi bekleniyor." dedi.

Touray, bölge genelinde artan terör saldırılarına karşı uzun süredir planlanan "Bölgesel Terörle Mücadele Gücü"nün kurulması için çalışmaların hız kazandığını ifade etti.

ECOWAS'ın dağılmasının güvenlik tehdidiyle mücadeleyi zorlaştırdığına işaret eden Touray, Burkina Faso, Mali ve Nijer topluluktan ayrılsa da bölgesel güvenliğin sağlanması için işbirliği yollarının bulunması gerektiğini kaydetti.

Bölgedeki güvenlik işbirliği, Mali, Nijer ve Burkina Faso'nun ECOWAS'tan ayrılarak "Sahel Devletleri İttifakı (AES)" adını verdikleri yeni bir bölgesel blok kurmasının ardından sekteye uğradı. Bu durum, özellikle sınır ötesi istihbarat ve askeri koordinasyon açısından zorluklar yaratıyor.

Nijer'in mart ayında Çad, Nijerya ve Kamerun ile birlikte yürüttüğü Çad Gölü çevresindeki ortak görev gücünden çekilmesi, sınır devriyeleri ve bilgi paylaşımını da olumsuz etkiledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *