24 Kasım 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Mide bulandırdı! Kanalizasyondan sofraya

Mide bulandırdı! Kanalizasyondan sofraya

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan bir salgın haline gelen ölümcül koronavirüsü kabusu devam ediyor. Çin'den gelen son görüntüler ise mide bulandıracak cinsten!

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mide bulandırdı! Kanalizasyondan sofraya

Çin’de yeni tip koronavirüs zatürresi (NCP) salgını nedeniyle can kaybı 1017, salgından etkilenenlerin sayısı da 42 bin 638’e yükseldi. Çin'in insan sağlığını tehdit eden yemek pişirme teknikleri hakkında yeni görüntüler geldi.. Çinlilerin kanalizasyondan çekerek tekrar tekrar kullandığı hayvansal atık yağlar nedeniyle gıda güvenliği endişeleri tavan yapmış durumdaının görüntüleri mide bulandırıyor. İşte sosyal medyada yayılan görüntüler...

 

Çin genelinde on yıllardır süren, "restoranların ve mezbahaların yakınlarındaki kanalizasyon borularından çekilen hayvansal yağ topaklarını yeniden kullanarak yemek yapma geleneği", halen devam ediyor.

Wuhan'da canlı egzotik hayvanların illegal olarak satıldığı pazardan yayıldığı bilinen koronavirüs nedeniyle, Pazartesi günü 108 kişinin hayatını kaybettiğini açıklandı.

 

Böylece tek bir gün içinde koronavirüsten ölenlerin sayısında yeni bir rekor kırıldı. Ülkede koronavirüsten ölenlerin sayısı ise 1017'ye ulaştı. Yetkililer yeni görülen vakaların sayısında ise bir azalma olduğunu kaydetti.

Çin'in Ulusal Sağlık Komisyonu'na göre ülkede toplamda 42 bin 638 kişide koronavirüs tespit edildi. Virüs, Çin haricinde şu ana kadar 24 ülkede 319 kişide görüldü.

Koronavirüsün kaynağının yarasalar olduğuna inanılsa da, kapatılan hayvan pazarında yasara satılmaması, virüsü yarasadan insana taşıyan başka bir hayvan olabileceği konusunu gündeme getirdi. Bilim insanlarının son yaptığı araştırmaya göre, bu hayvanın pazarda yasadışı olarak satıldığı da bilinen pangolin olabileceği bildirilmişti.

 

Tüm bu araştırmalar, Çin'deki beslenme alışkanlıklarını, hijyenik problemleri, yasadışı hayvan pazarlarını bir kez daha gündeme taşıdı. Çinlilerin kanalizasyondan çekerek tekrar tekrar kullandığı hayvansal atık yağlar ve salgın arasında doğrudan bir bağlantı olmasa da, gıda güvenliği endişeleri tavan yapmış durumda.

Restoranların ve kesimhanelerin yakınındaki kanalizasyonlardan elde edilen ve yasadışı olarak yeniden kullanılan atık yağlar, insan sağlığı için büyük tehlike teşkil ediyor.

 

Kanalizasyondan çekilerek kullanılan atık yağ topaklarının, diyare, karın ağrısı, kalp hastalıkları, diyabet ve hatta kanser gibi çok ciddi sağlık sorunlarına neden olan zehirli atıklar olması, geçtiğimiz yıllarda Çin medyasında geniş yer bulmuştu.

 

Ağır ceza ve yaptırımlara rağmen, ülkedeki yemeklik yağın yüzde 10'unun hala kanserojen geri dönüştürülmüş atıklardan üretildiği tahmin ediliyor. Çin basında çıkan haberlere göre, 2011 yılında yasadışı olarak kanalizasyondan çektiği atıklarla 100 ton yağ üreten 32 kişi tutuklanmıştı.

 

2013 yılında ise yine yasadışı yollardan elde ettiği atık yağları satmaya çalışan bir adam, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Zhejiang eyaletinde ise 2017 yılında 10 kişi, restoran ve kesimhanelerin yakınındaki kanalizasyonlardan atık yağları çekmeye çalışırken suçüstü yakalanmış ve tutuklanarak hapse atılmıştı.

South China Morning Post gazetesi, uzak banliyölerdeki küçük atölyelerde atık yağların yeniden işlenerek restoranlara satıldığını sayfalarına taşımıştı. Pekin, kesimhanelerin, et işlemcilerinin, yemeklik yağ üreticilerinin ve restoranlarının denetimini güçlendirme kararı aldı.

 

Öte yandan irüsün bulaştığı teyit edilen vaka sayısı 7 bin 333’ün durumu ciddi olmak üzere 42 bin 638’e çıkarken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı biri Hong Kong’da olmak üzere 1017’ye ulaştı.

 

Koronavirüse karşı etkili bir aşı geliştirme çalışmaları, Avustralya'daki Queensland Üniversitesi araştırmacıları tarafından icat edilen "moleküler kelepçe" adlı yeni teknoloji kullanılarak, "görülmemiş bir hızda" ilerliyor.

Bu teknoloji sayesinde, virüsün yüzeyinde insanların bağışıklık sisteminde tepki yaratan proteinler kopyalanabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trabzon transferde hata mı yaptı? Olay açıklama

Trabzon transferde hata mı yaptı? Olay açıklama