İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, BM 79. Genel Kurulu'nda bir konuşma gerçekleştirdi. Netanyahu, başta Türk delegasyonu olmak üzere salondaki birçok ülke temsilcisinin protesto amacıyla salonu terk etmesinin ardından yaptığı konuşmada, İsrail'in “hayatta kalma savaşı” verdiğini vurgulayarak, bu sebeple BM Genel Kurulu'na katılmayı düşünmediğini ancak BM'den gelen “yanlış bilgiler ve iftiralar” karşısında gerçeği anlatmak için geldiğini belirtti. “İsrail'in barış için çabaladığını, bu uğurda can attığını ve barış sağlamak istediğini” ifade eden Netanyahu, “İsrail'i yok etmek isteyen acımasız düşmanlarla yüzleşmekteyiz. Bu düşmanlar yalnızca İsrail'i değil, tüm medeniyeti yok etmeyi amaçlıyor” dedi.
Suudi Arabistan ve İran'a Yönelik Açıklamalar
Konuşmasında Suudi Arabistan ile bir barış anlaşması sağlamanın önemine de değinen Netanyahu, böyle bir anlaşmanın Orta Doğu'da tarihi bir dönemin başlangıcını simgeleyebileceğini söyledi. Bu barışın turizm, ticaret, enerji, yapay zeka ve diğer birçok alanda büyük fırsatlar yaratacağını savunan Netanyahu, “Barışın sağlanması için ABD'nin desteği ve liderliği kritik” diyerek, dünya ülkelerini bu fırsatı değerlendirmeye çağırdı.
Netanyahu'dan “Lanetli Ülkeler” Haritası
Netanyahu, Mısır, Suudi Arabistan, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'ü kutsanmış ülkeler olarak gösteren bir haritayı Genel Kurul salonunda sergiledi. Ayrıca, Filistin toprakları olan Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin tamamını “İsrail” olarak gösteren başka bir harita da dikkat çekti. İran'a yönelik sert eleştirilerde bulunan Netanyahu, “lanetli” ülkeler olarak Suriye, Irak ve İran'ı gösteren bir harita da sundu ve bu ülkelerin İran'ın etkisi altında olduğunu savundu. İran'ın Orta Doğu'daki faaliyetlerini “kötü niyetli planlar” olarak nitelendiren Netanyahu, “Tahran'a bir mesajım var: Eğer bize saldırırsanız, biz de size karşılık veririz. İran'da, İsrail'in ulaşamayacağı hiçbir yer yoktur. Bu durum, tüm Orta Doğu için geçerlidir” diye uyardı. İran'ın nükleer silah programını durdurmanın önemine dikkat çeken Netanyahu, dünya ülkelerini bu konuda İsrail ile birlikte hareket etmeye davet etti. İran'ın kontrol altına alınmaması durumunda Orta Doğu'daki birçok ülkeyi tehlikeye atacağını öne sürdü.
Hamas ve Gazze'ye Yönelik Eleştiriler
Hamas'ın Gazze'deki varlığının kabul edilemez olduğunu savunan Netanyahu, “Hamas gitmeli” ifadelerini kullandı. İsrail'in Gazze'de barışçıl bir sivil yönetimi destekleyeceğini ileri süren Netanyahu, Hamas'ın bu süreçte yer almasının “düşünülemez” olduğunu söyledi. İsrail'in Gazze'deki operasyonlarının yalnızca Hamas'ı hedef aldığını savunan Netanyahu, Gazze'nin yeniden inşası çabalarını destekleyeceğini ancak bu sürecin Hamas olmadan yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
“Hizbullah'a Karşı Bir Kara Harekâtı İçin Büyük Bir Hazırlık İçindeyiz”
Netanyahu, “İsrail ordusu Hizbullah'a karşı bir kara harekâtı için büyük bir hazırlık içinde. İsrail ordusu, geçtiğimiz 11 ay içinde Gazze Şeridi'nde yürütülen operasyonların ardından ciddi tecrübe kazandı” dedi. Lübnan'da Hizbullah'a karşı planlanan operasyonların kapsamını detaylandıran Netanyahu, Hizbullah'ın uzun yıllardır geliştirdiği yeteneklerin İsrail tarafından sistematik olarak ortadan kaldırıldığını ve Lübnan'da Hizbullah'a karşı yapılacak operasyonların devam edeceğini vurguladı. İsrail'in güvenliğini tehdit eden her türlü varlığın yok edileceğini ve İsrail sınırındaki toplulukların güvenliğini sağlamak için adımlar atılacağını belirtti.
Netanyahu'dan Uluslararası Çağrı
Konuşmasının sonunda dünyaya bir çağrıda bulunan Netanyahu, “İsrail'in yanında mı duracaksınız, yoksa İran ve karanlığın yanında mı yer alacaksınız?” ifadelerini kullandı. İsrail'in sadece kendini değil, aynı zamanda tüm medeni dünyayı savunduğunu iddia eden Netanyahu, dünya ülkelerinin bu ortak düşmana karşı İsrail ile birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Netanyahu'ya “Diktatör” Tepkisi
Netanyahu konuşmasını yaparken salondaki birçok ülkenin temsilcisi protesto amacıyla salonu terk etti. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i dinlemeye gelen BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız ve Türk heyeti de Netanyahu kürsüye çıkmadan önce salonu terketti. Temsilciler protesto alkışları eşliğinde salondan ayrılırken, bir temsilcinin Netanyahu'ya “diktatör” diye bağırması dikkat çekti.