Türkgün Dünya Papa Franciscus 37 gün süren tedavi sonrası taburcu oldu

Papa Franciscus 37 gün süren tedavi sonrası taburcu oldu

Papa Franciscus, 37 gün süren hastanede tedavi sonrası taburcu oldu. Bronşit ve çift taraflı zatürre geçiren 88 yaşındaki Papa, hastane penceresinden halkı selamladı. Roma Belediye Başkanı, Papa'nın sağlık durumundan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, bir aydan fazladır tedavi gördüğü hastanede kendisini bekleyenleri pencereden selamladı ve daha sonra taburcu edildi.

Geçirdiği şiddetli bronşit nedeniyle 37 gün boyunca Roma'daki Gemelli Hastanesinde çift taraflı zatürre teşhisiyle tedavi gören 88 yaşındaki Papa, bugün ilk kez halkın karşısına çıktı.

Papa Franciscus, geleneksel pazar duası sırasında Gemelli Hastanesi önünde bulunanları balkondan selamladı. Tekerlekli sandalye ile balkona getirilen Papa, yaklaşık 2 dakika balkonda kaldı. Yorgun olduğu gözlenen Papa, selamlama sırasında "Sarı çiçekli bir hanımefendi görüyorum, ne güzel." dedi.

Papa'nın selamlamasını, hastanede toplanan binlerce kişi takip ederken, bazı inananların ağladığı, bazılarının ise çok mutlu olduğunu ifade ettiği görüldü.

Papa Franciscus, halkı selamlamasının ardından araçla hastaneden ayrıldı.

Dünyanın pek çok yerinden basın mensubu da Papa'nın selamlamasını ve hastaneden ayrılışını yerinden takip etti.

Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, gazetecilere yaptığı açıklamada, Papa Franciscus'un hastanede tedavi sürecini tamamlayıp taburcu edilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bu arada, Papa Franciscus hastaneden taburcu edildikten sonra genellikle yurt dışı gezilerinden önce ve dönüşünde dua etmeye gittiği Roma'daki Azize Büyük Meryem Bazilikası'na uğradı ve buradan Vatikan'daki konutuna geçti.

Papa, 14 Şubat'tan bu yana hastanede tedavi görüyordu

Papa Franciscus, 9 ve 12 Şubat'taki halka açık iki etkinlikte bronşit geçirdiğini ve nefes almakta güçlük çektiğini belirterek konuşma yapamamış ve yardımcılarından konuşma metinlerini okumalarını istemişti.

14 Şubat'ta hastaneye kaldırılan Papa'nın solunum yollarında polimikrobiyal enfeksiyon olduğu bildirilmişti.

Vatikan, 18 Şubat'ta Papa'da çift taraflı zatürre geliştiğini ve klinik durumunun karmaşık tablo çizdiğini açıklamıştı.

22 Şubat'ta ise astım krizi geçiren Papa'nın durumunun kritik olduğu ifade edilmişti.

Vatikan, 28 Şubat'ta da bronkospazm krizi geçiren Papa'ya bronkoaspirasyon yapıldığını, mekanik ventilasyon başlatıldığını ve tedaviye olumlu yanıt alındığını kaydetmişti.

Katoliklerin ruhani lideri, 3 Mart'ta iki kez akut solunum yetmezliği geçirmiş ve invaziv olmayan mekanik ventilasyona yeniden başlanmıştı.

4 Mart'tan bu yana stabil olan Papa, hafif iyileşme belirtileri göstermeye başlamıştı. Papa'nın 12 Mart'ta çekilen son göğüs röntgeninin önceki günlerde kaydedilen iyileşmeleri radyolojik olarak doğruladığı bildirilmişti.

Prof. Sergio Alfieri, 22 Mart'ta yaptığı açıklamada, Papa'nın bundan sonra 2 ay boyunca dinlenmesi gerektiğini belirterek, "Papa, yarın hastaneden taburcu edilecek. İki haftadır stabil durumda." demişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya İran'da enerji krizi büyüyor

İran'da enerji krizi büyüyor

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, aşırı enerji tüketimi ve yetersiz tarife nedeniyle halktan destek istemiştir. Yenilenebilir enerjiye yönelme planlarını açıklayan Pezeşkiyan, fosil yakıt kullanımını azaltarak güneş enerjisine geçilmesi gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: AA

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkede aşırı enerji tüketimi olduğunu ve halktan bu konuda destek istediklerini belirterek "Fiyat trendi böyle olmayacak. Biz bedava elektrik verdiğimizde bunun değeri bilinmiyor." dedi.

Tahran'da düzenlenen Uluslararası Yenilenebilir Enerji Konferansı'nda konuşan Pezeşkiyan, ülkede kesintilere de yol açan enerji sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu kapsamda yenilenebilir enerji kullanımına yöneleceklerini aktaran Pezeşkiyan, "Fosil yakıt kullanımını azaltıp temiz enerji kullanmaya çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

Pezeşkiyan, ülkedeki enerji sorunlarının aşırı tüketimle de ilgili olduğuna dikkati çekerek "Verilere göre, birçok Avrupa ülkesinden 6 kat daha fazla elektrik tüketiyoruz. İnsanlar daha fazla destekleyici olursa bu durumu düzeltebiliriz." dedi.

Ülkedeki elektrik tarifelerinin de yetersiz olduğuna işaret eden Pezeşkiyan, "Fiyat trendi böyle olmayacak. Biz bedava elektrik verdiğimizde bunun değeri bilinmiyor. Eğer gelişmiş bir ülke olmak istiyorsak güneş enerjisine yönelmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Bazı devlet kurumlarında sular kesildi

Öte yandan Tahran’da aşırı su tüketimi yaptıkları tespit edilen devlete ait bazı idari ofislerin suyunun kesildiği bildirildi.

Dünyanın en büyük doğal gaz ve petrol rezervlerine sahip ülkelerinden biri olan İran, son aylarda ekonomik yaptırımların ağır baskısı, yetersiz altyapı yatırımları ve hızla artan enerji talebi nedeniyle ciddi enerji krizlerinden birini yaşıyor.

Enerji tasarrufu uygulamaları, ülkede son aylarda giderek daha fazla yaygınlaşmış durumda.

Özellikle sıcak havalarda klimaların devreye girmesine bağlı olarak enerji talebinin zirveye ulaşmasıyla birlikte kaynakların tasarruflu kullanılması için yetkililer sık sık halka çağrı yapıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *