Türkgün Dünya Romanya’da seçim krizi! Georgescu’nun adaylığı reddedildi, sokaklar karıştı

Romanya’da seçim krizi! Georgescu’nun adaylığı reddedildi, sokaklar karıştı

Romanya Merkez Seçim Komisyonu (BEC), iptal edilen Kasım 2024 seçimlerinde birinci olan Batı ve NATO karşıtı bağımsız aday Calin Georgescu’nun 4 Mayıs’ta yeniden yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını reddetti. Karara tepki gösteren Georgescu, demokrasiye darbe vurulduğunu savunurken, destekçileri sokaklara döküldü.

KAYNAK: AA

Romanya Merkez Seçim Komisyonu (BEC), Kasım 2024'te gerçekleştirilen ve iptal edilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu birinci sırada tamamlayan Batı ve NATO karşıtı bağımsız aday Calin Georgescu'nun yeniden adaylığını onaylamadı.

BEC'den yapılan yazılı açıklamada, 4 Mayıs'ta Romanya'da yeniden yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için 4 bağımsız adayın başvurularının incelendiği belirtildi.

İptal edilen seçimin ilk turunda en yüksek oyu alan ve Batı ve NATO karşıtı tutumuyla bilinen Georgescu'nun yeniden adaylık başvurusunun reddedildiği bildirilen açıklamada, 2 bağımsız aday için de aynı kararın alındığı kaydedildi.

Açıklamada, bağımsız adaylardan birinin başvurusunun kabul edildiği aktarılırken, detaylı açıklamanın daha sonra yayımlanacağı ifade edildi.

Georgescu ret kararını eleştirdi

Georgescu, adaylığının reddedilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Avrupa'nın "diktatörlük" altında olduğunu iddia ederek, "Romanya'da demokrasi düşerse tüm demokrasi dünyası da düşer." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, ret açıklamasının ardından çok sayıda Georgescu destekçisi BEC binası önünde toplandı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, toplanan kalabalık ve binayı koruyan polis arasında arbede yaşandı. Kalabalığın güvenlik koridorunu aşmaya çalıştığı görüldü.

Yeni cumhurbaşkanlığı seçimi 4 Mayıs'ta

Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin 24 Kasım 2024'te yapılan ilk turunda Batı ve NATO karşıtı bağımsız aday Georgescu, oyların yüzde 22,95'ini alarak birinci olmuş, merkez sağdaki Romanya Birliğini Kurtarın Partisinden Elena Lasconi yüzde 19,17 oy alarak ikinci tura yükselmişti.

İtirazlar sonucu Romanya Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu iptal etmişti.

Georgescu, iptal kararına itiraz etmiş, önce Bükreş Temyiz Mahkemesi, ardından Romanya Yüksek Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin iptal edilmesi kararının geçerli olduğuna hükmetmişti.

Seçmenler, yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere ilk tur için 4 Mayıs'ta, ikinci tur için 18 Mayıs'ta sandık başına gidecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Futbol MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Mustafa Kaplan: "Ankaragücü büyük bir camia, düştüğü yerden kalkabilir"

MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Mustafa Kaplan: "Ankaragücü büyük bir camia, düştüğü yerden kalkabilir"

1. Lig’in son haftasında Amed’i mağlup etmesine rağmen küme düşmekten kurtulamayan MKE Ankaragücü’nde teknik direktör Mustafa Kaplan, “Ankaragücü büyük bir camia, düştüğü yerden kalkabilir. Keşke 3-5 hafta önce gelseydik” ifadelerini kullandı.

MUHABİR: Ali Öncü

1. Lig’in 38. haftasında sahasında Amed’i 2-0 mağlup eden MKE Ankaragücü, aldığı galibiyete rağmen küme düştü. 

"Kazanmamız gereken maçı kazandık ama üzgünüz"

Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan teknik direktör Mustafa Kaplan, karşılaşmadan galibiyetle ayrıldıkları için mutlu olduklarını ancak genel tablo itibarıyla büyük bir üzüntü yaşadıklarını belirtti.

“Bu takımın üst üste küme düşmesi beni çok üzdü. Çok şey var konuşacak ama fazla konuşmak istemiyorum. 3 maç boyunca onurla mücadelemizi sahaya yansıttık. Taraftarımızın da bize çok büyük desteği oldu. Bugün taraftarların üzülmesi bizi derinden üzdü ama Ankaragücü büyük bir camia, düştüğü yerden kalkabilir.”

"Keşke 3-5 hafta önce gelseydik"

Takımın başına daha erken gelmeleri halinde farklı bir senaryo yaşanabileceğini ifade eden Kaplan, şu değerlendirmede bulundu:

“Keşke 3-5 hafta önce gelseydik, içtenlikle söylüyorum. Çünkü bizden önce yaklaşık 16 maç oynanmış ve sadece 3 galibiyet alınmış. Biz 3 maçta 3 galibiyet aldık. Bu galibiyetleri alnımızın hakkıyla aldık. Onurlu bir mücadeleyle dik bir duruş gösterdik. Genç oyuncuları da sürece katarak bu maçları kazandık.”

"Hatır gönül meselesiyle küme düştük"

Kaplan, sadece sportif performans değil, kulüp yönetimiyle ilgili sorunların da yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Hatır gönül meselesiyle küme düştük. Kötü bir oluşumdan dolayı küme düştük bu sezon. Bizden önce gelen herkes paraya gelmiş.”

Teknik direktör Mustafa Kaplan, kulüp tarihinin bu zorlu sürecinde Ankaragücü’nün yeniden ayağa kalkacağına inandığını dile getirirken, “Ben de bir Ankaragücü taraftarıyım. Çok üzgünüm. Ama bu kulüp yeniden yükselecek güce sahiptir” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *