Putin, Moskova'nın binlerce mil menzile sahip, nükleer güçle çalışan ve nükleer kapasiteli bir seyir füzesi olan Burevestnik'i ilk kez başarıyla test ettiğini söyledi.
Ayrıca analist ve gazetecilerden oluşan yıllık bir toplantıda Rusya'nın yeni nesil nükleer silahlarının bir diğer kilit unsuru olan Sarmat kıtalararası balistik füze sistemi üzerindeki çalışmalarını neredeyse tamamladığını söyledi.
Ukrayna'yı işgal ettiği 24 Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın nükleer gücünü dünyaya defalarca hatırlatan Putin, aklı başında hiç kimsenin Rusya'ya karşı nükleer silah kullanmayacağını söyledi.
Eğer böyle bir saldırı tespit edilirse, "o kadar çok sayıda füzemiz - yüzlerce, yüzlerce - havada belirir ki tek bir düşmanın bile hayatta kalma şansı olmaz" dedi.
SOVYETLER BİRLİĞİ DAĞILDIĞINDAN BERİ İLK DENEME
Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önceki yıl olan 1990'dan bu yana nükleer patlama içeren bir test gerçekleştirmedi, ancak Putin bu tür testlere yeniden başlama olasılığını göz ardı etmeyi reddetti.
ABD'nin nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmayı onaylamadığını, Rusya'nın ise hem imzaladığını hem de onayladığını belirtti. Rusya'nın parlamentosu Duma'nın onayını geri çekmesinin teorik olarak mümkün olduğunu söyledi.
Askeri analistler Rusya, ABD ya da her ikisinin de nükleer denemelere yeniden başlamasının, iki ülke arasındaki gerilimin son 60 yılda hiç olmadığı kadar yüksek olduğu bir dönemde son derece istikrarsızlaştırıcı olacağını söylüyor.
Rusya, ülkenin olası bir nükleer savaşa hazır olup olmadığını test etmek amacıyla geniş kapsamlı bir tatbikat düzenledi. Tatbikat kapsamında çocuklara gaz maskesi takmaları öğretildi ve tehlikeli madde giysileri içindeki acil müdahale ekipleri tahliye prosedürlerini uyguladı.,
Rusya'da düzenlenen tüyler ürpertici nükleer savaş tatbikatında çocuklar gaz maskesi taktı: 'Lütfen sakin olun!
Şubat ayında Putin, Rusya'nın her iki tarafın da konuşlandırabileceği nükleer silah sayısını sınırlayan New START anlaşmasına katılımını askıya aldı.
Ancak Putin, Rusya'nın kendisine yönelik bir nükleer saldırıya karşılık olarak ya da devletin varlığına yönelik bir tehdit durumunda nükleer silahları ateşleyebileceğini söyleyen nükleer silahların fiili kullanımına ilişkin doktrinini yeniden yazmasına gerek olmadığını söyledi.
Putin, nükleer kullanım eşiğinin düşürülmesini savunan Rus analist Sergei Karaganov'un sorusunu yanıtlarken şunları söyledi: "Bunun için bir gereklilik görmüyorum."
Putin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Rus devletini ve Rus devletinin varlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değil. Hayır. Bence aklı başında ve hafızası yerinde olan hiç kimse Rusya'ya karşı nükleer silah kullanmayı düşünmez."
Kaynak: Akşam