23 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Sibirya'da acil durum ilan edildi! Tarihin en sıcak ayları

Sibirya'da acil durum ilan edildi! Tarihin en sıcak ayları

Rusya’nın Sibirya bölgesinde tarihinin en sıcak ayı yaşanıyor. Sıcaklar nedeniyle orman yangınları devam ederken 7 bölgede acil durum ilan edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sibirya'da acil durum ilan edildi! Tarihin en sıcak ayları

Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Verkhoyansk kasabasında ve Yakutistan'ın başkenti Yakutsk'ta haziranda temometreler 38 dereceyi göstermiş ve yaşanan sıcaklıklar tarihe geçmişti. CNN'in haberine göre AB’ye bağlı Copernicus’un Atmosfer İzleme Servisi(CAMS) tarafından bölgede 38 dereceden daha yüksek yeni bir sıcaklık ölçüldü.

Rusya'nın Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına Sibirya adı veriliyor ve Kazakistan ile Orta Asya'yı meydana getiren birçok devleti de bünyesinde barındırıyor.

Yaklaşık 33 milyon insanın yaşadığı Sibirya, dünyada yerleşim görülen en soğuk bölge olarak biliniyor. Ancak, son zamanlarda bölgede yaşanan rekor sıcaklıklar Kuzey Kutbu’nun dünyanın geri kalanından daha hızlı ısındığını gösteriyor.

DÜNYANIN GERİ KALANINDAN DAHA HIZLI ISINIYOR

CAMS’ın verilerine göre, bölgedeki sıcaklıklar bu aylarda ortalama sıcaklıklarına göre bu yıl 5 santigrat derece artış gösterdi. Bundan önceki en sıcak haziran aylarının yaşandığı 2018 ve 2019’daki seviyelerin de en az bir derece üzerine çıkıldı.

Copernicus’un iklim değişikliği direktörü Carlo Buontempo, “Kuzey Kutup Dairesi’nin dünyanın geri kalanından daha hızlı ısınması endişe verici” dedi.

7 BÖLGEDE ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Diğer taraftan Sibirya’da haziran ayında peşi sıra yaşanan mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklar bölgedeki orman yangınlarının artmasına neden oldu. Rus ormancılık kurumu, 6 Temmuz'dan itibaren 140 bin hektardan geniş bir alanaa kaplayan bölgede 246 orman yangını yaşandığını, yedi bölgede acil durum ilan edildiğini açıkladı.

CAMS’tan kıdemli bilim insanı Mark Parrington, "Daha yüksek sıcaklıklar ve daha kuru yüzey koşulları, ormanların yanması ve bu kadar geniş bir alanda uzun süre devam etmesi için ideal koşullar sağlıyor. Son birkaç yıldır yapılan yangın izleme modellerinde  bölgedeki yangın ve toprak nemi anormalliklerinde keskin bir artış gördük” ifadelerini kullandı.

KARBON EMİSYONLARI YÜKSELDİ

Bununla birlikte, orman yangınlarındaki artış Sibirya’da karbon emisyonlarının artmasını da beraberinde getirdi. Copernicus tarafından yapılan açıklama, geçen yılın haziran ayında 53 megaton seviyesinde olan karbon emisyonlarının geçen ay 59 megatona yükseldiği belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kırşehir'de düğünler 6 saat ile sınırlandırıldı

Kırşehir'de düğünler 6 saat ile sınırlandırıldı