22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya İki ülke arasında toprak değişimi hazırlığı

İki ülke arasında toprak değişimi hazırlığı

Tacikistan ile sınır sorununu çözmek için arazi değişimine hazırlanan Kırgızistan hükümetinin bölgedeki halkı bilgilendirdiği bildirildi. Kırgızistan'ın Batken Bölgesi'ndeki sınır köylerinin sakinleriyle özel görüşme yapıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İki ülke arasında toprak değişimi hazırlığı

Kırgızistan Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcısı Ceniş Razakov ve topografik çalışma grubunun üyeleri Kırgızistan'ın Batken Bölgesi'ndeki sınır köylerinin sakinleriyle görüştü.

Çek-Dobo, Terekzar ve Teskey köylerinde gerçekleşen görüşmelerde, süren sınır belirleme çalışmaları ile bölge halkının bilgilendirildiği ifade edildi.

Köylülere, iki ülke arasındaki "tartışmalı sınır bölgesi" olarak bilinen bölgelerdeki sınır sorunlarının ancak eş değer ve eşit arazi değiş tokuşuyla çözülebileceği aktarıldı.

Bölge halkının görüş ve önerilerinin alındığı görüşmelerde, iki ülke arasındaki arazi değiş tokuşu konusunda tüm tarafların görüşü alındıktan sonra ortak adımlar atılacağı ve yalnızca ulusal çıkarlar dikkate alınarak sınırların kararlaştırılacağı vurgulandı.

İki ülke arasında arazi değişimini belirlemek için iki hafta önce ortak çalışmalara başlayan Kırgızistan ve Tacikistan topografik çalışma gruplarının 1 Mart 2020'ye kadar anlaşılan seçeneklere ilişkin çalışmaları tamamlaması gerekiyor.


Sınır sorunu
Sovyet Birliği döneminde Orta Asya'da çizilen sınırlar, günümüzde bölgede yaşanan karmaşık sınır problemlerinin temelini oluşturuyor.

Orta Asya'da etnik ve siyasi sınırların doğal yollarla oluşturulmaması, özellikle Kırgızistan ve Tacikistan sınırlarının kesiştiği Fergana Vadisi'nde bölgenin ulaşımını ve güvenliğini olumsuz etkiliyor.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belliyken, geriye kalan sınır bölgeler "tartışmalı sınır" olarak kabul ediliyor.

Sınır hattının her iki tarafında yaşayan iki toplum arasında sıklıkla arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, ortak yol kullanımı ve sınırdan izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginlik çıkıyor.

Tartışmalı sınır bölgelerdeki sosyal, ekonomik ve güvenlik sorunların çözümlenmemesinin Kırgızistan vatandaşların evlerini ve arazilerini satarak bölgelerden ayrılmalarına neden olduğu ifade ediliyor.

İki ülke cumhurbaşkanları, geçen yıl 26 Temmuz'da sınır bölgede bir araya gelerek tartışmalı sınır hatların belirlenerek netleştirilmesi için çözüm arayışı konusunda kararlığını yinelemişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rusya'nın Türkiye teklifini açıkladı!

Rusya'nın Türkiye teklifini açıkladı!