Sırbistan'da, Novi Sad kentindeki tren istasyonunda 1 Kasım 2024 tarihinde meydana gelen ve 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan çökme faciasının ardından başlayan protestolar üç aydır devam ediyor. "Dur Sırbistan" sloganıyla büyüyen hareket, başta öğrenciler olmak üzere farklı kesimlerden de destek görüyor.

AB’den Diyalog Çağrısı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Marta Kos, olayların yakından takip edildiğini belirterek, sürecin çatışmaya dönüşmemesi için diyalog ortamının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Sırbistan'daki siyasetçiler, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinden olaylara dair mektuplar aldığını belirten Kos, barışçıl gösterilere saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.
"Sırbistan’ın AB üyelik süreci, tartışmaya açık birçok konuda çözüm sunmaktadır. Şu an esas olan, bütün tarafların dahil olduğu kapsamlı bir diyalog ortamının oluşturulmasıdır."
Kos ayrıca, protestoculara yönelik saldırı iddialarının tarafsız ve hızlı bir şekilde soruşturulması gerektiğini vurgularken, AB'nin Sırbistan'la olan üyelik görüşmelerini sürdüreceğini belirtti.

Öğrencilerden Talepler
Gösterilere katılan üniversite, lise ve yüksekokul öğrencileri, tren istasyonundaki kazaya dair sorumluların yargılanmasını ve olayla ilgili tüm belgelerin kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyor. Ayrıca, gösterilerde gözaltına alınan akademisyen ve öğrencilerin serbest bırakılması da isteniyor.
Protestolar, özellikle başkent Belgrad’da güçlenerek devam ederken, emekliler ve toplu taşıma çalışanları da harekete destek veriyor. Göstericiler, her gün hayatını kaybeden 15 kişi için 15 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirerek anma etkinlikleri düzenliyor.

Hükümet Krizle Karşı Karşıya
Sırbistan Başbakanı Milos Vucevic, protestoların etkisiyle geçen hafta istifasını sunarken, yeni hükümetin kurulup kurulmayacağı ya da erken seçime gidilip gidilmeyeceği belirsizliğini koruyor. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise öğrencilerin taleplerinin yerine getirildiğini savunarak, Belgrad Üniversitesi yetkilileriyle görüşme talebinde bulundu, ancak bu talep geri çevrildi.
Sırbistan'da tansiyon düşmezken, protestocuların taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak gibi görünüyor.