21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Süleymani suikastının arkasında o isim var

Süleymani suikastının arkasında o isim var

ABD medyasının Beyaz Saray ve bakanların çevresindeki kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin arkasında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo var. Kaynaklar, Trump'la yakın ilişkisi ve stratejilerin belirlenmesindeki rolü nedeniyle Pompeo'nun 'Trump'a fısıldayan' olarak anıldığını söylüyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Süleymani suikastının arkasında o isim var

CNN, Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı habere göre, 3 Ocak'ta Kasım Süleymani'nin ölüdürüldüğü saldırının arkasında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun olduğunu ileri sürdü. CNN'e göre bu durum Pompeo'nun Trump yönetiminde ne kadar etkili olduğunu da ortaya koydu.

Çeşitli kaynaklara göre, bölgede etkili olan İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü'nün lideri General Kasım Süleymani'nin "savaş alanının dışına" itmek Pompeo'nun on yıldır hedeflediği bir şeydi.

Bir kaynak, "Süleymani operasyonun arkasında Pompeo vardı. Kesinlikle oydu" diyor.

"Bölgede şiddetlenen terörizmin beyniydi"
Pompeo'ya yakın bir dizi kaynağa göre Pompeo, her zaman İran'ın Orta Doğu'daki sıkıntıların temel nedeni olduğuna ve özellikle Süleymani'nin bölgede şiddetlenen terörizmin beyni olduğuna inanıyordu.

Öyle ki 5 Ocak'ta CNN'e konuşan Pompeo, "Savaş alanından kötü bir adamı çıkardık. Doğru kararı verdik" ifadederini kullanmıştı.

Pompeo, aynı gün ABC'ye yaptığı açıklamada, Süleymani'yi öldürmenin çok önemli olduğunu vurgulamış, "Çünkü o Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı aktif plan yapan, Amerikalıların hayatları için tehlike arz eden bir adamdı" dedi.

"Trump'a fısıldayan"
Pompeo'nun ABD başkanı ile geliştirdiği ilişkiler nedeniyle 'Trump'a fısıldayan' lakabıyla anıldığını söyleyen kaynaklar, Pompeo'nun herhangi bir askeri çatışmaya karşı çıkan Trump'ı agresif bir İran stratejisine yönlendirdiğini belirtiyor.

Pompeo'ya daha yakın kaynaklara göre İran'la hesaplaşma tartışmasının öncüsü, Pompeo. Ancak bunun Başkanın politikası olduğunu ama Pompeo'nun bu politikayı yürütmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Ayrıca Mike Pompeo'nun Bakanlar Kurulu'nda liderlik yaptığı da ileri sürüyor.

Washington Post'a konuşan kaynak da aynı kişiyi işare etti
Adının saklı kalması koşuluyla Washington Post gazetesine konuşan Amerikan kaynaklar da, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Bağdat’taki ABD Büyükelçiliğinin saldırıya uğramasından sonra Başkan Donald Trump’ı her gün birden çok kez aradığını ifade etti.

Pompeo aylar önce Trump ile İranlı General Kasım Süleymani’nin suikastını görüştü. Ancak o zaman ne Trump ne de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) böyle bir adım için hazırdı.

Gerilim devam ediyor
Süleymani'yi öldüren İHA saldırısının arkasında kimin olduğuna bakılmaksızın, iki ülke gerçekten de ciddi bir krizden geçiyor. Doğrudan askeri çatışma yok ama Tahran'ın misilleme sözlerini yenilerken Trump İran için daha katı yaptırımların yolda olduğu mesajını verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MSB duyurdu! İdlib'de ateşkes ilan edilecek

MSB duyurdu! İdlib'de ateşkes ilan edilecek