25 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Suudi Arabistan'dan yeşil ışık! Türkiye'den satın alacaklar

Suudi Arabistan'dan yeşil ışık! Türkiye'den satın alacaklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinin hemen ardından ilk somut adımlar gelmeye başladı. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki görüşmeler netice verdi. Buna göre; Suudi Arabistan, Türkiye'den süt ürünleri, kırmızı et ve bal satın alacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Suudi Arabistan'dan yeşil ışık! Türkiye'den satın alacaklar

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ilişkilerdeki olumlu seyir, ekonomik alanda da meyvelerini vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinin hemen ardından ilk somut adım hayvansal mamuller sektöründe geldi. Suudi Arabistan, Türkiye'den süt ürünleri, kırmızı et ve bal ithalatının yolunu açtı.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE YEŞİL IŞIK

14-25 Kasım 2022 tarihleri arasında Suudi Arabistan Gıda ve İlaç İdaresini (SFDA) temsilen Türkiye'yi ziyaret eden heyet, süt ürünleri sektöründe 5, koyun etinde 4, işlenmiş koyun eti sektöründe 3, sığır eti sektöründe 6 ve bal sektöründe 2 toplamda 18 firmaya Suudi Arabistan'a ihracat vizesi verdi.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında siyasi ilişkilerin yolunda gittiği 2020 yılı öncesinde Suudi Arabistan'a 100 milyon dolara varan su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yaptıklarını aktaran Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, iki ülke arasındaki siyasi yakınlaşmanın sonrasında Suudi Arabistan'a önce 100 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı, sonrasında geçmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

"PROTEİN İHTİYACINI TÜRK İHRACATÇILARI KARŞILAYACAK"

Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2022 yılında ihracatta 4 milyar doları aştığı bilgisini veren Kızıltan, "Türkiye hayvansal mamuller üretiminde güçlü bir ülke, Suudi Arabistan ise alım gücü yüksek gıda ithalatçısı bir ülke. Suudi Arabistan'ın protein ihtiyacını Türk ihracatçıları karşılayacak" diye konuştu. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi yakınlaşma 2023 yılının ilk yarısında ihracat rakamlarına da yansıdı. Türkiye, 2022 yılının ilk yarısında Suudi Arabistan'a 131 milyon dolarlık ihracat yapmışken, 2023 yılının ocak-haziran döneminde yüzde 747,5'lik artışla 1 milyar 113 milyon dolara ulaştı.

Kaynak: İHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
KPSS lisans oturumlarında ilk hafta sonu geride kaldı

KPSS lisans oturumlarında ilk hafta sonu geride kaldı