22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya The Economist sınırı aştı! Ermenistan milislere askerlik yolunu açtı

The Economist sınırı aştı! Ermenistan milislere askerlik yolunu açtı

AFP haber ajansı dünyanın en uzun ve görünüşe bakılırsa en uzlaşmaz 'dondurulmuş çatışma'larından birinin sona erdiğini kaydetti, Rusya'nın Karabağ'daki işgal rejimine ihanet ettiğini belirten The Economist dergisi ise utanç verici şekilde Azerbaycan'ı hedef aldı. Ermenistan, silah bırakan unsurların kaderini çizen bir açıklama yaptı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
The Economist sınırı aştı! Ermenistan milislere askerlik yolunu açtı

Güney Kafkasya'nın en can alıcı noktalarından Karabağ'da 30 yılı aşkın süre boyunca varlığını sürdüren işgal rejimi, ayrılıkçı Ermenilerin Perşembe günü attığı imza ile tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren kendi kendini fesh edeceğini duyuran işgal rejiminin kararı, tahmin edilebileceği gibi uluslararası medya tarafından ilk sayfalardan verildi.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), kağıt üstündeki yönetimlerini lağveden ayrılıkçı Ermenilerin 'dramatik duyuru'yla Azerbaycan'ın tam bir parçası haline gelmeyi kabul ettiklerini bildiriyor.

Dünyanın en uzun ve görünüşe bakılırsa en uzlaşmaz 'dondurulmuş çatışma'larından birinde perdenin kapandığını aktaran AFP, ABD'deki yönetimler ve Avrupalı liderlerin sonu gelmeyen müzakerelerle sorunu çözüme kavuşturulamadığını yazdı.

Karabağ'daki işgalin sona ermesinin Erivan'da öfkeyi körüklediğini kaydeden AFP, Azerbaycan ordusunun ise halihazırda ayrılıkçıların kalesi Hankendi yakınlarına kadar ulaştığını belirtti.

KREMLİN'İN İKİ CÜMLESİ YETTİ

Perşembe akşamı itibarıyla Karabağ'dan Ermenistan'a göç edenlerin sayısı 87 bini aştı. Bu, işgal rejimi altında yaşayan yaklaşık 120 bin kişiden dörtte üçünün Karabağ'ı terk ettiği anlamına geliyor.

Karabağ'daki işgal rejiminin kurduğu 'ayrılıkçı rüya'nın bilfiil ortadan kaybolduğu yorumunu yapan ajans, istifa baskısı altındaki Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 'etnik temizlik' suçlamalarına Bakü yönetiminin anında verdiği yanıtı aktardı.

AFP, Rusya'dan Perşembe günü yapılan açıklamadaki iki cümlesine dikkat çekiyor. Ajansa göre, Kremlin "Toplu göçten kimin sorumlu olduğunu söylemek zor. Benzer olayların doğrudan bir sebebi yok" diyerek Azerbaycan'ı her türlü suçlamadan temize çıkardı.

'HALA AŞAĞILAMAK İÇİN 'TÜRK' DİYORLAR'

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Karabağ'ın uluslararası toplum ve kuruluşlar tarafından Azerbaycan toprağı olarak tanındığını hatırlatan AFP, işgal rejiminin ise hiçbir ülke, hatta Ermenistan tarafından bile tanınmadığını vurguladı.

Karabağ'daki sorunun kökenlerinin çok eskilere dayandığını belirten AFP, Birinci Dünya Savaşı ve hemen ardından Sovyetler Birliği'nin bölgedeki tasarrufunun taraflar arasındaki kanlı çekişmeyi başlattığını kaydetti. Halen ayrılıkçı Ermenilerin birçoğunun Azerbaycanlılardan 'Türk' diye bahsettiğini ve bunu 'aşağılama' amacıyla dile getirdiğini yazan AFP, Türk insansız hava araçları ve diğer silahların üç yıl önceki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın zayıf ordusunu etkili bir güce dönüştürdüğünü ve zaferin elde edildiğini aktardı.

ERİVAN DUYURDU

Ermenistan Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada Karabağ'da artık var olmayan rejimin silahlı unsurlarının Ermenistan ordusuna katılabileceğini duyurdu. Bakanlık açıklamasına göre, kendi kendini fesheden rejimin milisleri isterlerse Ermenistan ordusunda görev alabilecek. Erivan yönetimi ayrıca, Azerbaycan sınırındaki durumun oldukça sakin olduğunu da ekledi.

ECONOMIST SINIRI AŞTI

The Economist dergisi, 'Dağlık Karabağ'da insani bir felaket devam ediyor' başlığıyla sunduğu haberin spotunda 'Ve Rusya eski müttefikinin istikrarını bozuyor olabilir' ifadesine yer verdi.

19 Eylül'de Azerbaycan'ın başlattığı askeri operasyonun yalnızca bir gün sürdüğünü ancak söz konusu 24 saatin 30 yıldan fazla süren düşmanca bir anlaşmazlığa son verdiğini kaydeden The Economist'e göre, mevcut tablo Rusya'nın Kafkasya'daki nüfuzunu yitirdiğini gösteriyor. Dergi, buna karşılık Azerbaycan'ı destekleyen müttefiki Türkiye Kafkaslarda daha güçlü bir konuma ulaştı.

2020 sonbaharındaki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından bölgeye barış gücü askerleri yerleştiren Rusya'nın ayrılıkçı Ermenilere ihanet ettiğini savunan The Economist, Azerbaycan'ın modern ordusu tarafından yenilgiye uğratılan işgal rejiminin teslim olmaktan başka şansı olmadığını yazdı.

İşgal edilen Azerbaycan topraklarında yaşayan on binlerce Ermeninin Ermenistan'a göç ettiğini kaydeden The Economist, Bakü yönetiminin sivillerin haklarını güvenceye alan Batı destekli bir anlaşmayı tercih etmeyip bölgeye saldırdığını ileri sürdü. Daha da ileri giden dergi, utanç verici bir yoruma yer verdi. The Economist'e göre, iddia ettiği saldırı Azerbaycan'ın 'etnik temizlik'ten suçlu olduğu anlamına geliyor.

Derginin X (Twitter) sosyal medya hesabı ise, doğrudan Azerbaycan'ın 'etnik temizlik'ten suçlu olduğunu belirten bir ifadeyle söz konusu haberi paylaşarak skandalı bir adım daha ileri taşıdı.

Ermenistan medyası, beklendiği gibi The Economist'in X platformundaki mesajını yeniden paylaşıyor.

BEYRUT'U SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİLER

Karabağ'daki işgal rejimi sahada ve masada yenilgiyi kabul ederken, Lübnan'daki Ermeniler Azerbaycan Büyükelçiliği'ne saldırmaya çalıştı. Başkent Beyrut'taki büyükelçilik binası önünde toplanan ve ellerinde kendi kendini fesheden rejimin bayraklarını taşıyan 1500 kadar gösterici, Azerbaycan temsilciliğine saldırmayı denedi.

Uluslararası haber ajansları Associated Press (AP) ve AFP, Lübnan polisiyle kıyasıya çatışan Ermeni protestocuların fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
3 kişiye mezar oldu! Bahçelievler’deki patlamada şok iddia

3 kişiye mezar oldu! Bahçelievler’deki patlamada şok iddia