Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, görev süresinin dolacağı 2024 sonrasında da görevini sürdürmesini sağlayacak ve ona 12 yıl daha iktidarı garanti edecek anayasa değişikliği, muhalefet tarafından ‘devlet darbesi’ olarak yorumlandı.
Rusya'da, Devlet Başkanı Putin'in, Anayasa değişikliğine tepkiler sürüyor.
Putin'in, görev süresinin dolacağı 2024 sonrasında da görevini sürdürmesini sağlayacak ve ona 12 yıl daha iktidarı garanti edecek anayasa değişikliği, muhalefet tarafından ‘devlet darbesi' olarak yorumlandı.
Stratejik oyun
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, görev süresinin dolacağı 2024 sonrasında da görevini sürdürmesini sağlayacak ve ona 12 yıl daha iktidarı garanti edecek anayasa değişikliğinin parlamentonun alt kanadı Duma'da onaylanmasına muhalefetin tepkisi sürüyor.
Muhalefetin tepkilerini dile getiren Alman Nordwest Zeitung gazetesindeki yorumda Putin'in stratejik oyununun tuttuğu görüşü hakim.
Gazetede çıkan haberin özeti şöyle:
"Anasayadaki değişiklikle Putin, görev süresine sınırlama getiren uygulamayı ortadan kaldırıyor ve gücünü garanti altına alıyor. Muhalefet anayasa değişikliği reformunu 'devlet darbesi' diye niteliyor. İyi de Putin Sistemi'ne karşı hangi alternatifler mevcut? Halihazırda öyle bir alternatif yok. Rusya'daki demokratlar, liberal güçler yakın zamanda da ağırlıklarını koymayı başaracağa benzemiyor. Ülke tamamen radikal milliyetçilerin, popülistlerin ve komünistlerin tuzağına düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Öyle olursa mevcuttan daha da da kötü sonuçları olabilir. Rusya'da demokrasi daha başlangıcında, ülkedeki pek çok vatandaş demokrasiyle ne yapacağı bile bilmiyor. Bir sivil toplum yapısı ve özgür basın yok. Putin, otokratik yönetimiyle bu durumu daha da güçlü biçimde oturtuyor. Putin gider ise Rusya'nın tertemiz bir demokrasi olacağını düşünmek naiflik olur."